Kako je skozi glasbo odmevalo leto 2012?

  • 27.12.2012

Bili so vzponi. Bili so padci. Nekje konec, drugod začetek. Glasna glasba si je utirala nove struge.

Se tudi vam zdi, da je za nami nekoliko pusto glasbeno leto?

Morda se tako le zdi, ker na sceni ni bilo prav veliko novih igralcev. Morda pa so našo pozornost zgolj privlačile druge stvari in smo glasbo spremljali bolj iz ozadja. Kot podlago naši realnosti. Kajti v resnici se je zgodilo kar nekaj premikov.

Adelino leto?

Vsekakor. Na začetku leta je pobrala šest gre­mijev za njen še vedno aktualni album 21. Vseh šest si je brez dvoma zaslužila, saj je imela na Billboardovi lestvici med dese­timi najboljšimi takrat kar tri single naenkrat. Je edina glasbe­nica s tem dosežkom. Edina. Bejba je šla vmes pod nož in rešila utrujene glasilke, nato se je na sceno vrnila s tematskim komadom bondijade Skyfall. Adelino leto se bo, kot kaže, nadaljevalo še v 2013.

Kaj pa Taylor Swift?

Če bi pobarali kolege v Ameriki, bi dejali, da je bilo leto 2012 prej leto Taylor Swift. Predvsem, če ne izključno zato, ker je bila najbolje prodaja glasbenica preteklega leta (v enem tednu po izidu je prodala 1,2 milijona primerkov albuma Red, baje kar dva albuma na sekundo). Žvrgoli nekakšen kantri­jevski pop, ki pri nas doživi sporadično objavo na kakšnem radiu, sicer pa pretiranega zanimanja ne pritegne. Je luštna, nadarjena in je neverjetno hitro postala vodilno glasbeno ime, le melodije očitno niso uglašene na posluh slovenskega naroda. A saj je še mlada.

Taylor Swift

Umrla je Whitney Houston.

Enajstega februarja nas je nekoliko šokirala novica o smrti vrhunske soul dive. Nas in kolektivno glasbeno srenjo, ki je solze točila po vseh digitalnih medijih. Nekoliko manj tresljajev je povzročila smrt Adama Yaucha, člana zasedbe The Beastie Boys, ki je 4. maja umrl star le 47 let, in zatem še slovo od Robina Gibba, člana skupine Bee Gees, s čimer se je tudi uradno končal obstoj te legendarne zasedbe.

Nas je pa preteklost ujela, ko smo slišali, da so se ponovno vkup spravili The Beach Boysi. Menda le za svojo 50. obletnico, a dovolj, da so nas spomnili, kako so se orgije, droge in alkohol mešali v šestdesetih. Hitro nam je postalo žal, da smo bili v času seksualne revolucije šele dolgoročni načrt naših staršev. Oznanilo o vnovični združit­vi so na magistrat oddale tudi spajsike.

Spice Girls, ki so se po umiku s scene razbežale bog ve kam, očitno niso izgubile telefonskih številk in motivacije, da še kdaj pomigajo z ritkami na odru. Tudi Van Halen so izplavali iz naftalina, polni rokerskega zagona in epskih idej o novih glasbenih podvigih. Podobno kot No Doubt, le da so se nekoliko mlajši predstavniki tanke ločnice med alternativo in popom takoj zaprli v studio in namesto z napovedmi raje kar takoj postregli z novim albumom Push and Shove.

Na osrednji sceni medtem nič novega. Smo se pa vsekakor nasmehnili, ko so v polčasu finala v ameriškem nogometu Super Bowl Madonna, LMFAO, M.I.A., Nicki Minaj in Cee Lo Green pripravili 12-minutni glasbeni nastop. Gledalo ga je 118 milijonov ljudi, šest mi­lijonov več kot tekmo. Če to ni ljubko.

Naj vas še opozorimo, da se je v letu 2012 Snoop Dogg reinkarniral v , seveda v spremstvu albuma Reincarnated. Novo rojstvo je slavnostno prevzel rastafarijanski duhovnik na Jamajki. Koliko zvitkov lokalnih zelišč je pred postopkom in med njim pokadil Snoop, lahko le ugibamo. Katerokoli številko boste rekli, je prenizka.

 Snoop Lion

Čeprav je leta 2012 Justin Bieber še kar zmagoval na teh in onih podelitvah nagrad kot najboljši moški glasbenik – kako v tem nihče ne vidi ironije? –, je njegov množično poklikani komad Baby, ki ga je na You­tubu kukalo že več kot 600 milijonov ljudi, v le nekaj mesecih pred iztekom leta skorajda prehitel južnokorejski šaljivec  s komadom Gangnam Style. Ples zdaj že znamo, besedilo ponav­ljamo kot papige, je pa Psy za leto 2013 že obljubil nove komade. Tokrat v angleščini.

 Psy

Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri