Neznana imena, ki so ključ do nepozabnih filmskih trenutkov

  • 30.01.2013

Ljudje, ki jih pokličejo, ko potrebujejo češnjico na vrhu filmske smetane.

 

(Foto: Columbia Pictures)

DEBBIE EVANS

Debbie Evans (klik za uradno stran) vozi motor že od šestega leta starosti. Ko je bila stara zgolj 9 let, je že prejemala nagrade za motoristične trike. Od 70. let prejšnjega stoletja naprej, pa je bila Debbie Evans tista, ki so jo poklicali, ko se je v skorajda kateremkoli filmu za volan (ali na motor) vsedla ženska igralka.

Debbie je profesionalna kaskaderka, ki je bila v srcu najbolj znanih avtomobilskih pregonov. Nadomestila je Pamelo Anderson in Whoopi Goldberg, nadomestila je Angelino Jolie in Lindo Hamilton.

Odbit pregon z motorjem v drugi Matrici? Ja, motor vozi Debbie Evans.

 

Noro divjanje z dodge viperjem v filmu Wanted? Ne, ni bila Angelina za volanom. Ponovno Debbie!

KYLE COOPER

Ko je uvodna špica boljša kot vse, kar vidite zatem, je za to verjetno kriv Kyle Cooper, Hollywoodski mojster naslovnih sekvenc. Poglejmo si nekaj njegovih najboljših:

Uvod v odlično TV zombiado The Walking Dead:

Uvod v intrigantno TV grozljivko American Horror Story (tole je uvod v prvi sezoni):

Eden njegovih boljših filmskih uvodov je nedvomno pričetek filma Sedem (Seven):

Kyle Cooper je med drugim delal tudi naslovne sekvence vseh Spiderman filmov. Za drugi del je uvodno špico ustvarjal kar celo leto - opravljal je raziskave o pajkih in hobotnicah (glavni nasprotnik Spidermana je tam namreč Dr. Octopus), potem pa skeniral ducate starih stripov za dvominutni uvod. In prav te dvominutne mojstrovine so ga v Hollywoodu povzdignile v pravo zvezdo.

DOUGLAS TRUMBULL

Douglas Trumbull je oče specialnih efektov. Ustvarjal jih je preden smo poznali računalniško podprte učinke in je tako podpisan pod starodavne znanstveno-fantastične epopeje kot so Blade Runner, Bližnja srečanja tretje vrste in seveda 2001: A Space Odyssey.

Pa recite, da tole še danes ne izgleda fantastično, četudi je bilo posneto davnega leta 1982 (Blade Runner):

Ali pa veličasten pristanek nezemljanov v Bližnjem srečanju tretje vrste leta 1977:

Pred CGI pripomočki, se je bilo potrebno znajti. Za zgoraj prikazano uvodno sekvenco filma Blade Runner, je Trumbull sestavil celotno mesto v miniaturni različici, ga ročno pobarval, nato pa ga posnel čez vnaprej posnete ognjene eksplozije, ki jih je njegova ekipa posnela na parkirišču pred studiem.

Številne sekvence v vesoljski odisejadi 2001 so bile izdelane s pomočjo fotografskih trikov.

BOB ANDERSON

Če se v filmu zbadajo s srednjeveškimi meči, potem je verjetno nekje v bližini Bob Anderson, hollywoodski "mojster meča". Mečevanja, ki smo jih gledali v The Princess Bride, v seriji Pirati s Karibov, celo v Gospodarju prstanov - vse te je koreografiral Bob Anderson. Še iz časov Highlanderja uči igralce pravih mečevalskih postopkov, od zamahov, do umiranja.

Zorro, Trije mušketirji, Barry Lyndon - vsi so bili v šoli Boba Andersona.

Aja, in mimogrede, Bob Anderson je tisti, ki je bil pod masko Darth Vaderja v Vojni zvezd, pa za to ni bil niti podpisan med igralsko zasedbo. Ja, Luku Skywalkerju je roko odsekal prav Bob Anderson.

In še nekaj njegovih mojstrovin:

The Princess Bride, med ljubitelji mečevanja ena bolj priljubljenih scen.

Gospodar prstanov, kjer je sabljaške umetnosti učil tako heroje, kot tudi padajoče orke.

In seveda - Vojne zvezd. Ko mojster stopi kar pred kamero... odet v zgodovinski ZF lik Dartha Vaderja.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri