3 zelo skrbno varovane skrivnosti

  • 22.11.2012

Ko nekaj tako vneto skrivajo, nas vse skupaj še bolj zanima. Ne glede na to, kako trivialno je.

(Foto: Elektra Records)

1. KOMU JE POSVEČEN KOMAD YOU'RE SO VAIN?

Hočete dober komad o maščevanju? Poslušajte hit iz leta 1973, prepoznavni You're So Vain, ki ga poje Carly Simon. Skladba je na 72. mestu najboljših pesmi vseh časov.

Desetletja se je ugibalo, kdo je moški, o katerem poje Carly. Seznam kandidatov je dolg in vključuje Jamesa Taylorja, Micka Jaggerja, Krisa Kristoffersona in Warrena Beattya.

Carly v vsakem intervjuju vprašajo, o kom poje komad, a tega podatka ni nikoli izdala. Vse do leta 2003, ko so na dobrodelni dražbi med drugim prodajali tudi možnost, da se izve, o kom govori komad You're So Vain. Priložnost je izkoristil Dick Ebersol, predsednik televizijske družbe NBC, ki je "odgovor" odkupil za 50.000 dolarjev. V paketu je dobil še zasebni nastop Carly Simon.

Eden od pogojev nakupa je bil, da Ebersol nikoli ne izda podatka, ki ga je prejel. Je pa Ebersol dal le en namig: oseba ima v imenu črko E.

2. RECEPT ZA COCA-COLO

Četudi pravijo, da ima Coca-Cola v resnici le štiri sestavine (koruzni sirup, kofein, mineralno vodo in barvilo), je originalna formula zaščitena bolj kot nuklearne konice. Celo tako zelo, da se je znamka v sedemdesetih umaknila iz Indije, ker bi po tamkajšnji zakonodaji morali javno razkriti vse sestavine v pijači.

Formulo za Coca-Colo poznata le dva človeka na svetu, dva izbrana člana uprave podjetja.

Original je spravljen v eni izmed SunTrust bank v Atlanti. Da koga v banki ne bi premagala radovednost, jim je Coca-Cola podarila za 48.3 milijonov delnic družbe, člani uprave ene družbe pa sedijo tudi v upravi druge, tako da lahko vedno drug drugega nadzorujejo.

Skrivnost je v bistvu že nekoliko javna: jasno je namreč, da je del okusa Coca-Cole pridobljen iz listov koke, rastline, iz katere proizvajajo tudi kokain. Coca-Cola je edina družba v Ameriki, ki ima dovoljenje za uvoz večjih količin te rastline - povedano drugače: tudi če bi komu uspelo ukrasti originalni recept, legalno ne bi mogel proizvajati te pijače.

3. GLAVA OLIVERJA CROMWELLA

Oliver Cromwell je bil ena najbolj kontroverznih osebnosti v zgodovini Velike Britanije. V 17. stoletju je skorajda lastoročno prekinil vladanje monarhije in prevzel oblast nad državo. Ko je umrl zaradi bolezni, je kralj Charles II velel izkopati njegovo truplo, da ga "ubije še enkrat".

Truplo so za 12 ur obesili na gradbeni oder, nato pa so ga sneli, obglavili in glavo nabili na kopje. Ko je inicialna ihta minila, so si glavo pričeli podajati muzeji in zbiratelji. Zadnji lastnik glave je umrl leta 1957, njegov sin pa je vendarle želel najti primerno zadnje počivališče za Cromwellovo glavo.

A ni šlo. 300 let kasneje zgodovina tega političnega vodje še vedno buri duhove. Njegov vojaški pristop nekateri označujejo celo z genocidom.

Na koncu je glavo prevzela Univerza v Cambridgu, ki jo je Cromwell obiskoval v času svojega izobraževanja.

Danes za lokacijo glave vesta le dva profesorja na univerzi. Pokopana je na neznani lokaciji, spominska plošča pri univerzi pa le oznanja, da je glava pokopana "blizu". Postopek podajanja te skrivnosti je, da ko se profesor, ki pozna poslednji Cromwellov grob, upokoji, lokacijo zaupa profesorju, ki ga nadomesti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri