Filmske dežele brez žensk

  • 27.09.2012

Koliko žensk potrebujete, da naredite vrhunski film? Očitno nobene.

4 fotografije v galeriji

Pri moški analizi filma ob pivu in prestah je pomembno troje: koliko je krvi, koliko preklinjanja in kolikokrat vidiš gole joške. Zabava narašča sorazmerno z večjimi količinami tega. Če je enega manj, mora biti več drugega, kar so dokazali številnim moškim priljubljeni delinkventni primerki filmske produkcije. Šund (Pulp Fiction), Pljuni in jo stisni (Snatch), As v rokavu (Smokin’ Aces), Casino in Dob­ri fantje (Goodfellas) ter seveda Oceanovih 'xy' (Ocean's 'xy').

Kaj imajo skupnega? Igralci v teh akcijskih žurkah so nenadjebljivi frajerji. V lepih oblekah, s pol­nimi denarnicami, na katerih je vtis­njeno Motherfucker, obo­roženi predvsem s čudovitim umom za verbalno ugonabljanje.

Takšen film je tudi Ubij jih nežno (Killing Them Softly), krvav valček fan­tastičnih zvezdnikov, dodobra zdresiranih v vseh formatih nasilnih krimičev, ki se gleda kot Prekrokana noč s pištolami. In žrt­vami, kakopak. Vendar zanimivo, da brez zelo ključne komponente – žensk. In če iz filma vzameš to zares temeljno podrobnost, jo moraš z nečim nadomestiti. Z navdušujočim, gled­ljivim, pre­pričljivim, z nečim, kar nas bo tako zamotilo, da odsotnosti prvinskega moškega zanimanja sploh ne bomo opazili. Preden namignemo, ali jim je to uspelo, smo iz naftalina potegnili nekatere filmske uspeš­nice, v katerih ni bilo (opaznejših) ženskih vlog, prav zato, da pre­verimo, ali je komu to že uspelo.

Lawrence Arabski (Lawrence of Arabia, 1962). Omar Sharif po­trebuje za epski film le neskon­čno puščavo in nekaj kamel. Ko gledaš film, kjer dolgo časa ni nič drugega kot pesek in košati Sharifovi brki, zaviti v rjuhasto arabsko modo, pogrešaš veliko več stvari kot le žensko silhueto. Stvor (The Thing, 1982). Toda tisti prvi iz osemdesetih. Tisti drugi, ki smo ga v kinih videli nedavno, gosti med večnacionalno raziskovalno ekipo sredi Antarktike tudi žensko, ki ji – vsemu masakru navkljub – uspe celo pre­živeti do konca. Prvi Stvor te sreče ni imel in Kurt Russell je bil pri­siljen kovinske čašice z viskijem v provizorični raziskovalni bazi sredi ledenega ničesar deliti le s šopkom bradatih sotrpinov v flanelastih srajcah.

Stekli psi (Reservoir Dogs, 1992). Brutalna Tarantinova pos­lastica, postavljena v odročno skladišče, kamor se kopica roparjev po ne­uspešnem ropu banke zateče na izmenjavo idej, pikrih komentarjev in malce sadističnega sproščanja na ugrabljenem policistu. Medtem ko nas je stiskalo v prostati ob amputaciji policistovega uhlja, sploh nismo opazili, da je ena od le dveh žensk v filmu v kadru le toliko časa, da jo sredi ceste pokosijo streli.

 

Hartova vojna (Hart's War, 2002) ni ekosistem, v katerem bi lahko našli žensko, saj film poteka v času druge svetovne vojne v na­cističnem taborišču, kjer zadržujejo del zajetih ameriških vo­jakov. Ker ti potrebu­jejo celoten film, da vendarle uresničijo nekaj, kar je podobno pobegu, se scena prav veliko ne menja, obiskov pa nacisti očitno tudi niso tolerirali.

Gospodar in bojevnik (Master and Commander, 2003) pošlje Russella Crowa v neskončne valove s posadko, ki je precej manj živopisna kot tista, s katero po morjih pluje kapitan Jack Sparrow v Piratih s Karibov. Čeprav je film po­šastno dolg, se med robustne mornarje ni uspelo vriniti niti eni ženski. Ni čudno, da so ves čas vsi tako napeti in agresivni.

In zdaj – Ubij jih nežno (Killing Them Softly). Hiter, brihten gangsterski šov o skavtu za prihajajočega morilca, o zabuhlem šefu podzemlja, ki mu nadobudni fantiči okradejo ilegalno poker igralnico, in debelemu mafijcu, ki v to ekskluzivno moško zabavo vrne vsaj malce spominov na Sopranove. Ta film bi zelo preprosto imel v svojih vrstah tudi žensko. A to bi lahko bila prevelika motnja. Tako se lahko popolnoma osredotočimo na tisto, kar sveta trojica Pitt-Liotta-Gandolfini tu počne najbolje: nasilje spreminja v umet­nost, dialoge pa v verbalno požr­tijo črnega humorja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri