Kaj so bili, preden so postali glasbene zvezde

  • 04.09.2012

Malo je glasbenikov, ki so kar takoj stopili v snemalni studio. Mnogi so se morali izkusiti tudi v čisto pravih službah.

(Foto: Getty Images)

GREG GRAFFIN (Bad Religion)

Bad Religion so bili izredno popularni v osemdesetih in devetdesetih, ko smo jih za časa prebijanja skozi srednjo šolo konzumirali kot ene ključnih predstavnikov upora proti sistemu. Bad Religion so vedeli, kako hudo nam je, ker imamo domačo nalogo. Vsaj tako smo mislili.

V resnici je bilo prav nasprotno. Greg Graffin, ki je na čelu teh pankrokerjev iz Los Angelesa že od leta 1979, je namreč dr. Greg Graffin. Kot Ross v Prijateljih, je Greg namreč naštudiral paleontologijo do nivoja doktorata. In kar je pri tem najbolj zanimivo - akademsko kariero je imel kot hobi, kot nekaj, čemur se je posvetil, ko je odvrgel bulerje in se odklopil od težkega pankrokerskega življenja.

Kot na glasbenih odrih, Greg tako svoj delež preživi tudi na univerzitetnih nastopih. Občasno je namreč tudi predavatelj. Na elitnih ameriških univerzah tu in tam pove kakšno o paleontologiji in zoologiji. Potem pa nazaj v studio.

GENE SIMMONS (Kiss)

Kaj je absolutno zadnja stvar, ki bi jo pustili početi z barvicami porisanemu dedcu, ki ima strašljivo dolg jezik in se v prostem času oblači v kostumizirano sešite fantazijske oklepe? Čuvanje otrok, recimo. Ker Gene Simmons v polni nastopaški opremi definitivno ne izgleda kot nekdo, ki bi imel kaj dosti pedagoškega zagona.

In vendar. Gene Simmons je bil svoj čas učitelj v osnovni šoli. Ta podatek verjetno poda dodatno razlago za njegov soustvarjalni doprinos h komadu Christine Sixteen, kjer Kiss pojejo o moškem srednjih let, ki ga v hlačah ščemi zaradi neke šestnajstletnice.

In da smo lahko začudeni do konca - Gene je po službi v osnovni šoli imel še eno zanimivo zaposlitev, preden je svoj dolg jezik porinil v grlo zvezdništva. Bil je osebni asistent urednice revije Vogue. Resno.

JACK WHITE (The White Stripes)

Jack White ima strašljivo belo polt, vranje črne lase in klobuk. Takšna je njegova umetniška upodobitev danes, leto po tem, ko je dokočno razpadel duet The White Stripes, s katerim se je Jack iz Detroita postavil na globalni zemljevid glasbenih zvezd.

Pred tem si je Jack White vsakdanji kruh služil z menjavo prevlek na pohištvu. K njemu bi recimo peljali kavč, na katerem se je nabralo preveč lukenj od neugasnjenih čikov. Jack White je bil na svoje delo celo tako ponosen, da je svoj prvi bend poimenoval kar The Upholsterers.

Še zanimivost - The Upholsterers, očitno vsi originalno iz biznisa preoblačenja tapeciranega pohištva, so svoje posnetke nasneli na 100 vinilk, ki so jih potem skrili v naključne kose pohištva. Ti kosi danes počivajo v bog ve katerih hišah po Detroitu. Kdo bi si mislil, da nekdo ravnokar sedi na skriti vinilki, za katero je nek zbiratelj pripravljen plačati manjše bogastvo.

JOHNNY CASH

Ko je Johnny Cash le želel igrati kitaro, se je Amerika želela igrati hladno vojno. Tako je bil mladi Johnny prisiljen opraviti svojo domovinsko dolžnost in oddelati svoj čas v uniformi. Tu pa se je zapisalo bržkone najbolj neverjetno poglavje v Cashevem življenju.

Preden je Johnny Cash postal z drogami in Jezusom obsedena rokerska legenda, je bil aktiven člen obveščevalnega oddelka ameriških letalskih sil. U.S. Air Force Security Service je bil takrat oddelek ameriške vojske, ki se je bavil z dešifriranjem prestreženih sovjetskih sporočil. Johnny Cash je bil pisarniški vohun, torej.

Služenje vojaškega roka mu nikakor ni bilo zabavno. Tudi dejstvo, da je bil prvi američan, ki je štabu sporočil dešifrirano sporočilo, da je Stalin mrtev, ga ni kaj dosti ganilo. Le nestrpnop je čakal na dan, ko lahko zbeži iz uniformirane ječe in se zateče za svojo ljubljeno kitaro.

SERJ TANKIAN (System of a Down)

Ameriški vokalist armenskega porekla, ki do osmega leta starosti sploh ni govoril angleško, ima danes grammy nagrado in verjetno le malokrat pomisli na čas, preden je postal tekstopisec, pesnik, multiinštrumentalist in politični aktivist, ki tu in tam poje tudi o genocidu.

Serj je danes vsekakor pravi format rokerskega zvezdnika. Kar je zanj izredno dobro, saj na ta račun verjetno dobi veliko več deklet, kot jih je ujel v času, ko je imel svoje podjetje za prodajo računalniških aplikacij za računovodske storitve. Tako vsaj predvidevamo, čeprav je podjetju baje šlo zelo dobro. Celo tako dobro, da je bil Serj tik pred tem, da do konca življenja nosi hlače na rob in sprejme golf za vrhunec avanturizma.

Potem pa se je nekaj zgodilo in Serj se je nenadoma odločil za mikrofon, skejterske hlače in grupice. Le kako izgleda pogovor, ko sediš s prijatelji in rečeš: "Okej, fantje, potrebujem pomoč. Naj bom računalničar ali rok zvezda? Pluse in minuse za oboje, prosim."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri