"Besede", ki so nas jih naučili spletni forumi

  • 30.09.2012

Kaj se je rodilo po LOL, AFK in STFU? Novi presežki modernega izrazoslovja, kakopak.

 

(Foto: Lana K / Shutterstock)

"Meh"

Ljudje na forumih vam z "meh" ponavadi odgovorijo, ko želijo v lastni prepričanosti zmagoslavja zaključiti do te točke argumentirano debato. V resnici, če vam odgovorijo z "meh", vedite, da ste na koncu verjetno imeli prav in sogovornik želi sedaj temo trivializirati, češ, "meh, saj ni vredno besed."

Forumi, kjer boste to velikokrat zasledili: igračarski in športni, kjer se vedno prereka, katera igra/moštvo je na vrhu.

"Heh"

Morda nekoliko podla, morda pa le najbolj prijazna različica odgovora na šalo ali šaljiv komentar, ki sicer ni bil vreden tistega polnega "Haha" ali celo "LOL". Dokler, seveda, vsi ne prepoznajo tega zevajočega prepada med podanimi izrazi in ti bodo kojci odgovorili z :(

"First!"

Nikoli nam ni bilo jasno, zakaj je to tako pomembno, a številni forumaši očitno enačijo prvi odgovor ali komentar kot nekakšno zmago, ki jo je potrebno zaklicati v spletno vesolje. Se pravi: vaš priljubljen blogger, ki ima več tisoč bralcev, napiše nov blog in vi, ker ste po naključju (ali sprevrženem nabijanju tipke F5) prvi odkrili to svežo objavo, kojci napišete "First!" v komentar. Zmaga! Zmaga?

Niti ne. Številni blogi in administratorji forumov te dni že kar redno zapirajo račune vezane na IP obiskovalca, ki onesnažuje s tovrstnimi nepotrebnostmi.

"Umad?"

Ali si jezen? V prevodu. Torej, are you mad? Tako hitro, kot se je prijel tale izraz, prav tako hitro je postal izredno nadležen številnim sodelujočim v spletnih čvekarijah. Verjetno zato, ker se ga je večinoma uporabljalo le za provokacijo, ko nekdo strastno komentira svoje stališče in v zameno dobi le to slovnično deformacijo.

Lahko vam je potem kojci jasno, da se pogovarjate z nekom, ki mu vsekakor ni do resne izmenjave mnenj, vedite pa še, da so tu že variacije, kot npr. "Umadbro?" ("bro" dodan za malce uličnega slenga, ker je očitno original preveč uradniški) in "Ujelly?" (Are you jealous oz. ali si ljubosumen).

Medtem, ko se na spletu že ustvarjajo nove besede, pa so nekatere že prišle celo v uradni slovar angleškega jezika. Tam boste tako že našli naslednje:

  • OMG - Oh my god, kot izraz presenečenja ali navdušenja
  • Noob - Derivat besede newbie, novinec, začetnik, največkrat uporabljeno v slabšalnem pomenu
  • Sexting - Kot texting, torej, pisanje SMS sporočil, le da se v sextingu pošilja seksi fotke in še bolj seksi sporočilca, za malce digitalne predigre
  • Woot - Medmet, vzklik, velikokrat opažen v elektronski komunikaciji, ki izraža navdušenje, zmagoslavje
  • Twitterati - tisti, ki je vestni, redni in nasploh zelo dejavni uporabik twitterja
  • Hater - Ne bodi tak hater, bi vam rekli na spletu, če bi izkazovali veliko nezadovoljstvo s kakšno osebo ali produktom
  • Fanboi - sicer še ni v slovarju, je pa neposredno nasprotje haterju, je slepi podpornik, ki navkljub vsem dokazom in argumentom vestno hvali in podpira osebo ali produkt... pet točk, če najdete tri fanboije v slovenski politiki :)

Pa veselo čvekanje!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri