Odrske vragolije rok zvezdnikov

  • 21.02.2013

Ko za ceno koncertne karte dobite veliko več kot le glasbeni nastop.

U2

Leta 1997 so najbogatejši irski rokerji izdali album Pop, na katerega so med drugim stis­nili tudi komad Lemon. Tako se jim je utrnila ideja, da bi se na svetovni turneji, na kateri so album tudi promovirali, na oder pred Lemonom vedno pripeljali zaprti v gigantsko limono.

A se za U2 ta podvig ni iztekel, kot so načrtovali. Limona je dvakrat škripnila – prvič na koncertu na Norveškem, kjer je vsega hudega vajenim rokerji uspelo splezati iz jetniškega sadja skozi stransko odprtino, na koncertu na Japonskem pa je tehnološki sadež dokončno odpovedal.

Občinstvo je nato za intermezzo poslušalo spremno glasbo, medtem ko so tehniki reševali štiri irske milijonarje iz dobre ideje, ki je imela nekoliko slabšo izvedbo. Ko ti življenje po­nudi limone ...

ZZ TOP

Bradata rokerja in bobnar v glasbenem konceptu ZZ Top so na koncertu v domačem Tek­sasu poskusili na odru uresničiti vse, kar je teksaškega. To, da je bila celotna scena v obliki Tek­sasa in da je bilo občinstvo videti kot vaška modna revija spranih džinsk z ujemajočimi se jaknami (plus dejstvo, da je bilo takrat aktualnemu albumu naslov Tejas), za te stare rokerje in ponosne Teksašane ni bilo dovolj.

Zato so se odločili na oder privleči okoliško divjad: ptice ujede, bivole in prozorne posode s klopotačami. Tipična teksaška favna. Na prvih nekaj koncertih so se živali še kar dob­ro odrezale, saj so večinoma katatonično stale na odru in se čudile, kakšno zvočno-vizualno posilstvo jih je ravnokar doletelo. Potem pa je na enem od koncertov bivolu vendarle pre­kipelo.

Besno je začel divjati po odru in se zapodil med posode s klopotačami. ZZ Top so jo takoj podurhali z odra in lov na razbežane plazilce prepustili profesionalnim pastirjem.

GREEN DAY

Ameriški pank rokerji so bili leta 1994, ko so nastopili na modernejši reinkarnaciji festivala Woodstock, še precej alter. Pa so si tu in tam upali privoščiti malce več predrznosti. Tistega leta je Woodstock v izključno eni komponenti poskušal biti kot naš Rock Otočec – nalivi so ga spremenili v ogromen blatni kaos.

Green Day so na Woodstock prileteli s helikopterjem, kot se za glasbene milijonarje spodobi, ko so stopili na oder, pa jih je pozdravila do irokez z blatom umazana množica. Za malce provokacije je eden od manj razsodnih obiskovalcev na oder zalučal pest blata. Vokalist Billie Joe Armstrong je nato začel provocirati množico, češ, pa dajte, če si upate. In so si upali.

Bend so zasuli z blatnimi projektili, podrli ograjo, začeli tekati na oder, in medtem ko je vse skupaj sprva še delovalo kot pravi alternativni koncert, se je od krdela ljubkih oboževalcev kmalu pričakovalo vse drugo kot le topel objem. Med prerivanjem je basist Mike Dirnt priletel ob monitorje in si izbil sprednja zoba.

To je bil potem tudi dovolj jasen alarm za preostale člane, da so poiskali bližnji izhod in s sveže škrbastim kolegom odhiteli proti bolnišnici. S helikopterjem, kakopak.

RAMMSTEIN

V pripravah na spomladanski prihod nemških industrijskih metalcev v Ljubljano smo seveda pripravljeni na tradicionalno odrsko požiganje. Pirotehnika je njihovo priljubljeno orodje, osmojene obrvi članov skupine pa dokaj redna kolateralna škoda. »Delaj, kar delaš. In potem v tem pretiravaj,« je njihov moto.

»Na odru predstavimo kombinacijo humorja, teatra in vzhodnonemške kulture,« pove bobnar Christoph Schneider. A ko pretiravajo, pretiravajo senzacionalno.

Leta 1998 so člana zasedbe aretirali zaradi nespodobnega vedenja na odru. Med komadom Buck dich sta namreč vokalist Till Lindemann in klaviaturist Christian Lorenz simulirala akt sodomije. Metalca sta morala plačati 25 dolarjev kazni in preživeti noč v zaporu.

Ljubljani se 30. aprila potemtakem obeta resnično nepozaben dogodek – in morda celo kakšen odrski pri­petljaj za glasbene anale. 

Darjo Hrib

Ljubljani se 30. aprila potemtakem obeta resnično nepozaben dogodek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri