Svetnik: Junij 2004

  • 25.02.2008

O tem kako flirtati s sodelavko, o verskih prepričanjih, velikosti penisa, moški menopavzi in o erekcijah.

(Foto: ?)

Nekje sem prebral, da imamo moški erekcije med spanjem vsakih 90 minut, ali nekaj takega. Ali se z ženskami dogaja podobno? In zakaj se znanstveniki ukvarjajo s tem? Tone, Ljubljana

Svetnik: Z ženskami se dogaja nekaj podobnega, le da je to teže izmeriti kot pri moških. Znanstveniki se s tem ukvarjajo pretežno zato, da ugotovijo, ali so težave z erekcijo telesne ali psihične.

Ali obstaja moška menopavza? Če obstaja, kaj naj naredim z njo oziroma proti njej? Aleš, Celje

Svetnik: Medtem ko se pri ženskah raven hormonov s staranjem drastično zniža – ponavadi pri petdesetih –, poteka podobna zadeva pri moških počasneje in bolj postopno. Neka študija je pokazala, da raven testosterona pri moških v povprečju usiha za en odstotek na leto. Moško telo postaja s staranjem bolj mlahavo, rane in poškodbe se celijo počasneje, fizične sposobnosti krnijo, lahko pa se pojavijo tudi psihične spremembe – depresije, nestrpnost, razdražljivost ali neodločnost. Starejši moški kažejo manj želje po seksu, njihove ejakulacije so šibkejše in imajo težave z doseganjem erekcije in z njenim ohranjanjem. Kakšno vlogo ima pri tem testosteron, ni povsem jasno, zato velja biti previden pri terapijah, ki ga vsebujejo. Lahko namreč povzroča raka na prostati in ne pomaga pri odpravljanju težav z erekcijo, če so vzrok zanjo visok pritisk, poapnenje žil, sladkorna ali kakšna druga bolezen. In medtem ko znanstveniki preučujejo učinke različnih hormonov na simptome staranja, vam lahko ponudimo le nekaj starih modrosti za ohranjanje vitalnosti: gibanje, pravilno prehrano in redne zdravniške preglede.

V preteklih sedmih letih mi moja žena ni niti enkrat samkrat namignila, da si želi seksa, kaj šele, da bi ga ona začela. Vprašam in dobim, toda počasi me mineva volja do spraševanja. Ni isto, če jo moram vedno znova spominjati na to. Kaj naj naredim? Janko, Maribor

Svetnik: Vaša težava je kar pogosta, izvira pa iz tega, ker se fantje lotevamo seksa drugače kot dekleta. Nam je važna vsebina, pa čeprav jo prinesemo domov v Mercatorjevi vrečki, če se izrazimo nekoliko metaforično. Dekleta bi še celofan pa dekorativni papir in metuljčke, rožice ... Svetujemo vam, da ženi skušate pomagati ustvariti pravšnje razpoloženje, ki bo pripeljalo do seksa. Bolje to kot pa kazanje s prstom proti spalnici.

Ali prihaja gen, ki določa velikost penisa, po očetu ali po materi? Jure, Velenje

Svetnik: Lahko se zahvalite obema staršema ali pa ju obtožujete, čeprav ima oče pri tem verjetno večji delež. Velikost penisa se podobno kot mnoge druge moške lastnosti deduje. In če je tati velik, obstajajo solidne možnosti, da bo tudi sinko. In ko že govorimo o tem – velikost penisa nima nič z velikostjo nosov, dlani, prstov, stopal ... Obstaja pa, pravijo, obratno sorazmerna povezava med vrednostjo avtomobila in dolžino lastnikovega penisa.

Pred mesecem dni me je zapustilo dekle. Po tednu dni klicarjenja sem vendarle izvedel, zakaj. Šla je zaradi mojih verskih prepričanj oziroma pomanjkanja le-teh. Odločila se je namreč, da bo njen fant katolik in da so druge vrednote drugotnega pomena. Kar na rit me je vrglo. Sam nisem imel nikoli nobenih podobnih popadkov do njenih prepričanj ali verovanj. Še to je dodala, da trpi zaradi občutkov krivde, ker je šla nekajkrat z menoj v posteljo, pa nisva bila niti poročena. Zanima me, kako naj se človek obnaša v razmerju z nekom, ki mu življenje urejajo verska pravila in predpisi? Martin, Kranj

Svetnik: Predlagamo, da se jih izognete, takšnih ljudi namreč. In ne očitajte si preveč, malo je takih, ki bi lahko tekmovali z božjim sinom. Raje si poiščite kakšno skeptično, kakšno, ki še ni našla odgovorov na vsa vprašanja tega sveta.

Zadnje čase se mi dozdeva, da sodelavka, s katero si deliva pisarno, flirta z menoj. Pogosto namreč prihaja k moji mizi po različnih opravkih, se sklanja nad njo in mi ponuja razgled na svojo ritko, nizke kavbojke in tangice, ki kukajo na svobodo. Priznam, da mi je to všeč, ampak nikoli se ne morem spomniti pravih besed, pravega komplimenta. Kaj naj rečem? Le tako naprej, ali kaj? Jo primem za rit, pa kar bo, pa bo? Andrej, Ljubljana

Svetnik: Kaj pa: lepe tangice?

Vse, česar si niste upali povprašati mame ali priznati duhovniku, vprašajte našega svétnika!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri