Svetnik: Februar 2002

  • 05.06.2008

O prsnih bradavičkah, oznaki Bareback, spornem Svetnikovem odgovoru in o tem, ali živali prav tako uživajo v seksu kot ljudje.

(Foto: Margita Z.)

Jaz sem čisto nor na napete prsne bradavice. Če gledam fotografije lepotic ali kak erotični film, ob pogledu na čvrste bradavičke takoj dobim erekcijo. Imam seveda tudi punco, s katero zelo veliko in dobro seksava. Opazil sem, da so njene bradavičke zelo napete na začetku, ob predigri, kasneje pa uplahnejo. Zanima me, ali to pomeni, da ni več vzburjena, pa mi tega noče povedati. Težava je v tem, da zaradi tega tudi meni seks ni več tako razburljiv. Kaj se da storiti, da bodo bradavičke pokonci ves čas? Roman, Ptuj

Svetnik: Čvrste bradavičke so dokaz spolnega vzburjenja pri ženski in pri moškem. So eden tistih znamenj, s katerim želeni osebi signaliziramo svojo naklonjenost, poželenje. So del tega, čemur pravimo »kemija« med dvema. To je tudi razlog, zakaj imajo dekleta na večini fotografij pokončne bradavičke. S tem dobijo bralci oziroma gledalci pozitivne, erotično nabite signale. Ni pa nujno, da so med seksom pri vseh dekletih bradavičke ves čas pokončne kot Eifflov stolp. Vedeti morate, da fotografi in filmski ustvarjalci za to poskrbijo tudi z ustreznimi triki.

Enega od preprostejših trikov za mešanje moških glav je uspešno uporabljala že najbolj znana prsata Rimljanka Sophia Loren. Pred snemanjem pomembnih kadrov svojega oprsja je bradavičke »stimulirala« s kocko ledu. Ta trik uporabljajo tudi pri snemanjih erotičnih in pornografskih filmov. Obstajajo tudi metode povečevanja bradavičk s posebnimi utežmi, s katerimi lahko na koncu dosežemo učinek napetih bradavičk. Seveda pa je najlaže, če vam napete bradavičke toliko pomenijo, v seksualne igrice spretno vključiti ledeno kocko.

Na kondomih sem videl napis Bareback, pa me zanima, kaj to pomeni? Luka, Novo mesto

Svetnik: Bareback v osnovi pomeni jezdenje konja brez sedla. S takšno oznako na škatlici kondomov želeli proizvajalec verjetno poudariti, da so narejeni iz izredno tankega materiala, ki naj bi vam med spolnim odnosom dajal občutek, da ga sploh nimate na sebi. Bareback je v zadnjem času tudi oznaka za seks brez zaščite.

To postaja nova »moda« pri spolnih odnosih, predvsem med mlajšimi. Začela se je v Združenih državah, kjer so nekateri posamezniki in erotični klubi celo prirejali bareback zabave. Kot svojevrsten trend se širi tudi v Evropo in k nam. Po več kot dvajsetletnem obdobju paničnega strahu pred aidsom in nenehnega opozarjanja pred posledicami nezaščitenih spolnih odnosov v vseh množičnih medijih se je trend barebackinga razvil delno iz upora pred tovrstnim žuganjem, delno pa je pogojen tudi z napredkom medicine, ki lahko danes s kombiniranimi zdravljenji nadzoruje bolezen dlje časa in s tem zmanjšuje število umrlih za posledicami aidsa.

Tako nova generacija mladih, ki odrašča po obdobju strahu v osemdesetih, gleda na spolnost z drugačne perspektive in predvsem z manjšo bojaznijo. Barebacking je seveda izjemno rizična spolna praksa – še posebno pri spolnem odnosu z ljudmi, za katere niste popolnoma prepričani, da so zdravi. Zato danes mnogi strokovnjaki opozarjajo, da lahko ta trend v nekaj letih sproži nov val okužb z aidsom.

V prejšnji številki ste objavili pismo nekoga, ki se razburja, zakaj si lahko direktorji v srednjih letih privoščijo razkošne avtomobile, mlado ženo in druge luksuzne zadeve, on, mlad uslužbenec v privatnem podjetju, pa ne. To se mi zdi zelo nezrelo pisanje nekoga, ki je zgolj zavisten, ker mu ni uspelo v življenju. Mogoče nima dovolj močne želje, ambicij, morda mu manjka predanosti in discipline, ki sta potrebna za uspeh. Prav tako se mi ne zdi odgovorno, da takšna pisma sploh objavljate. Sploh pa se mi zdi sporen vaš odgovor, v katerem mu svetujete, naj gre spat z direktorjevo ženo! M, Ljubljana

Svetnik: V rubriki Svétnik po pravilu odgovarjamo na vsako vprašanje in ne želimo nikoli nikogar obsojati, temveč skušamo vsako temo obdelati z različnih zornih kotov. Stališče mladega uslužbenca, polnega zavisti do svojih šefov, je pač njegova osebna zgodba. V odgovoru nismo zavzeli stališče proti njegovemu premožnemu direktorju, temveč smo se skušali poigrati s stereotipi v takšni situaciji (kot je omenjeno na koncu odgovora).

Zgodbi obeh sta v tem primeru nasprotni, vsak ima pač svoj kapital, svoje orožje – eden mladost, drugi doseženi uspeh in zrelost. Kot v živalskem svetu, kjer se jeznoriti mladi samci obrnejo proti starejšemu vodji, da bi prevzeli njegovo samico in položaj v družbi. Zato bi težko trdili, da je omenjeni mladenič neambiciozen. Zavist je izjemno močna vzpodbuda. Pri našem namigu, naj se speča z direktorjevo ženo, gre predvsem za spodbujanje domišljije in hedonizma, kar je pač v osnovi namen naše revije.

Zadnjič se mi je med gledanjem oddaje na televiziji o parjenju ptičev in njihovih paritvenih obredih zastavilo vprašanje, ali lahko živali prav tako uživajo v seksu kot ljudje ali pa je njihovo spolno življenje zgolj reproduktivne narave? Boštjan K., Ljubljana

Svetnik: Načeloma vse višje razvite živali uživajo med spolnim aktom. Vendar je sam spolni akt najpogosteje vezan na posamezna obdobja parjenja znotraj posamezne vrste živali. V tem se ljudje najbolj razlikujemo od živali – naše spolno življenje ni toliko odvisno od reprodukcije. Hkrati pa v nasprotju z večino živalskih vrst ljudje ne razglašamo svoje godnosti za parjenje, kakor je to pogosto prisotno pri živalih – izločanje posebnih vonjev, barve, obnašanje, obredni plesi, boji, spuščanje posebnih zvokov itn. Nekateri znanstveniki trdijo, da so se pri dojemanju spolnosti ljudem najbolj približali delfini.

Vse, česar si niste upali povprašati mame ali priznati duhovniku, vprašajte našega svétnika!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri