Kako se vrhunski igralci pripravljajo na velike vloge

  • 07.01.2013

Odlične filmske vloge zahtevajo neizprosne priprave. In včasih tudi kakšno zlomljeno rebro.

(Foto: Paramount Pictures)

TOM CRUISE za vlogo v filmu Stranski učinki

V čem je Tom Cruise verjetno najbolj nesposoben? V zlivanju z okolico. Paparaci se Cruisa držijo kot retardirana plesen in revež se ne more niti popraskati po riti, ne da bi o tem že naslednji dan pisale vse tračarske publikacije. 

Ko se je Tom Cruise pripravljal za vlogo "nevidnega" morilca v odličnem filmu Stranski učinki (Collateral), je moral igrati prav to, kar on nikoli ni bil - neopazen možakar, ki se lahko zlije z okolico potem, ko uspešno ugnezdi naboj v možganih svoje aktualne tarče. Priprave so bile zato primerno zahtevne.

Tom Cruise se je namreč odločil, da bo v pripravah na vlogo postal voznik za ekspresno pošto FedEx - naloga: dostaviti pakete v nabito poln nakupovalni center, ne da bi ga pri tem spoznal... hja, čisto vsak mimoidoči. Uspelo mu je, pa čeprav je imel obraz pravzaprav minimalno zakrinkan. Kako dobro se je odrezal, pa poglejte kar v videu, posnetem s skrito kamero.

Cruise se je ob tem seveda za vlogo moral naučiti še marsikaj drugega. Med drugim je imel intenzivne treninge streljanja, kjer je uporabljal prave naboje in bil na koncu tako vešč s strelnim orožjem, da je lahko potegnil pištolo in natančno postrelil stranske igralce (s slepimi naboji tokrat) v le treh sekundah!

Si ga še kdo upa zafrkavati zaradi scientologije? Ne? Se nam je kar zdelo.

Igralska zasedba filma Reševanje vojaka Ryana

Steven Spielberg nikoli ne snema povprečnih filmov. In če hočeš posneti nadpovprečni film, moraš igralce zdresirati v najbolj realistične možne akterje. Sploh, če snemaš film o drugi svetovni vojni, enem največjih pokolov v človeški zgodovini. 

Če imate v glavi podobno vezje kot mi, bi verjetno na sceni, kjer naj bi odigrali grozo in trpljenje pod točo nacističnih strelov, težko pozabili, da je vse skupaj le igra in da nas na koncu v luksuzni prikolici čakata iPad in sveže stisnjem pomarančni sok. Spielberg, determiniran, da ustvari najbolj realističen vojni film doslej, je zato igralce poslal na desetdnevni boot camp - na pravi vojaški trening.

Igralce je pod okrilje za 10 dni vzel nekdanji ameriški marinec Dale Dye in jih gnal kot najbolj neposlušne novince, katerim je življenje še dodatno zagrenil dež. Igralec Edward Burns je povedal, da je bilo teh deset dni najhujša izkušnja v njegovem življenju. Dale Dye jih je gnal do roba - klical jih je le po imenu njihovih likov iz filma, preizkušal jih je v tehnikah preživetja, učil jih je osnov boja in na njih nenehno streljal s slepimi naboji. 

Le enemu od igralcev se ni bilo potrebno mučiti teh deset dni v vojaškem kampu - Mattu Damonu, vojaku Ryanu, ki ga preostali igralci iščejo praktično skozi celoten film. Matt je na snemanje prišel čisto na koncu, s kapučinom v roki in je svoje kadre posnel v le šestih tednih. Tudi to je bil del Spielbergovega načrta - da se pokaže očitna razlika med izmučenimi igralci, ki so v filmu resnično pretrpeli pekel, da so na koncu vendarle našli Ryana, varno zasidranega za bojno linijo. 

ROBERT DE NIRO za vloge v filmih Taxi Driver in Raging Bull

Taxi Driver je šokanten psihološki triler. Filmska legenda. In čeprav ima s samo vožnjo taksija prav malo opravka, se je De Niro za pripravo na film odločil voziti taksi. 12 ur na dan z lažno licenco.

Pripravljal se je tudi na vlogo v boksarskem filmu Raging Bull. Vsak dan je treniral boks, da bi scene, kjer razbija gobce soigralcem, bile čim bolj realistične. Včasih je treniral kar s samim Jakom LaMotto, boksarjem, ki ga je v filmu tudi igral. Treningi so bili tako intenzivni, da je imel De Niro polomljena rebra in zbite zobe.

Ko so se pri filmu Raging Bull pripravljali na snemanje scen, kjer LaMotta pridobi nekaj kilogramov in nekaj let, so snemanje prekinili za štiri mesece, da se je De Niro lahko primerno odebelil. Žrl je kot nor, basal se je z mesom, makaroni in vsem, kar mu je omogočilo, da je v 4 mesecih pridobil nekaj manj kot 30kg.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri