4 bizarne resničnostne TV oddaje

  • 17.12.2012

Prijaviš se na TV šov in dobiš denar. Kaj pa, če je glavna nagrada presaditev ledvic?

(Foto: tarczas / Shutterstock)

Poj za svoje sanje

Cantando por ur Sueno (Singing for a Dream oz. Poj za svoje sanje) je izredno popularen televizijski šov v Mehiki in Južni Ameriki. Format oddaje je v mnogočem identičen poznanim TV oddajam, v katerih iščejo talentirane nihčete, da jih spremenijo v zvezdnike. Torej, na oder stopi tekmovalec, skupina bolj ali manj legitimno izbranih zvezdnikov pa potem oceni, če je ta posameznik vreden aplavza ali kolektivnega poniževanja.

Da je Cantando por un Sueno vendarle drugačen od nam poznanih šovov, pričajo nagrade, ki jih prejmejo zmagovalci. Tu ni denarnih dobitkov. Tu ni pogodb, ki obljubljajo izdaje albumov. Nagrada je nekakšna intervencija, s katero oddaja reši osebno težavo nastopajočega - na noge vam postavijo sfaliran biznis ali pa vam priskrbijo termin za presaditev organa. Resno.

V spodnjem videu lahko pogledate žensko, ki je v šovu nastopila v upanju, da bo z zmago prejela presaditev ledvic za svoje otroke. Žal so jo sodniki hladno spiskali že sredi nastopa.

No, Poj za svoje sanje pa ima tudi sestrsko oddajo Pleši za svoje sanje (Bailando por un Sueno), podobno oddaji Zvezde plešejo. Le da se tu ne vrtijo v tangu in fokstrotu, temveč, po potrebi, tudi na štangi. Spodnji video bo vsekakor... dober prikaz, zakaj je to ena bolj gledanih TV oddaj.

Semenska dirka

Domišljija nemškega TV konglomerata Endemol, je leta 2005 dosegla nove razsežnosti. Zamislili so si resničnostni šov, ki so ga nič kaj dvoumno poimenovali Sperm Race (Dirka spermijev) in je v bistvu točno to, kar si predstavljate - semenčice, ena na ena.

Ideja je sledeča: dvanajst moških v tekmovanje izlije svoje mednožne sokove, zmaga pa tisti, čigar repati plavalci prvi oplodijo človeško jajčece.

Da ne boste mislili, da je to le orgija, zamaskirana v TV šov ali pa kar vse vkup vržejo na milost in nemilost naravni selekciji, naj podrobneje opišemo postopek tekmovanja. 12 tekmovalcev, katerih seme sodeluje v tej dirki, svoje sokove odda posebni enoti TV oddaje, ki plavajoče tekmovalce zamrzne, jih transportira v studio, kjer so potem pod nadzorom zdravniške ekipe opazovani v postopku oplojevanja jajčeca.

Zmagovalec je okronan za "najplodnejšega moškega v Nemčiji" in dobi novega Porscheja. Če dobro pomislimo, je za sodelujoče tale TV kviz en sam užitek od začetka do konca...

Ženska logika

Šov, ki je tako sporen, da je sprožil celo ulične proteste pred studiem, v katerem nastaja, prihaja iz Gruzije. Naslov Ženska logika (Kaluri Logika), je popolnoma nov TV šov, ki so ga pričeli predvajati spomladi 2012 na televizijski mreži Imedi TV.

KONCEPT: seksi manekenke so povabljene na oddajo, kjer jih sprašujejo niz vprašanj. V studiu medtem čakata dve ekipi moških, ki pridobivata točke s tem, da ugotovita, kakšne odgovore na dana vprašanja bodo podale manekenke.

Torej, šov ni iskanje pravilnih odgovorov. Šov je, da moški uganejo, kakšne neumnosti bodo manekenke izstrelile. Nekako tako, kot ko novinarji naših komercialnih TV oddelkov po izboru te ali one miss, hitijo spraševati mlade lepotičke, kaj je glavno mesto Velike Britanije in kdo je predsednik ZDA.

Gruzijski TV šov je tako rekoč posmehovanje lepši polovici naše populacije in promociji stereotipa o neumnih lepoticah. O oddaji se že govori na mednarodnem nivoju, spodaj pa kratek izsek, ko dve manekenki poskušata ugotoviti, kaj je predmet, ki so jima ga porinili v roke.

Amaterski vodič do ljubezni

V sedemdesetih letih 20. stoletja, so se drzni koncepti televizijskih šovov šele razvijali. Vedno bolj sproščena morala je dovoljevala, da se televizijska ustvarjalnost dotika obzorja primernega.

Marca 1972 je ameriška TV mreža CBS pričela z oddajo Amaterski vodič do ljubezni (Amateur's Guide to Love), ki je bila potem na sporedu tri mesece. Vsi posnetki oddaje so, po besedah vodilnih, bili kasneje uničeni.

KONCEPT: grd, zjahan kombi olivno zelene barve z logotipom LOVE se vozi po južni Kaliforniji in skrivno snema parčke, ki se poljubljajo v javnosti. Z ujetimi parčki se potem pošalijo v stilu skrite kamere, nakar jim postavijo še nekaj vprašanj o ljubezni, poroki in seksu. Odgovore na koncu oceni žirija, seveda sestavljena iz zvezdnikov.

Ko so avtorji oddaje ugotovili, da plazenje za ljudmi in skrivno snemanje meji na resen kazenski pregon, so pričeli razmišljati, da morda oddaja ni bila najboljša ideja. Ko so tovorne kombije, kakršnega so uporabljali tudi na oddaji, pričeli za svojo prakso uporabljati tudi številni ameriški serijski morilci, pa je zadeva dokončno končala v kaminu direktorja mreže CBS.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri