Svetnik: Oktober 2004

  • 06.02.2008

O tem zakaj se nam nekateri ljudje zdijo lepi in drugi ne, o zanimivem seksu po poroki, o goloti in o najstniški ljubezni.

(Foto: Goya)

Ali so kdaj opravili kakšno raziskavo o tem, zakaj se nam zdijo nekateri ljudje lepi in drugi ne? V svojem življenju so mi bile všeč zelo različne ženske – majhne, visoke, plavolase in drugačne, z različnimi obrazi itd., po drugi strani pa se skoraj vsi strinjamo, da so nekateri ljudje, recimo manekenke, splošno priznano lepi. Rastko, Ljubljana

Svetnik: Kar nekaj raziskav je bilo opravljenih, brez skrbi, nekatere od njih so povzeli na Discoveryju, ki je pred kratkim v svojih oddajah objavil izsledke. Tako naj bi za lepe veljali simetrični obrazi, to je tisti, katerih leva in desna polovica sta si čim bolj podobni. Na splošno imajo moški – ne glede na kulturo, iz katere izhajajo – radi ženske z velikimi očmi, ki so močno narazen, drobno čeljust, majhen nos in gladko, zdravo kožo. V oddajah so nekaj govorili o tem, da je tako zaradi pričakovanih ploditvenih rezultatov (ali nekaj podobnega).

Nekega dne sem se vrnil iz službe in zalotil ženo na kavču, golo pri gledanju televizije. Ko sem si opomogel od presenečenja, sem sedel k njej in jo skušal vprašati, kaj se gre, pa mi je s kazalcem pokrila usta, z drugo roko pa ponesla mojo proti svoji češplji. V sekundi sem se znebil oblačil in se lotil dela. Najbolj zanimivo pri vsem je bilo to, da mi je, kadarkoli sem hotel kaj reči, pa čeprav samo rad te imam ali kaj podobnega, s prsti pokrila usta in me tako utišala. Sčasoma sem dojel in se pustil voditi kot majhen kuža po njenem telesu in pri tem noro užival. Ko sva končala in utrujena ležala na tleh pred televizorjem, me je vprašala, kot da se ne bi nič zgodilo, kaj bi rad za večerjo. Kdo pravi, da ne obstaja seks po poroki! Andrej, Ljubljana

Svetnik: Priznamo, precej mikavno zveni tale vajin tihi seks. Res je, da se moramo, ko odstranimo govor – najlažji način, kako komu dopovedati, kaj bi radi – osredotočiti na neverbalne oblike sporazumevanja, kar lahko zadevo napravi precej bolj čutno. Obstajajo seksualne terapije, pri katerih terapevti od udeleženega para zahtevajo komuniciranje z mimiko, kar naj bi utrdilo njuno razmerje. Lahko pa to spremenite tudi v zabavno in osvežilno sekusalno igrico. Poskrbite za diskretno svetlobo, slecite se in poskušajte z gestami razložiti svojemu partnerju, naj vam pokaže npr. »tisto, kar ti je na meni najbolj všeč«, »kako bi se počutil, če se dolgo časa ne bi videla« ali »kako me najhitreje zrajcaš«. Na začetku je dovoljeno momljanje.

Ko sem študirala, sva s takratnim fantom spala gola in se potem nikoli nisva oblekla, dokler nisva zapustila stanovanja. Po predavanjih sva si velikokrat privoščila seks in po njem prav tako precej časa ostala gola. Ta navada se me je prijela, toda moj novi fant, pravzaprav zaročenec, vztraja pri tem, da se ne sprehajam gola po stanovanju. Pravi, da bo, če me bo moral gledati golo ves čas, to uničilo najino spolnost. Razumem, da golota sama po sebi ni nujno seksi, pa sem mu predlagala, da se bom, če bo najin seks postal dolgočasen, oblekla, da ga bom spet zapeljala. Kaj pravite? Marina, Domžale

Svetnik: Skrivnostna so pota moške vzburjenosti. Vaš zaročenec si, kot mnogi drugi, vsaj tako rad predstavlja, kaj se skriva pod vašimi oblačili, kot si to dejansko želi videti. Kaj pravite na kompromis? Po stanovanju se sprehajajte v hlačkah ali v tanki spalni srajci brez hlačk in ga tako opomnite, kaj zamuja. (Malo je reči, ki bi bolj vzburile moškega, kot je sprehod z rokami v ženske spodnjice.) In zapomnite si – pa saj ste že sami ugotovili – da ni slabe golote, obstaja le slab trenutek zanjo.

Prosim, pomagajte mi. Imam starejšega brata, starega 18 let, ki se sestaja z dve leti mlajšo punco, njegovo prvo. Pred nekaj časa ga je ta punca pustila. Zato je bil ves zmeden, jokal je in podobno. Potem sta spet začela hoditi, pa se je obnašal kot majhen kužek. Skakljal je okrog nje in mahal z repkom. Vse, kar je počel, je počel z njo, brez nje ni mogel več niti na stranišče. Zdaj je med njima spet hladno in je spet čisto izgubljen. Kako naj mu pomagam? Mitja, Ljubljana

Svetnik: Vaš brat ni več tisto, kar je nekoč bil, ni več on, razumete? To pa zato, ker ga je zasvojila močna droga, in sicer koktejl hormonov, ki plujejo po njegovih žilah in na katere ni odporen in mu povzročajo začasno neprištevnost. Beatli so nekoč prepevali o tem v pesmi, ki je najbrž ne poznate, gre pa takole: »I’m in love for the first time. / Don’t you know it’s gonna last? / It’s a love that lasts forever. / It’s a love that had no past.« Ali prevedeno: Zaljubljen sem prvič v življenju. / Ali ne veš, da bo to trajalo? / To je ljubezen, ki traja večno. / To je ljubezen, ki nima preteklosti. (Tako nekako, no.) Z drugimi besedami – ker vaš brat nima nobenih izkušenj v tovrstnih rečeh, jih precenjuje.

Kaj lahko storite? Ne prav veliko. Bodite ob njem, ko bo potreboval tolažnika, in se učite, da ne boste sami postali majhen kužek, ko bo prišel vaš čas. Še en nasvet vam lahko damo, čeprav bo zvenel kruto: vaša razmerja bodo mnogo srečnejša in zadovoljujoča, če boste sprejeli dejstvo, da vam noben partner ne more zagotoviti trajne sreče. Za to se boste morali pobrigati kar sami.

Vse, česar si niste upali povprašati mame ali priznati duhovniku, vprašajte našega svétnika!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri