4 filmske smrti, ki jih morate poznati

  • 02.09.2012

V filmih se na veliko umira, sploh če je naokoli Chuck Norris. A nekaj tovrstnih scen, ki so med ljubitelji vsaj tako kontroverzne, kot so markatne, morate poznati tudi vi.

(Foto: Warner Bros. Pictures)

MARION CRANE

Psiho (Psycho)

Jasno. Najbolj famozen umor v vsej filmski zgodovini, poteza z dvignjenim nožem in električen zvok, ki ga prepoznajo vse generacije. Scena pod tušem v Psihu je scena, ki je vdrla v najbolj sveto zasebnost ameriških družin, v kopalnico, v srce človeške intime.

Skorajda vodilni lik filma tu umre nekje na sredini zgodbe - in filmski protagonisti niso nikoli več bili a priori varni do odjavne špice. Scena, ki je obenem rodila celo tekmovanje v najboljšem kričanju - vse mlade igralke, ki pričenjajo kariero v grozljivkah, želijo kričati kot Janet Leigh.

RACHEL DAWES

Vitez teme (The Dark Knight)

Kako so skočili v zrak tako Batmanovi privrženci, kot tudi laični gledalci, ko se je Christopher Nolan iz režiserskega stolčka odločil za nepričakovan preobrat v enemu najboljših Batmanov v seriji. Maggie Gyllenhaal kot Rachel je postala Batmanova odločitev: ali ona, ali pa bogatun Harvey Dent.

In ker v filmih vedno odloči srce, bi moral Batman rešiti svojo dolgoletno prijateljico - a se vendarle odloči drugače. Eksplozija, ki sledi, Rachel izloči iz naslednjega Batmana, Harvey Dent pa postane notorični zlobnež Two-Face.

Kane

Osmi potnik (Alien)

Ko smo že mislili, da bo John Hurt preživel bližnje srečanje z ogabnim vesoljskim sesalcem, ki ga ima pretežni del filma prisesanega na obraz, se zgodi nepričakovano: v jedilnici vesoljske ladje Nostromo smo priča rojstvu prvega Aliena - ta v krvavi sekvenci eksplodira na plano naravnost iz Hurtovih prsi. Rojstvo vrhunske znanstveno-fantastične legende.

Vincent Vega

Šund (Pulp Fiction)

Pri toliko truplih, kot jih je po svojih filmih posejal Quentin Tarantino, bi bilo neprimerno, da ne omenimo vsaj enega njegovega filma. In najboljši je seveda prav Šund, kjer nam k srcu hitro priraste dolgolasi John Travolta kot gangsterski pametnjakovič Vincent Vega.

Ko se mirno odpravi na stranišče, niti mi, niti on, nismo pomislili, da si je v tistem trenutku usoda rekla: "Dragi Vince, tole ja pa tudi vse, kar boš še naredil na tem svetu." Pot mu namreč prekrižata Bruce Willis in dobro umerjena avtomatska pištola (z dušilcem).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri