3 izjemno uspešne igre, ki so v resnici kopije manj uspešnih

  • 12.10.2012

Nekatere najbolj popularne igre in temelji, na katerih so (v resnici) zrasle.

(Foto: Rovio Entertainment)

Pred Guitar Hero je bil GuitarFreaks

Guitar Hero je leta 2005 omogočil milijonom ljudem, da se vsaj za nekaj minut počutijo kot rokerske zvezde, ne da bi jim za to bilo potrebno storiti karkoli, kar se sicer pritiče rokerskim zvezdam: recimo, se naučiti igrati kitaro ali pa zapustiti hišo. Na igralnem pripomočku v obliki kitare, brenkaš na tipko, ki predstavlja struno in pritiskaš knofe različnih barv, ko ti to naroči igra. In že igraš Stairway to Heaven.

A Guitar Hero ni bila revolucionarna igra. Nekaj točno takšnega je že leta 1999 izdelalo japonsko podjetje Konami. Igra GuitarFreaks je bila zasnovana kot arkada, torej kot ena tistih iger, ki smo jih včasih lahko igrali po lokalih. Na žetone, ki ti jih je prodala natakarica za šankom. 

GuitarFreaks je prišel opremljen z dvema kitarama, koncept igranja pa je popolnoma isti - slediš navodilom na zaslonu, nabiraš točke, tu in tam pa si lahko še dvignil kitaro v zrak za dodaten bonus. GuitarFreaks je bila na japonskem prava senzacija, a kaj je Guitar Hero storil drugače? Namesto generičnih rok komadov so kupili licence za uporabo poznanih, legendarnih rok hitov. Kot je, recimo, Smoke on the Water

Guitar Hero je morda kopiral GuitarFreaks, a nekaj so morali storiti prav, saj je franšiza Guitar Hero zaslužila že 2 milijardi dolarjev.

In potem izgledaš takole:

Pred Angry Birds je bil Crush the Castle

Enostavnih miselnih iger, ki delujejo po podobnem principu kot neverjetno uspešna iPhone igra Angry Birds (kliknite tu, v kolikor naslednjih 56 ur nimate obveznosti), ki je generirala celo svoj lasten TV šov, je mnogo, a le ena ima sumljivo veliko podobnosti. 

Crush the Castle je igra, ki jo lahko igramo preko spletnega brkljalnika, je pa tudi že izšla kot aplikacija za iPhone in iPod. Na tržišču se je pojavila zgolj 8 mesec pred Angry Birds in se igra popolnoma identično. Na desni strani stoji nekaj, kar bi lahko bil grad, sestavljen iz trših sten in bolj krhkih desk, ko komaj čakajo, da se z malce motivacije zrušijo na glave stražarjev, ki se skrivajo za njimi. Na levi strani imamo katapult, iz katerega izstreljujemo okrogle projektile in rušimo prej omenjene konstrukcije. 

Podobnosti postanejo še bolj očitne v detajlih. Med izstrelki imamo recimo navaden, okrogli kamen, potem imamo večji takšen kamen, pa izstrelek, ki se lahko razdeli v tri izstrelke in bombo, ki eksplodira ob stiku z oviro. 

Vzporednice med obema igrama niso skrivnost. Nek študent se je celo lotil akademske analize obeh naslovov, da bi ugotovil, zakaj sta dve izjemno podobni igri izšli v relativno istem času, a je le eni uspelo postati celo najbolj popularna igra vseh časov.

Glavni vzrok naj bi bil strašljivo enostaven: Angry Birds imajo bolj ljubke like in bolj privlačen grafični stil

Hitra obnova, kdo so Angry Birds, če ste zadnjih nekaj let preživeli v jami:

Pred FarmVille je bil Farm Town

Če se kaj potikate po facebooku, potem zagotovo poznate podjetje Zynga. Zynga je razlog, zakaj v življenju naredite manj koristih stvari, kot bi ji sicer, če ne bi igrali katere izmed njihovih adiktivnih iger. O tem, kje Zynga črpa ideje za nove facebook igre, je bilo spisanih že veliko člankov. Vsi več ali manj o tem, kako si fantje pri Zyngi rade volje "sposojajo" ideje manj uveljavljenih ustvarjalcev.

Primerjali so Zyngin Dream Heights z Nimblebitovim Tiny Tower, govorilo se je, kako so studii Buffalo nastopili proti Zyngi zaradi iger Zynga Bingo in Bingo Blitz, podjetje Psycho Monkey pa je Zyngo celo tožilo, ker naj bi igro Mafia Wars skopirali po njihovih Mob Wars.

Nič drugače se ne dogaja s FarmVillom, vodilno igro podjetja Zynga. FarmVille je vaša spletna kmetija, kjer počnete vsa standardna (zalivanje pridelkov, eliminacija plevela, pobiranje pridelkov, ustvarjanje otrok) kmečka opravila. Ker je vse narejeno v ljubki risankasti grafiki, se ljudem očitno to ne zdi preveč monotono.

FarmVille je postal izjemen hit poleti leta 2009, saj je kmalu po izidu bila to najhitreje rastoča igra na socialnih omrežjih. Manj kot pol leta prej, februarja 2009, pa je podobno zadevo na trg poslalo podjetje Slashkey, ki je svoj FarmTown razposlalo med prijatelje za testiranje, a je igra virusno postala ena najbolj igranih iger. Bila je na 4. mestu najbolj igranih facebook iger vse do enega meseca pred izidom FarmVilla.

In kaj je FarmVille potisnila nad Farm Town? Marketing. Farm Town ni imel marketinga. In ni imel mreže, saj je Zynga za promocijo FarmVilla izkoristila igre, ki so jih v tistem času že igrali tisoči in tisoči facebook uporabnikov (Mafia Wars in YoVille). Danes ima Farm Town nekaj manj kot 590.000 igralcev. FarmVille jih ima 18 milijonov. In pol.

Mimogrede, Zyngo trenutno toži tudi megapodjetje Electronic Arts, ker naj bi ukradli koncept njihove igre The Sims Social.

Problemi z nespečnostjo? Zdravilo:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri