Nine Inch Nails: Bend, ki to ni

  • 08.10.2013

Sredi devetdesetih so starši zaprepadeno strmeli v glasbeni tujek, ki se je prek odraščajočega naraščaja naselil v njihove dnevne sobe. NINE INCH NAILS so takrat odločno penetrirali na osrednjo glasbeno sceno.

2 fotografiji v galeriji

Kaotičen industrijski hrup pod vodstvom danes enega najvplivnejših rokerjev vseh časov Trenta Reznorja smo ljubitelji alternative z veseljem sprejeli v splošne medije, vsi nad štirideset pa so bili takrat kar v prime timu soočeni z glasbeno alternativo, ki je močno dišala po vseh neslavnih praksah, ki ti po priročniku popularne religije zagotovijo apartma v peklu.

Kolikor škandalozno je bilo tudi za takratno vodilno glasbeno sceno, da se vanjo vsiljuje tako posebna rokovska alternativa, toliko bolj so to deviacijo pozdravili kritiki. Ko so Nine Inch Nails z drugim albumom Downward Spiral navdušili milijone, so v New York Timesu celo zapisali, da je Trentu Reznorju uspelo uporabiti hrup kot atmosfero in kot orožje. Nenavadna inštrumentalizacija, tihi vokali, glasni bobni, elementi, ki sami po sebi nikakor ne delujejo kot všečna zvočna kulisa, se pri Nine Inch Nails združijo v nepričakovano harmonijo, v smiselno celoto.

Tako so do danes prodali že več kot 30 milijonov albumov benda, ki pravzaprav sploh ni bend.

Komad Head Like a Hole iz prvega albuma Pretty Hate Machine iz leta 1989:

Nine Inch Nails je projekt. Ko Trent Reznor uresniči nove glasbene ideje, v sklop Nine Inch Nails pokliče glasbenike, ki sestavijo bend, za igranje v živo. Kolizija žanrov v glasbenem ustvarjanju znotraj projekta Nine Inch Nails je tako rezultat številnih glasbenikov, ki so nekoč bili del Reznorjeve zgodbe. Zgodbe, ki je očitno vredna dveh gremijev, in zgovorna za sedem studijskih albumov. Kmalu osem albumov, pravzaprav, saj je Reznor že maja letos zbral novo postavo Nine Inch Nails, da na turnejo popeljejo sveži album Hesitation Marks. Skoraj eno leto je medijem uspešno prikrival sodelovanje z Atticusom Rossom in Alanom Moulderjem, vodilnima v nastajanju novega albuma, za katerega Reznor pravi, da je »odkrito povedano jebeno dober«.

Album je rezultat ustvarjalnega zagona, ki ga je Reznor odkril v svetu filma in ustvarjanju v obstranskem glasbenem projektu HTDA (How To Destroy Angels). »To novoodkrito energijo sem se odločil usmeriti v Nine Inch Nails in jih popeljati v naslednjo sfero.« Gremo!

A preden je bil Trent Reznor pionir hrupa na osrednji glasbeni sceni, pravzaprav preden je sploh bil predan tej zvrsti, je bil vse prej kot surov roker. V zamolčanem delu njegove preteklosti, le nekaj let, preden se je leta 1988 prerodil v očeta projekta Nine Inch Nails, je bil sprva ponosen član cover benda Option 30. Zasedal je vlogo vokalista in klaviaturista, kar je bilo v novem valu osemdesetih popolnoma izvedljivo, tudi če si preigraval priredbe Thompson Twins ali prepeval Falcovega Der Kommissar. Kdo bi si mislil, da bo študent, zaljubljen v sintesajzerski pop, le desetletje pozneje v hiši, v kateri je družina Manson umorila Sharon Tate, posnel vrhunski album Nine Inch Nails The Downward Spiral, zgodovinski rokerski izdelek, s katerim je alternativa glasno vstopila v ospredje, v klube, v dnevne sobe, na MTV in na radijske postaje.

Komad Hurt, ki si ga je izposodil tudi veliki Johnny Cash:

Slavi navkljub so Nine Inch Nails tudi pod osrednjimi žarometi ostali zelo alter. S tem pa večni trn v peti kapitalističnih konglomeratov, s katerimi so si zdaj delili ciljno občinstvo. Leta 2005 so zavrnili nastop na podelitvi MTV-jevih nagrad, ker mreža med njihovim nastopom ni želela v ozadju objaviti slike Georgea W. Busha. Leta 2009 je Apple zavrnil nadgradnjo aplikacije Nine Inch Nails iPhone, ker naj bi bila vsebina The Downward Spiral žaljiva in obscena. Letos pa je videoservis Vimeo odstranil Reznorjevo glasbeno grozljivko Broken, ker naj bi napeljevala k sovraštvu in prikazovala pretirano nasilje. Album Hesitation Marks v 14 komadih dobro razdela Reznorjev pogled na tovrstne pripetljaje.

Komad Just Like You Imagined pa so si za himno sposodili ustvarjalci špartanske filmske proslave 300:

Zanimivost 1: Trent Reznor je pripravil celoten soundtrack za igro Quake, ki smo jo igrali leta 1996. Logotip Nine Inch Nails se zato pojavlja na zabojih z naboji za pnevmatsko pištolo za zabijanje žebljev.

Zanimivost 2: Čeprav Trent razlaga, da ime Nine Inch Nails nima nobene povezave z religioznimi prepričanji in da je samo edino ime benda, ki je takrat zdržalo dvotedenski preizkus (ni se ga naveličal, pa še zvenelo je kul), so feni vseeno našli povezavo imena z devet palcev dolgimi žeblji, s katerimi naj bi Rimljani križali Kristusa. Ali pa z devet palcev dolgimi jeklenimi kremplji morilca Freddya Kruegerja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri