Svetnik: Maj 2010

  • 15.05.2010

Tokrat o ugašanju luči, striptizetah, dojkah in 'resnih' puncah.

(Foto: Goya)

Moja draga žena me je včeraj zvečer, bila je nedelja (!), spet totalno sprovocirala in tako prignala do roba racionalnosti, da bi se kar ločil. Sploh ne ugaša luči! Pravi, da ji je mati, moja draga tašča, v mladosti dejala, da žarnica porabi več energije za to, da se prižge, kakor za to, da potem gori. In tako, sploh v kopalnici, potem luč gori, gori ... (seveda, zdaj je tudi tam varčna žarnica). In tako sva se včeraj totalno zapela, saj jaz nisem sluga, da bom nonstop hodil za njo in ugašal vse živo, pa tudi račun za elektriko je treba plačati.

In obstala sva ob nerazrešenem vprašanju: ali se res več energije porabi za to, da se žarnica prižge, kot za to, da potem gori recimo pol ure (se pa zgodi, da pridem domov in je vse razsvetljeno kot na božični jelki, doma pa ves dan nikogar), dokler je jaz ne ugasnem? Torej, se ji moram opravičiti ali bo morala ona mene prositi odpuščanja? (Hehe, že imam nekaj fajn idej, kaj vse bi lahko počela na kolenih.) Miran, Maribor

Svetnik: Zelo zanimiva tema, pravšnja za nedeljo zvečer. Torej: pri klasičnih žarnicah ni bilo dileme – ugašanje je bilo prijaznejše tako za lasten žep kot za okolje. Pri varčnih se stvari nekoliko zakomplicirajo. Prižiganje in ugašanje namreč vplivata na življenjsko dobo varčnih žarnic. Kar se pa porabe tiče, je pa tako: ko žarnico prižgemo, je res potrebno nekaj več energije, da se 'prebije' plin v cevi in zažari, ne gre pa za omembe vredne količine.

Čar teh žarnic je, da recimo 11-vatna varčna žarnica sveti s svetilnostjo enako približno 60 vatom (ne nas držat za besedo pri razmerjih, tukaj so zgolj za edukativne namene), v eni uri pa porabi le 11 vatov električne energije. Klasične žarnice so le pet odstotkov energije oddajale kot svetlobo, preostali del pa kot toploto. Tako torej trditev, da žarnica porabi več energije za prižiganje kot za svoje nadaljnje opravilo, ne drži. Električna energija (položnica) je zmnožek moči (prej omenjeni vati) in časa, tako da je čas ključnega pomena.

In glede na to, kar pravite, je ne­ugašanje luči pri vas doma bolj znamenje lenobe in slabih manir, in ne varčevanja. Skratka, povejte svoji dragi, da bi bil že čas, da neha poslušati svojo mamo in ugasne luč za seboj.

P. S.: Pa tudi na kolena lahko gre, seveda. Da le ne poje (na kolenih), kako ne bo šla na kolena. Tisto nam nekako še danes ne gre skupaj.

Sodim med tiste, ki so precej domači v raznih striptiz klubih, domačih, kolikor jih je (švoh, švoh), in predvsem tujih. Kar sram me je, da me je na eni takih turnej moral neki kolega, ki je v bistvu novinec v tem športu, opozoriti na vonj barskih plesalk. Vse namreč dišijo podobno, kot da bi vse uporabljale isti parfum. Takega vonja nisem še nikoli zaznal na katerem od deklet, s katerimi sem se dobival. Kaj bi to bilo? Mirko, Ljubljana

Svetnik: Otroška krema. Saj tudi mi ne bi vedeli, če ne bi v ZDA (kje pa drugje) izšla knjiga z naslovom The Stripper's Guide to Looking Great Naked (oziroma: Napotki slačipunc, kako do uspešnega slačenja), v kateri avtorici Jennifer Axen in Leigh Phillips razlagata, da erotične plesalke pogosto zmešajo svoj priljubljeni parfum z otroškimi kremami. Na tak način traja vonj parfuma dlje, poleg tega pa ta angelsko-hudičev namaz deluje tako domače kot seksi.

Ženina leva dojka je večja kot desna, kar se meni ne zdi čisto nič narobe, njej pa. Zato sem na internetu izbrskal fotografije ženskih oprsij in ugotovil, da je le redkokatero povsem simetrično, da pa je pri tistih, ki ni, največkrat večja prav leva dojka. Imam prav ali gre zgolj za moja (napačna) opažanja? Stane, Ljubljana

Svetnik: Morda imate celo prav. Obstaja ena sama nam znana študija o tem, in sicer so jo (spet) opravili Američani. V zvezni državi Ohio so si ogledali dojke 598 žensk in ugotovili, da so v 54 odstotkih njihove leve večje od desnih. (Čeprav, je pa neka njihova predhodna študija pokazala, da je razmerje enako, se pravi 50 proti 50, tako da, kdo ve ...) So pa morali pregledati še nekaj dodatnih parov, da so naleteli na popolno simetrijo. Ta naj bi se pojavila komaj pri eni ženski od 846.

Okej, po vseh neljubih prigodah, ki sem jih doživel zadnje mesece, te sprašujem, kje spoznati resne punce. Recimo v disku? Tam lahko na prvi pogled ločiš kešp... od ostalih, pa vendar je med njimi še vedno PREVEČ takšnih, ki jih rajca moja denarnica. Problem je namreč ta, da kešp... niso ravno to, kar si jaz želim – resno punco, ki bo z mano zaradi mene in ne iz kakšnih drugih razlogov. Hvala za odgovor! Tadej iz Kamnice

Svetnik: Dragi, Tadej. Odgovor je tako preprost, da nam ni jasno, kako se ga niste že sami spomnili. Pojdite nekajkrat zapored v kak diskač (kjer vas ne poznajo) brez kinte v žepu in se znajdite s svojo zgovornostjo, duhovitostjo ... osebnostjo pač. Tista, ki zagrabi, je prava. (In če ne bo uspeha, lahko kdaj kasneje še vedno poskusite 'na sigurno', s polno denarnico.)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri