3 stereotipi o ženskah, ki jih je znanost celo potrdila

  • 07.09.2012

Včasih kakšen zakaj, dobi tudi svoj zato.

(Foto: conrado / Shutterstock)

a. Ženska za volanom

Znanost je razloge, zakaj so ženske slabše voznice, našla v sposobnosti orientiranja v 3D prostoru. Oziroma pomanjkanju le-te sposobnosti. In vse se je baje pričelo v davnih časih, ko smo namesto v dnevni sobi gledali TV, sedeli v jamah in si trebili uši. Takrat je vsakdanje nakupovanje hrane nadomestila rokoborba z naključno živalsko vrsto, v upanju, da jo lahko premikastimo v večerjo.

V tistih časih so na lov hodili moški, da se je promil preživetja v primeru srečanja z mamutom vsaj za stotinko obrnil v prid homo sapiensu, zaradi česar znanstveniki verjamejo, da je kar testosteron pripomogel k boljši orientaciji in omogočil, da so nadobudni lovci na koncu tudi našli pot nazaj v domačo jamo.

Za preživetje vrste je bilo namreč ključnega pomena, da so bile ženske, ki so bile vir novega življenja, na varnem, in obenem, da se je osemenjevalec znal vrniti domov (po možnosti s hrano). Darwinova evolucijska zanka je pri tem poskrbela, da so potem posledično tisti s slabšimi orientacijskimi sposobnostmi, končali na jedilniku lokalne favne.

Za dodatno potrditev so skenirali možgane več kot milijonu otrok in ugotovili, da so dečki že pri 4. letu starosti občutno boljši v dojemanju 3D prostora kot deklice (razmerje 4:1).

Vir: Telegraph, The Province, Zimbio

b. Ženske rade govorijo. In govorijo. In govorijo.

Če ne bi imeli tisočero knjig o tem, kako so ženske iz Venere in moški iz Marsa in armado "strokovnjakov", kot je (bil) dr. Phil, bi bili moški in ženske očitno za vse čase ujeti v en velik, neskončen komunikacijski šum. Saj se spomnite tiste razpredelnice, ki pokaže, kaj ženske rečejo in kaj v resnici mislijo. Recimo, ko reče ne, misli ne. Ko reče ja, misli ne. Ko reče mogoče, misli ne. In tako naprej.

Moški smo zvezani nekoliko drugače. Ko rečemo, da je vse v redu, mislimo, da je vse v redu. Ko ženska reče, da je vse v redu, to pomeni, da je mogoče 40% stvari v redu, ampak, da bo vsekakor zamerila, če v naslednji minuti končno ne opazimo, da je bila pri frizerju. In potem čez eno minuto ni nič več v redu.

Potem na pomoč priskoči znanost. Ta pove, da imajo ženske za kar 17% večji tisti del možganov, ki je odgovoren za govor. Obenem ženske procesirajo jezik in govor z obema možganskima hemisferama, moški pa govor večinoma upravljajo le z dominantno stranjo.

Še ni konec. Ženske imajo večji tudi t.i. corpus callosum, kar pomeni, da jim podatki iz ene strani možganov hitreje skačejo na drugo stran in obratno. Zakaj je temu tako? Znanost ne ve. Medtem zdaj veste, da ženske govorijo več zato, ker imajo za to aktivnost bolje pripravljene možgane in da vam vaš govorne neumnosti zamerijo toliko hitreje, ker vse kar poveste, analizirajo z obema možganskima polovicama.

Vir: NCBI, Museum of the Mind

c. Ženske so takoj pijane

Le kako bi lahko na leto izdali po pet novih DVDjev kolekcije Girls Gone Wild, če ne bi alkohol že v majhnih vnosih popolnoma zdesetkal ženske sposobnosti za pametne odločitve? Kot je zapisal ameriški pesnik Ogden Nash: candy is dandy, but liquor is quicker (sladkarije so super, ampak pijača je hitrejša). Hitrejša pot v njene hlačke, seveda.

Znanost je razlog, zakaj se mnoge ženske že po prvi tekili derejo, da so popolnoma pijane, nakar se zgrudijo na tla in vsem prisotnim pomežiknejo s sveže oguljenim bobrčkom, našla v razmerju med vodo in maščobo v telesu obeh spolov. Moško telo sestavlja približno 61 odstotkov vode, žensko telo pa 52 odstotkov.

Kar se morda zdi majhna in nepomembna razlika, pomeni veliko razliko v predelovanju alkohola, ko se ta enkrat zlije v telo. Moško telo z več vode pripomore, da nekoliko "zvodeni" tudi vnešeni alkohol. To je nekako tako, kot če bi vi z vašo bejbo za šankom pili kozarec za kozarcem viskija, le da bi za 10% vaše pijače vedno bila dodana voda.

Ženske obenem pridelajo manj encima, ki je ključen dejavnik pri presnovi alkohola, kar je tudi razlog, da se moški do šestih popoldne naslednji dan že skobacajo iz alkoholnega mačka, ubogo dekle pa se z glavobolom in slabostjo bori še tja do ponedeljka.

Zato je pametno, da ženske žurajo ob petkih zvečer.

Vir: Blood Alcohol Info

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri