Svetnik: Julij 2002

  • 23.05.2008

O priapizmu, sindromu toksičnega šoka, slabem zadahu in o ženskem uriniranju.

(Foto: Goya)

S punco sva bila v toplicah. Pred nama se je znašel tip s strašno nabreklino v kopalkah, ki ni in ni hotela usahniti. Šlo mi je zelo na živce, da se tako očitno naslaja nad mojo punco. Premestila sva se na drugi konec bazena, punca pa mi je očitala, da iz muhe delam slona. Po njenem je šlo za »priapizem«. Nisem ji mogel ugovarjati, saj nisem imel blage veze, o čem govori. Aleš, Kamnik

Svetnik: Priapizem je podaljšana in boleča erekcija, ki lahko traja nekaj ur ali celo nekaj dni. Priapistična erekcija ni povezana s seksualnimi sanjarijami ali seksualno aktivnostjo. Nastane zato, ker kri priteče v penis, vendar iz njega ne more normalno odteči. Ker je v penisu relativno malo prostora za cirkulacijo krvi, ta sčasoma preneha krožiti, postane kisla in izgubi kisik. Brez kisika postanejo rdeče krvničke toge in so še manj dejavne pri utiranju poti krvi iz penisa.

Pri redkih primerih nastopi priapizem brez vidnih vzrokov. Običajno je posledica jemanja nekaterih zdravil ali pa konkretne zdravstvene težave. Dve skupini zdravil lahko povzročita priapizem: injekcije za zdravljenje nekaterih oblik impotence (običajno le v primerih, ko moški samovoljno poveča dozo) in pa nekatera zdravila proti depresiji. Do njega lahko privede tudi določeno zdravstveno stanje, ki vpliva na zgoščevanje krvi ali na to, da rdeče krvničke izgubijo fleksibilnost in mobilnost (bolezenska oblika anemije in levkemija).

Na srečo zaradi boleče erekcije večina moških poišče pomoč že v nekaj urah. To je ključnega pomena, saj je priapizem treba zdraviti čim prej, sicer lahko poškoduje penis. Večinoma zdravljenje obsega odvajanje (drenažo) krvi iz penisa ter tudi uporabo zdravil, ki vplivajo na krčenje krvnih žil in zmanjšajo dotok krvi v penis. Zanimivo je, da je zdravstveni problem poimenovan po Priapusu, grškemu bogu plodnosti, ki je običajno upodobljen kot bogato obdarjen in s silovito erekcijo.

S prijateljico sva se v nedeljo popoldne vračala z izleta po Istri. Obtičala sva v skoraj stoječi koloni. Po kakšni uri je prijateljica znorela. Začela mi je govoriti, naj kaj naredim, saj da vem, da ima menstruacijo, da si ni tampona zamenjala že šest ur, da se počuti slabo in da bo vsak čas doživela toksični šok. Tudi jaz sem bil šokiran nad njenim neodraslim obnašanjem. Ujet v koloni nisem mogel storiti ničesar. Ona pa je odvihrala iz avta, se postavila na nasprotno stran ceste in odštopala. Vem, da so ženske v tistih dneh bolj razdražljive, a tokrat je vseeno pretiravala. Ne mislim se ji opravičiti. Jaka, Medvode

Svetnik: Pa bi se ji lahko! Sindrom toksičnega šoka je sicer redka, a izjemno resna bolezen, ki lahko prizadene oba spola v vseh starostih. Povzročijo jo toksini bakterij, ki jih »gosti« tudi zdrav človek. Ker spadajo med približno polovico vseh primerov obolelih ravno dekleta in ženske z menstruacijo, je na navodilih v vseh zavitkih tamponov objavljeno tudi opozorilo pred to resno boleznijo. Spremlja ga tudi navodilo, kako pogosto je v času menstruacije treba zamenjati tampone. Preden boste dokončno presodili o nespametnosti ravnanja vašega dekleta, morda vseeno investirajte v nakup zavojčka tamponov. V navodilih se boste seznanili s simptomi te bolezni in prebrali tudi, da je sindrom toksičnega šoka lahko smrten.

Sem zelo družabna in komunikativna. Ljudje me imajo radi. Imam veliko prijateljev in prijateljic. V zadnjih dveh mesecih sem shujšala za osemnajst kilogramov, a si ne upam več med ljudi. Namesto da bi bila za družbo še bolj privlačna, sem dobila slab zadah. K zobozdravniku redno hodim na pol leta, zobe pa si umivam skoraj vsako uro. Pa ne pomaga. Zdaj se s prijatelji pogovarjam skoraj samo še po telefonu. Računi so že prav astronomski. Irma, Radenci

Svetnik: Zadah lahko omilite s posebnimi ustnimi vodicami, zobnimi pastami ali strgali za jezik. Toda dokler ne boste ugotovili dejanskega vzroka vaše težave, bo problem verjetno ostajal. Svetujemo vam obisk ambulante, kjer bodo strokovnjaki s posebno napravo, halimetrom, objektivno ugotovili, ali gre za dejansko ali le namišljeno halitozo, kakor se strokovno reče kroničnemu ustnemu zadahu. Glede na diagnozo bodo vaš problem tudi ustrezno zdravili. Vzroki so lahko lokalni ali sistemski. Kar pri 80 % ljudi je vzrok za težavo pomanjkljiva ustna higiena. Ker redno vzdržujete zdravje in čistočo svojih zob, je vzrok verjetno sistemski. Če ste v dveh mesecih tako silovito shujšali, je povsem možno, da ste trpeli za dehidracijo in splošno izčrpanostjo. To pa lahko ob drugih problemih izzove tudi kronični ustni zadah.

S svojo novo punco sem pred slabim mesecem imel spolni odnos. Vse je šlo v redu. Oba sva bila že precej razgreta. Ko sem jo začel lizati tam doli, pa je morala na stranišče. Slišal sem, kako urinira. Ko se je vrnila iz kopalnice, nisem več mogel nadaljevati. Prosim, povejte mi, iz kje punce urinirajo – iz vagine ali klitorisa? Tomaž, Begunje

Svetnik: Pravilen ni niti odgovor a niti odgovor b. Ženske imajo v ta namen namreč posebno odprtino, ki se ji reče uretra ali po domače sečnica. Nahaja se za klitorisom in pred vaginalno odprtino. Škoda, ker vaši partnerki niste sledili na stranišče, saj bi se o tem lahko poučili na licu mesta, pa še kakšen nov navdih za ljubljenje bi dobili. Mimogrede, kje »tam doli« pa ste jo oralno vzburjali pred njeno malo potrebo? Je bil to klitoris, vhod v vagino, zadnjik ali pa je bila to morda sečnica? Poznavanje človeškega telesa je osnova za kakovosten spolni odnos. Le če boste spoznali telo ljubljene osebe, ji boste lahko ponudili to, kar si od vas želi, in od nje znali vzeti tisto, kar vam lahko da.

Vse, česar si niste upali povprašati mame ali priznati duhovniku, vprašajte našega svétnika!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri