5 pozabljenih ustvarjalcev, ki so imeli le eno uspešnico

  • 20.11.2012

Zgodili so se nepričakovano in bili tako tudi pozabljeni. A so ključni del glasbene zgodovine.

 

(Foto: Joe Seer / Shutterstock.com )

LOU BEGA

Komad: Mambo Nr. 5

Nemški mambo ljubitelj ima svojo wikipedia stran, ima svoj vevo kanal na YouTube, kot da nekdo, nekje verjame, da bo David Lubega, umetniško okrajšano na Lou Bega, še kdaj naredil kakšen komad vreden naše pozornosti. Mambo Nr. 5 je bil adiktiven hit leta 1999, nakar je Lou Bega storil izjemno napako - naredil je še en komad, ki je imel popolnoma isto melodijo, le drugačno besedilo. Nikoli ni okej, če misliš, da so tvoji poslušalci idioti.

Lou Bega sicer pridno štanca komade vse od leta 1999, za njih snema videospote, a na radarju širše publike več ne utripne.

RIGHT SAID FRED

Komad: I'm Too Sexy

Dvojčka iz Anglije sta nekoč stala pred ogledalom v fitnesu in sestavila ta komad. Ki ga je nato kupilo 4 milijone ljudi v obliki posnetka (najbrž kasete). Po The Beatles sta bila prva Angleža, ki sta priplezala na prvo mesto ameriške lestvice, takrat leta 1991.

Right Said Fred še vedno ustvarjata, leta 2003 je celo izšel njun Greatest Hits album. Predvidevamo, da je na njem komad I'm Too Sexy in dvanajst remiksov. Zadnji album sta izdala lani in zanj prejela izredno negativne odzive.

BAHA MEN

Komad: Who Let The Dogs Out??

Komad, ki je še danes efektiven internetni meme. Izraz, ki ga poznajo vsi. Izraz, ki po nekem čudnem naključju, vse prevečkrat pride prav. Ker se ga v angleško govorečih deželah uporablja tudi v primerih, ko naletite na skupino neprivlačnih žensk. Se strinjamo - nadvse neprijazno.

Baha Men iz Bahamov so vzeli star komad z istim naslovom in ga predelali v zadetkarsko zafrkancijo, nevedoč, da bo zadeva postala tako odmeven hit. Baha Men so namreč hipiji. Veste koliko jih je v skupini? Trinajst. 13. Od teh eden poje (Rik Carey), drugi pa si podajajo džointe.

VANILLA ICE

Komad: Ice Ice Baby

Tehnično je Vanilla Ice legenda, ker njegov komad Ice Ice Baby bil prvi hiphop komad, ki se je znašel na Billboard lestvici (to je bilo leta 1990). Vanilla Ice je pričel spreminjati trend osrednje glasbene scene, porinil je hiphop v mainstream in nihče več se ni norčeval iz dejstva, da mu je ime Van Winkle.

Ker mu je Ice Ice Baby prinesel nenadno slavo, se je kot pravi ekspresni glasbenik kojci zapodil med droge, tako da je le tri leta po uspehu singla že bil na odvajanju.

Sredi devetdesetih si je frajer nekaj mesecev delil posteljo s kraljico popa Madonno.

 

LOS DEL RIO

Komad: Macarena

Komad, ki je ustvaril kult. Komad, ki ga je VH1 izbral za največjo enkratno uspešnico vseh časov. Komad, ki je še vedno na prvem mestu najboljših latinskih komadov vseh časov. Komad, ki se je prodal v več kot 6 milijonski nakladi. Od tega 4 milijone v ZDA.

Los Del Rio je španski duet, ki je svet z Macareno okužil leta 1994. Dobro nahranjena dedca, ki na prvi pogled izgledata kot poceni terasa bend (v videospotu pa kot gangsterja iz petdesetih), sta Antonio Monge in Rafael Perdigones in v lokalnem dosegu še vedno izdajata glasbene izdelke. Veliko več ni potrebno, saj bržkone vlečeta zajetne rojalitete od neštetih remiksov in nenehnih opominov na ta njun enkratni hit.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri