Slovenija na kulinaričnem zemljevidu sveta

  • 07.02.2017

Turisti nas cenijo in se k nam radi vračajo ne le zaradi izjemne raznolikosti in naravnih lepot, ampak tudi zaradi bogate in izbrane ponudbe hrane in pijače.

Raznolike in inovativne jedi, kakovostne sestavine, vrhunska vina in prijazna postrežba pa še izvrstni kuharji oziroma chefi so vrline dobrih slovenskih restavracij, ki jih čedalje bolj spoznavajo tudi tuji obiskovalci.

Zaradi vsega naštetega se je ekipa The Slovenia, ki ima dolgoletne izkušnje na področju mednarodne turistične literature, odločila organizirati večplasten izbor najboljših restavraciji v Sloveniji – strokoven, neodvisen in namenjen širši publiki, domačim in tujim turistom. Poimenovali so ga The Slovenia Restaurants Awards sponsored by Diners Club International. Vizija organizatorjev je mednarodna prepoznavnost Slovenije kot foodie turistične destinacije, dolgoročen dvig kakovosti storitev in obiska v restavracijah ter razvoj zdrave foodie kulture Slovencev.

Posluh za izbor so pokazali tudi partnerji, predvsem Diners Club International kot generalni pokrovitelj, ter številni medijski partnerji, med katerimi je tudi revija Playboy.

Težo izboru daje strokovna javnost oziroma komisija

Komisija je pri ocenjevanju restavracij imela le eno vodilo ‒ splošno zadovoljstvo z obiskom. Komisijo sestavljajo:

  • mag. Helena Cvikl, direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor,
  • Mira Šemić, vinska poznavalka, gurmanka in svetovna enogastronomska popotnica,
  • dr. Janez Bogataj, zaslužni redni profesor in doktor etnoloških znanosti,
  • doc. dr. Aleš Gačnik, predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Turistici ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem
  • Yuri Barron, urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book ‒ Top 100 Destinations.

Izbor na treh ravneh, glasujete lahko tudi vi

strokovna komisija je pripravila listo najboljših v petih regijah (prva raven) in jo posredovala v glasovanje Chefs&Foodies Akademiji (druga raven), ki jo sestavljajo chefi, kulinarični strokovnjaki, kritiki, someljeji, gostinci, vinarji, bonvivani, poslovneži. Glasovanje Akademije je zaprtega tipa, začelo pa se je 12. januarja.

Tretja raven je glasovanje širše javnosti, v katero se lahko vključite tudi vi. Svoj glas lahko oddate do 24. februarja prek spletne strani www.the-slovenia.com/the-slovenia-restaurant-awards-slo.

Najboljše restavracije po posameznih regijah bodo razglašene konec marca. Pred letošnjim poletjem bo izšla tudi knjiga, v kateri bodo predstavljene vse uvrščene restavracije, turistom pa bo ponudila širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri