Knjižne uspešnice, ki so bile sprva zavrnjene

  • 14.02.2013

Zakaj se knjig ne sodi po naslovnici. Ali količini strani.

"Zavrnjeno, ker presega 160 znakov, kolikor je danes dolžina pozornosti povprečnega mulca!" (Foto: Bloomsbury Publishing)

J.K. ROWLING: Harry Potter in kamen modrosti

Verjetno vam je dobro znano, da pisateljica J. K. Rowling ni že od nekdaj milijonarka. Prav nasprotno - prve kopije bodoče uspešnice je ročno pretipkavala, ko jih je pošiljala na različne založbe, ker preprosto ni imela denarja za fotokopiranje.

In mnoge založbe so jo zavrnile, preden so sploh prebrale zgodbo. Razlog: knjiga je predolga za otroško zgodbo. Prva knjiga ima v klasičnem ameriškem formatu z mehkimi platnicami 320 strani in je tudi najkrajša v seriji. Založnikom se je to zdelo preveč za uboge mladinske možgane - seveda se je izkazalo, da so močno podcenjevali mlade bralce, ki jim ni v napoto niti 4.224 strani, kolikor obsega celotna knjižna saga.

Ko je ugotovila, da na ta način ne bo prišla nikamor, je na pomoč poklicala agenta Christopherja Littla. Tudi ta je knjigo hipno zabrisal v smeti, rekoč, da z otroškimi knjigami ni nobenega zaslužka.

K sreči je prototip zgodbe, v katero je Rowlingova vključila tudi ilustracije, v roke dobila Littlova tajnica, ko je tipkala obvestila o zavrnitvah. Prepričala je velikega knjižnega agenta, da Rowlingovi ponudi priložnost in Little je knjigo odnesel k Nigelu Newtonu, predsedniku uprave založniške hiše Bloomsbury Publishing. Newton je nato naredil nekaj, kar očitno ni kapnilo nobenemu založniku poprej - knjigo je odnesel domov in jo porinil v roke svoje 8-letni hčerki.

Deklica je pogoltnila celotno zgodbo v nekaj urah in prišla prosit za nadaljevanje. Newton je skomignil in verjetno rekel: "Okej, pa dajmo natisnit nekaj kopij, mogoče bo pa to kdo bral." In danes je Harry Potter ena najbolj uspešnih knjižnih serij v zgodovini človeštva, ki je samo s filmskimi predelavami zaslužila 8 milijard dolarjev, prodaja knjig in vseh Harry Potter drobnarij, ki so med tem vzklile, pa naj bi pricingljala skoraj 25 milijard dolarjev dobička. Aja, pa še tematski park so odprli.

GEORGE ORWELL: Živalska farma

Ko je George Orwell spisal Živalsko farmo, v kateri je simbolično ponazoril rusko revolucijo in Stalinov režim, v katerem je Stalin s svojimi kameradi prestavljen kot krdelo prašičev, ki želijo zavzeti farmo, ni bil le nek nadobudni mladi pisatelj, ki ga nihče ne jemlje resno. V Angliji je bil Orwell takrat že znano ime, zato problem ni bil zaupanje, temveč pogum. Nobena založniška hiša si namreč ni upala objaviti njegove knjige.

Dodatno odkimavanje Orwellovi knjigi je spodbudil Peter Smollett. Peter je bil tisti čas gazda na ministrstvu za informacije, ki so ga v Veliki Britaniji ustanovili za nadzorovanje propagande. No, kasneje se je izkazalo, da je bil Peter Smollett v resnici sovjetski vohun.

Poskusili so tudi pri T.S. Eliotu, direktorju založniške hiše Faber and Faber, ki je Orwellu razložil, da je knjiga sicer zelo dobro napisana, da pa je obenem preveč neposredno žaljiva do nacionalnega prijatelja Stalina in zatorej politično sporna.

Štirje založniki so zavrnili Živalsko farmo, preden je bila leta 1945 končno objavljena. To je, ko je bilo vojne končno konec in ni nobenega več motilo, če Stalin karkoli zameri.  

JACK CANFIELD in MARK VICTOR HANSEN: Kurja juhica za dušo

Inspiracijske zgodbice za dušo očitno niso vlivale kaj dosti upanja v kar 140 založnikov, kolikor sta jih kontaktirala avtorja in v odgovor dobila le odkimavanje in, kot je povedal Canfield sam:

"Vsi so rekli, da je naslov neumen, da nihče ne kupuje zbirk kratkih zgodbic, da v knjigi ni nobene intrige, nič seksa, nič nasilja. Kdo bo to sploh bral?"

V neki točki se je Hansen podal v lastoročno zbiranje prednaročil od ljudi, ki so potrdili, da bi knjigo prebrali. Na sestanek je nato prišel z 20.000 prednaročili - in založniki so še vedno rekli ne.

Avtorja sta na koncu pri Health Communications našla tako obupanega založnika, kot sta bila obupana tudi sama in knjigo vendarle izdala. Health Communications, založniška hiša specializirana za izdajo knjig za samopomoč, je bila takrat na robu bankrota. Predvidevamo, da so si do danes že nekoliko opomogli, medtem ko se avtorja valjata v milijonih.

 

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri