Svetnik: Maj 2011

  • 10.05.2011

Prisostvoval sem debati, v kateri je beseda tekla o menopavzi in je nekdo trdil, da jo moški prav tako doživimo kot ženske. Ali je kaj na tem?
Simon, Novo mesto

(Foto: Goya)

Svetnik: Medtem ko raven hormonov pri ženskah dramatično upade, po navadi tam nekje v njihovih zgodnjih petdesetih, se to moškim dogaja počasneje in postopneje. Obstajajo študije, ki govorijo, da se raven testosterona pri moških v starosti od 39 do 70 let niža za približno odstotek na leto. Sčasoma postane tudi moško telo bolj mlahavo, potrebuje več časa za okrevanje po bolezni ali poškodbi, je manj vzdržljivo. Tudi moški lahko v tem obdobju zapadajo v depresije, začutijo strahove, razdraženost, neodločnost, njihovo zanimanje za spolnost se zmanjša, kakor tudi moč ejakulacij, in pogosto imajo težave z doseganjem in vzdrževanjem erekcije. Kakšno vlogo ima pri tem testosteron (in kakšno drugi hormoni), ni povsem dognano in zato je treba biti previden pri morebitnih testosteronskih terapijah, ki naj bi pregnale omenjene težave. Lahko namreč povečajo možnosti za nastanek raka na prostati in ne pomagajo, če so vzrok za težave z erekcijo visok krvni tlak, zoženje žil, sladkorna bolezen, depresije ali kak­šne druge bolezni. Medtem ko znanstveniki raziskujejo vplive različnih hormonov na procese staranja, vam svetujemo veliko razgibavanja, zdravo prehrano in redne zdravstvene preglede. Tega tudi 'čudežne' tabletke pri­hodnosti ne bodo mogle nadomestiti.

Že od malih nog so me privlačile ženske, ki so se znašle v težavah zaradi svojega avtomobila. Bodisi da so doživele (lažjo) prometno nesrečo, da so morale zamenjati kolo ali natakniti nanje verige. Vse to me rajca do onemoglosti. Lahko bi se reklo, da je to moj fetiš. Ste že kdaj slišali za kaj takega?
Marjan, Maribor

Svetnik: Pravzaprav ne. Vsekakor vam priporočamo, da si ne poiščete službe pri ­kakšni AMZS – pomoč na cesti.

Večkrat sanjam o tem, da bi doživela posilstvo. Je to normalno? Če je, kako naj izživim to svojo fantazijo? Če jo zaupam svojemu fantu, potem to ne bo več posilstvo in bo izničilo element presenečenja, zaradi katerega me vsa reč sploh zanima. Malo me je pa tudi strah, kako bi vse skupaj prenesla.
Tina, Ljubljana

Svetnik: Biti nadvladan pri seksu, se pravi doživeti posilstvo, je precej običajna seksualna fantazija, pogostejša pri ženskah, se pa pojavlja tudi pri moških. (Najbrž ste mislili na to, ko ste spraševali po normalnem?) Čeprav je treba reči, da je beseda posilstvo pri tem napačna, saj pri udejanjanju tovrstne fantazije vendarle ohranite nadzor nad dogajanjem, če bi ugotovili, da vam ne bi bilo všeč. Svetujemo vam torej, da vašemu fantu zaupate željo. Dogovorita se (če je seveda za to), naj jo poskuša čim bolj realistično uresničiti, naj zahteva od vas, kar naj bi pač posiljevalec zahteval, in naj se ne zmeni za vaše proteste ali nasprotovanja vse do uporabe ključne besede. Ta naj ne bo ne ali nehaj, ampak kaj drugega. Kakšna barva, recimo rdeče ali kaj podobnega.

Recimo, da se znajdem nekje s svojo novo punco in tja uleti tudi njen bivši in jo poskuša spet dobiti zase. Kaj naj storim? Kako naj mu dopovem, da naj se spelje in tam tudi ostane?
Tone, Murska Sobota

Svetnik: Pa kje mi živimo? V nekakšnem kraljestvu divjine ali kje? Pustite svoji punci, da mu dopove, da je med njima končano. In če ta tega ne razume, no, potem nam pa spet pišite. V resničnih težavah ste le takrat, če punci ni povsem jasno, ali je končano ali ne.

S punco sva skupaj že pet let in pred kratkim me je začela nagovarjati k poroki. Nič nimam proti njej, sem ji pa zaupal, da me je strah te zaobljube o večni zvestobi, saj mislim, da se je nisem sposoben držati. Teh pet let sem ji bil sicer zvest, ne morem pa priseči, da bom to tudi v prihod­nje, sploh pa ne vse življenje. Rekla je: Če bom lahko jaz zvesta, boš pa tudi ti. Kaj pravite?
Gašper, Kranj

Svetnik: Pravimo, da bi bilo škoda izpustiti iz rok punco, ki po takšnih idiotskih pripombah ni spakirala kovčkov. Nihče pri zdravi pameti ne more zagotovo vedeti, kako bo s to zvestobo čez nekaj let, ko se bo zakon ohladil; zato je pa tudi nastala, ko so se ljudje še poročali sveže zaljubljeni. Zato so tudi izumili ločitve. (Pa varanje, ljubice, sindikalne izlete in te reči, ampak tega vam nismo mi rekli, ker je to grdo.) Po petih zvestih letih lahko mirno dahnete da, če mislite s punco resno.

playboy@adriamedia.si
Urgentni blok Playboy Slovenija, Vošnjakova 3, 1000 Ljubljana, za rubriko 'Svetnik'

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri