4 (drugi) neslavni športni prevaranti

  • 19.01.2013

Ko športniki pozabijo na vse, kar je v športu športnega.

(Foto: Diego Cervo / Shutterstock)

Zdaj, ko imamo uradno priznanje Lanca Armstronga in ko se splet še kar hahlja ob potegavščini na račun mladega igralca ameriškega nogometa Manti Te'oja, vam mi poklanjamo 4 (druge) športne prevarante, ki se jim je uspelo prebiti do zavidljivih rezultatov.

DAVID ROBERTSON

Pravijo, da je golf šport za gospode. Predvsem zato, ker se sama disciplina zanaša na poštenost igralcev. Kar je zelo spretno izkoristil David Robertson, ki je na zadnjih kvalifikacijah za Open turnir leta 1985 pred vsakim udarcem preprosto premaknil žogico nekoliko bliže luknji. Škotskega golfista so vendarle dobili "kako se je igral s svojimi žogicami" (smo lahko tako tretjerazredni z našim humorjem?) in mu za 20 let prepovedali gibanje v bližini PGA turnirja.

SIDD FINCH

V aprilski ediciji publikacije Sports Illustrated leta 1985, je bila objavljena zgodba o baseball metalcu Siddu Finchu, fenomenu tega športa, ki lahko žogo vrže s hitrostjo 270km/h. Sidd je trdil, da se je metanja naučil pri tibetanskih menihih. Zgodba je bila ena najbolj branih objav v Sports Illustrated (kar pomeni veliko, glede na to, da objavljajo tudi dekleta v bikinkah). Izkazalo se je, da je vse skupaj le ena velika laž.

ROSIE RUIZ

Pred časom smo že objavili članek o športnih prevarantih in pisali o maratoncu, ki je več kot polovico maratona prevozil z avtomobilom. Da se je to dogajalo v času, ko so bile kakršnekoli snemalne naprave redkejše kot pošteni politiki, smo lahko takšne podvige celo razumeli. Ko se je nečesa zelo podobnega lotila Rosie Ruiz na koncu sedemdesetih, ko so ljudi snemali že v barvah, pa je bilo naravnost smešno.

Rosie je namreč želela goljufati na bostonskem maratonu leta 1980. Začela je s tekom, nato hitro zapustila progo, šla na podzemni vlak, dober kilometer pred ciljem izstopila iz vlaka in pretekla, kar je še preostalo. Šokantno - dobili so jo. In ugotovili, da je podobno prevaro izpeljala tudi na maratonu v New Yorku leta 1979.

PAUL TORMANEN

Športni ribič, ki je ribe ujel pred tekmovanjem in jih potem zavezal za podvodne ostanke dreves v jezeru, kjer se je kasneje pričelo tekmovanje. Ko ni nihče gledal, jih je le zmetal v čoln. No, nekdo je očitno vseeno gledal.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri