Nove aplikacije naj bi vas naredile pametnejše, toda ali v resnici krepijo možgane ali jih morda izčrpavajo?

  • 14.07.2015

Pozabite na bicepse - danes so možgani mi­šica, ki jo je treba uriti. Urjenje uma temelji na konceptu prilagodljivosti možganov, kar pomeni, da lahko možgani pri katerikoli starosti reagirajo na dražljaje in se spremenijo. Tehnološka podjetja so že vskočila z mobilnimi igricami, ki naj bi izboljšale kognitivne sposobnosti. Toda ali delujejo?

(Foto: Playboy)

Čeprav z njimi ne boste ravno dosegli IQ na ravni genija, se nekateri strokovnjaki strinjajo, da obstajajo dokazi, da lahko z ustreznim spodbujanjem možganske dejavnosti izboljšamo kognitivne funkcije.

»Ljudem pravim, da morajo uriti možgane, ne pa jih mučiti,« pravi dr. Gary Small z Inštituta za nevroznanost in človeško vedenje Semel. »Počnite tisto, kar vas zabava in vam je v izziv – in ni ne prezahtevno ne prelahko.« Igre za urjenje spomina, pravi, pomagajo izboljšati fluidno inteligenco in kratkoročni spomin.

Ustvarjalci treh izmed najbolj priljubljenih aplikacij – Fit Brains, Lomosity in Elevate – trdijo, da boste z uporabo njihove aplikacije bolj učinkovito opravljali vsakodnevne naloge.

Fit brains (iOS, Android, na spletu) želi »suhoparno nevroznanstveno dejavnost narediti privlačnejšo«, pravi soustvarjalec Mark Baxter. Naloge v igri vključujejo prepoznavanje enakih oblik ali prepoznavanje predmetov po njihovih sencah, njen osnovni namen pa je razvoj sposobnosti, kot sta koordinacija oči-roke in odzivna hitrost – to dvoje vam bo prišlo prav pri naslednji košarki s prijatelji.

Lumosity (iOS, Android, na spletu) uri temeljne kognitivne sposobnosti, kot so spomin, sposobnost koncentracije in prepoznavanje vzorcev, ki vam lahko pomagajo, da si zapomnite imena ljudi na poslovnem sestanku.

Elevate, Applova aplikacija leta 2014 (na voljo tudi za Android), se osredotoča na izboljšanje komunikacije z igrami, ki pomagajo pri bralnem razumevanju, slovnici in besednemu zakladu. (Veste, kaj še pomaga pri tem? Knjiga.) Vse te aplikacije so brezplačne, s plačilom naročnine, ki lahko znaša od štiri evre na mesec do 100 evrov na leto, pa si zagotovite dostop do še več iger.

»Živimo v obdobju, ki je naklonjeno urjenju možganov,« pravi dr. Adam Gazzaley, direktor centra za nevroznanstveno slikanje Univerze v San Franciscu v Kaliforniji. »Toda dokaze o učinkih urjenja, kako deluje, kolikšen je pravi odmerek, stranske učinke – vse to je treba še temeljito raz­iskati. «

Gazzaley meni, da kompleksnost teh iger lahko koristi delovanju možganov, konec koncev pa je uspeh takšnega urjenja odvisen od sodelovanja med znanstveniki in razvijalci iger.

Poleg tega pa, kot poudarja Small, vse igre niso enake. S številnimi boste napredovali pri eni sami stvari – igranju iger.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri