Kreacija: Poskus orkestracije univerzuma

  • 24.05.2007

Tokrat smo v knjižni Magnet ob izidu romana ZLATO (Sanje, 2007) povabili Aleksandro Rekar, uveljavljeno slovensko prevajalko in veliko poznavalko del PETRA GREENAWAYA, ki ga najbrž ni treba posebej predstavljati. Gre za kultnega režiserja filmov, ki so se takoj po nastanku vpisali v filmsko zgodovino: najbolj razvpita sta Utapljanje po številkah ter Kuhar, tat, njegova žena in njen ljubimec, tu so še Arhitektov trebuh, Prosperove knjige, Pillow Book …

(Foto: PR)

2 fotografiji v galeriji

»Ko mi je P. Greenaway ponudil v delo svoj prozni prvenec, ki je temelj njegove zadnje filmske trilogije, Kovčki Tulseja Luperja, njene integralne različice Življenje v kovčkih, gledališke predstave Zlato in spletnega projekta, sta se v meni mešala navdušenje in velika trema. Toda ko sem prebrala samo nekaj strani, je negotovost izginila in takoj sem hlastno zagrizla v prevajanje. Tudi Založba Sanje in njen urednik Rok Zavrtanik sta se za knjigo navdušila v enaki meri kot jaz, tako da je zdaj na voljo tudi slovenskim bralcem. Imela sem srečo, da mi je bil P. Greenaway med delom ves čas prijazno na voljo, kar je bilo nadvse dragoceno, kajti knjiga se nenehno giblje po tanki meji med resnico in divjo fantazijo; to je zahtevalo veliko preverjanja podatkov in nekaj dodatnih sprememb.

Zgodbe, ki se dogajajo po vsem svetu in tudi v fiktivnih deželah, so krute v svoji stvarnosti, premorejo pa tudi obilo nekakšne sprevržene lepote in fantastike, ki sta značilni za filmska dela tega umetnika.

Sedmega maja 1945 v razbitem avtomobilu blizu Bolzana, kjer menda ne znajo skuhati spodobnih špagetov, odkrijejo 92 zlatih palic. Ura na voznikovem zapestju se je ustavila ob 2.41, kar je natančen čas konca druge svetovne vojne v Evropi. Vsaka od zlatih palic vsebuje zlato, ki je bilo po vsej Evropi zaseženo žrtvam tretjega rajha, pretežno Judom, in vsaka od njih ima lastno bolečo zgodovino; Zlato pove teh 92 zgodb, skupaj z zgodbami še devetih palic, ki bi morale biti v avtu.

Zlato pa ni zadnji Greenawayev prozni projekt, saj že pripravlja obsežen večdelni podvig, Zgodovinarji. Obravnaval bo sto let iz zgodovine fiktivne celine, pokrival pa teme, kot so slike, smrti, spomeniki, bolezni, psi, kemični elementi, imena, katastrofe ... 6. in 39. del bosta izšla poleti in upam, da se bom že kmalu lahko lotila katerega od njih.«

Roman Zlato ima tudi svojo spletno stran http://www.bolzanogold.com/y20.htm, avtorjevo zelo zanimivo spletno stran (s citatom »Kreacija je zame poskus orkestracije univerzuma, da bi razumeli, kaj nas obdaja. Da bi to dosegli, uporabljamo vse vrste ukan, ki pa se na koncu izkažejo kot povsem nezmožne odvrniti kaos«) pa najdete na naslovu http://petergreenaway.co.uk/.

Borut Omerzel

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri