Nelly Furtado: Imela je vse, a odločila se je za nekaj drugega.

  • 10.05.2017

Svetlooko in temnolaso ka­nadsko siničko NELLY FURTADO še danes ljudje najpogosteje povezujejo z njenim tretjim, več kot desetletje starim albumom Loose. Ta je bil svojevrsten fe­nomen v njeni karieri, prodali so 12 milijonov primerkov, s čimer je bil to njen najuspešnejši album.

(Foto: Profimedia)

2 fotografiji v galeriji

A bolj kot to, da lahko še danes brez težav zibamo boke na super uspešnici Maneater in Promiscuous, draži naše misli predvsem vprašanje, kaj se je z lepo Nelly dogajalo zadnjih deset let, ko se je umaknila z lestvic, delala drugačno glasbo in odraščala v nekaj drugega od tega, kar je pred leti napovedoval njen izjemni uspeh. Predvsem nas zanima, kako je vse to vplivalo na njen prihajajoči pop album Ride.

Davnega leta 2000 je začetek njene kariere zvočno zastavil album Whoa, Nelly!, ko je komaj 19-letna Nelly v Like A Bird prepevala, da je kot ptica, ki odleti in ne ve, kje je njen dom. Zdelo se je, da smo dobili ljubko hipijevsko pop pevko, a čez šest let se je ob stiku s producentom Timbalandom njen organski enostavni pop popolnoma preusmeril. Podoba nedolžne deklice, ki leži v travi in se nasmiha soncu, se je z Loose spremenila, predala se je direktivi takratnega mainstreama. Timbaland, ki je takrat ravno sestavljal svoj lastni album in mimogrede v zlato spreminjal še album Justina Timberlaka (zato se ti trije med­sebojno križajo na vseh svojih tedanjih albumih), je Nelly seksualizirano, koketno, drzno požiralko moških. Celo tako drzno, da se v Say It Right ob šanku poredno spogleduje kar s Timbalandom, ki ji vrača z verzom: »Imam nekaj, kar ti bo všeč.« Scena R&B se je takrat na vseh frontah udejanjala kot seks v notnem zapisu, vse je namigovalo na fuk in obscenosti, na potna telesa in promiskuitet­nost. Nelly se je v tem odlično znašla. In izstopila kot zmagovalka – vsaj tako se je zdelo.

A ker se tudi pri najboljših prijateljih vse konča pri denarju, Loose ni bil le začetek nove zgodbe, ampak predvsem njen zaključek. Timbaland in Nelly sta se zapleta v pravna prerekanja, češ da Nelly ni bila dovolj »hvaležna« za to, da jo je Timbalad izstrelil med zvezde. Zakaj je predvideval, da mu je še dolžna, vedo njuni odvetniki, a dejstvo je, da je bil to za Nelly kratek in sladek izlet v medijsko odmevnost, ki se ne bo kar tako ponovil. A morda niti ni treba, da se.

Nelly se je po vsem tem vrnila k svojim osnovam. Posnela je album v španščini, potem še enega v bolj klasični pop niansi, tako da je zmešala vse tisto, kar jo je postavilo na zemljevid na začetku tisočletja, vmes pa si vzela še nekaj let premora. »Od 19. leta se nisem niti za trenutek ustavila. Premor sem potrebovala, da sem spet začutila, kaj želim delati,« je dejala zdaj zelo kratko postrižena Nelly, ki je v odkrivanju svojih želja predvsem odkrila samo sebe. In si s tem povrnila ljubezen do ustvarjanja.

Novi album Ride je pop, kot si Nelly predstavlja, da pop mora biti. Organski, pozitiven, prijeten za uho in oko. In čeprav je pop, prihaja iz duše. Denar lepo diši, a Nelly je odkrila, da več ko ga je, tem manj je vreden, tem manj je prostora za avtentičnost. Zato ne pričakuje, da bo Ride tako uspešen kot Loose. Upa le, da nam bo všeč. 


Skladba Behind Your Back, ki bo na voljo zgolj na de luxe različici albuma Ride, je po Nellyjinih besedah »za čiščenje okusa«, kot »aperitiv«, ki nas popelje v njeno pre­novljeno pop pripoved.


TEKST Darjo Hrib
FOTO Profimedia, Mark Reinstein/Profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri