Seksualni eksperimenti

  • 05.10.2011

Kako potekajo seksualni eksperimenti, kdo sodeluje v njih in drugi odgovori na vprašanja, ki ste si jih postavljali, pa ni bilo nikogar, da bi vam odgovoril.

(Foto: Courtesy of Indiana University, Shutterstock)

7 fotografij v galeriji

Mary Roach je ena najbolj znanih avtoric poljudnoznanstvene literature v ZDA. Največji uspeh so ji prinesle tri uspešnice: Stiff: The Curious Life of Human Cadavers (Otrplost: Zanimivo življenje človeških trupel), v kateri Roacheva razkriva zanimive plati uporabe trupel v medicini, razmišlja o moralnih vidikih tega in vključuje obilico mikavnih situacij.

V drugi knjigi Spook: Science Tackles the Afterlife (Duhovi: Znanost se spopada z življenjem po smrti) z neverjetno duhovitostjo podaja dejstva o vprašanjih o duši in ali ta zapusti telo po smrti.

Tretja uspeš­nica je Bonk: The Curious Coupling of Science and Sex (Fuk: Zanimivo parjenje znanosti in seksa). V njej je podan zabaven pregled raziskav seksualnosti skozi celo zgodovino človeštva. Mary Roach v tej knjigi, katere delček predstav­ljamo tukaj, odgovarja na številna vprašanja o seksu, ki si jih je morda kdo izmed nas postavil v kakšnem življenjskem obdobju.

Kdo so bili prvi seksologi?

Leonardo da Vinci je avtor številnih anatomskih skic, narisanih po natančnem opazo­vanju trupel. Prav tako ga je močno zani­malo tudi, kaj se dogaja, ko ljudje seksajo. Uporab­ljal je domišljijo in ustvaril številne, resda še ne povsem natančne, tovrstne risbe. Zato lahko rečemo, da je bil da Vinci eden prvih raziskovalcev tega področja.

Ob koncu 19. stoletja je bil za pionirja v seksologiji priznan ameriški ginekolog Robert Latou Dickinson, ki je raziskoval in opisal več kot 5200 seksualnih primerov. Med raziskavami so njegovi pacienti masturbirali ali seksali pred njim, kar bi se večini takrat zdelo sprijeno. Toda Dickinsona je vodil izključno znanstveni interes: skušal je izboljšati seksualno življenje svojih sodobnikov, saj je bil prepričan, da je zanič seks vzrok za razpad številnih družin. Opisal je primer, ko je moški prodrl samo do zunanjih sramnih ustnic, kar se mu je zdelo normalno, hkrati pa se je čudil, zakaj nima otrok.

Zares široko znanstveno osnovo pa je v seksologiji postavil dr. Alfred Kinsey, ki je leta 1947 na univerzi v Indiani ustanovil Inštitut za raziskovanje spolnosti, socioloških vidikov spola in razmnoževanja. Še danes je ta inštitut vodilen na tem znanstvenem področju.

Je možno seks izboljšati z operacijo?

Zanimiv je primer princese Marie Bonaparte, daljne Napoleonove nečakinje. Ta tem­nolasa lepotica z močnim libidom se je voljno predajala seksu, toda nikoli ni doživela orgazma. Njen mož, grški princ Jorgus, je bil latenten homoseksualec, toda to ni imelo neposredne zveze z njenim problemom. V poročni noči si jo je vzel, kot sama piše v dnevniku, »s kratkim, brutalnim aktom«. Nato se ji je opravičil z besedami: »Opravičujem se. Vidim, da je to tudi vam tako zoprno kot meni, toda morala bova to početi, da bova imela otroke...«

Razočarana nad svojim možem je Marie poskusila s francoskim premierom, toda tudi z njim ni šlo. Tudi možev adjutant se ni dob­ro izkazal, prav tako ne trije ljubimci, ki jih je imela, dokler je bila poročena. Obupana Marie je bila prepričana, da je vzrok za njeno nezadovoljitev prevelika oddaljenost klitorisa od vaginalne odprtine – cele tri centimetre.

Začela je govoriti z ženskami, ki prav tako niso doživele orgazmov, ter to povezala s preveliko oddaljenostjo klitorisa. Za take ženske je celo uvedla nov termin – teleclitoridiennes (dobesedno daljnoklitorne). Nato jo je francoski zdravnik, ki je najprej izvršil to operacijo na truplu, operiral in poskušal približati klitoris vagini. Prva operacija ni dala rezultatov. Sledila je druga, toda princesa je ostala kronično nezadovoljena.

Lahko seks ozdravi jecljanje?

Lahko. Znanstveniki so ugotovili, da med orgazmom jecljavci nimajo težav z govorom, ampak to je le začasen pojav. Med spolnim odnosom organizem usmeri vse moči k edinemu cilju, ki ga je določila narava: spočeti novo življenje, predati svoje gene. In vse, kar bi lahko zmotilo ta proces, ostane v ozadju.

Je res, da visoke ženske redkeje doživljajo orgazme?

Klitoris je pomanjšana kopija penisa ali, kot bi rekle feministke, penis je en velik ščegetavček. Znanstvene raziskave so dokazala, da imajo tudi ženske nočne erekcije klitorisa. Na žalost veliko žensk nikoli ne doživi orgazma brez dodatne stimulacije klitorisa.

Opažanja princese Marie Bonaparte so se do neke mere izkazala za res­nična. Pri raziskavi, v kateri je sodelovalo 500 žensk, je profesor Kimo Whalen z univerze v Emoryju odkril zvezo med oddaljenostjo klitorisa od nožnice in sposobnostjo ženske, da doživi orgazem. Ugotovil je, da višja ko je ženska, večja je razdalja in teže je doseči orgazem.

Je spolni odnos že posnet od znotraj?

Da, poizkus je leta 1991 z napravo za mag­netno resonanco (MR) izvedel nizozemski seksolog dr. Pek van Andel. Navdihnile so ga da Vincijeve skice spolnega odnosa, ki upodabljajo nenavaden presek teles pri seksu. V eksperimentu sta sodelovala njegova prijatelja, akrobata Joop in Ida. Ta par je izbral, ker je odprtina naprave zelo ozka in namenjena le za enega človeka. Akrobata sta bila prva, ki jima je uspelo imeti spolni odnos v MR.

Pred tem so bili tudi drugi poskusi, toda moškim ni uspelo nepremično zadržati erekcije – za dober posnetek morata ljubimca ‘zamrzniti’ za skoraj minuto. S pojavitvijo tabletk za vzpodbujanje erekcije ta eksperiment ni več problem in do danes je bilo narejenih že veliko notranjih posnetkov spol­nega odnosa.

In kaj lahko vidimo na njih? Denimo to, da je koren penisa veliko daljši, kot si mislimo, in predstavlja kar dve tretjini štrlečega dela. Tako se moški s penisom, dolgim 18 centimetrov, mirno lahko pohvali, da ima velikega 30 centimetrov!

Kako daleč lahko odnese spermo?

Pionir sodobne seksologije dr. Kinsey je v eksperiment vključil 300 moških. Po drugi svetovni vojni je bila razširjena teorija, da kolikor dalje in močneje moški 'izstreli' spermo v maternični vrat, toliko plodnejši je. Toda Kinsey se s tem ni strinjal. Menil je, da se sperma enostavno zlije na najbližjo površino in se le redko ‘izstreli’. Poizkus je potrdil njegovo mnenje.

Pri 75 odstotkih moških je sperma enostavno stekla po penisu navzdol. Pri drugih pa je zletela od deset centimetrov do pol metra daleč. Postavljen je bil tudi rekord – eden izmed sodelujočih jo je 'izpljunil' skoraj dva metra in pol daleč!

In še eno zanimivo dejstvo: z zadnjo porcijo sperme penis izloča tudi spermicide – njihov namen ni ubijati lastnih spermatozoidov, ampak uničevanje semena drugega moža, ki bi takoj za njim imel spolni odnos z isto žensko.

 

Je res, da spolni odnos traja povprečno dve, tri minute?

Res je, če štejemo samo čas od penetracije do ejakulacije. Na 'hitrostni lestvici' moški zasedajo mesto med šimpanzi in orangutani. Toda naj vas to ne skrbi. Hitro ejakulacijo je mogoče razložiti z naravnimi zakoni. V živalskem kraljestvu se mora samec čim prej izprazniti in umakniti od samice, če noče, da ga izza hrbta presenetijo drugi samci. Tako da je hitra izpraznitev pravzaprav prednost, darilo evolucije.

Lahko doživimo orgazem brez seksa?

Lahko. To je pogosto mogoče opaziti pri poškodbah hrbtenice. Pacient se vzburi pri dotiku nad poškodovanim delom hrbtenjače – pojavi se neke vrste nova erogena točka. Ti tako imenovani nepregrešni orgazmi so lahko zelo močni.

Neka ženska je v prometni nesreči ohromela in obsedela na invalidskem vozičku. Toda del njenega vratu je postal neverjetno občutljiv za dotik. Svoje občutke je opisala tako: »Ko se kdo dotakne mojega vratu, se mi zdi, da celo moje telo postane ena ogromna nožnica.«

Dodatne erogene točke se lahko pojavijo pri vsakem. Na Tajvanu, denimo, so odkrili zelo zanimiv primer, in sicer je neka ženska doživljala orgazme, medtem ko si je umivala zobe.

Kdo so večji fetišisti, moški ali ženske?

Moški so desetkrat bolj nagnjeni k fetišizmu od žensk. Leta 1968 je bil izpeljan naslednji eksperiment: na penise petih moških so pritrdili naprave, ki merijo stopnjo erekcije. Potem so jim pokazali slike žensk, nekatere pomanjkljivo oblečene, druge gole, vse pa s škornji. V drugi fazi eksperimenta so jim pokazali slike samo z ženskimi škornji. Vseh pet je imelo isto erekcijo kot pri slikah z ženskami v škornjih.

In to še ni vse – dva izmed njih sta se, razen pri škornjih, vzburila tudi pri slikah copat in natikačev. Tega pa znanstveniki niso več znali razložiti ...

Kako pogosto lahko masturbiramo, ne da bi škodili svojemu zdravju?

Najbolj fenomenalno odkritje v seksologiji, do katerega je prišel Izrail Meissner med skeniranjem genitalij, so ultrazvočni posnetki z naslovom Ultrazvočno opazovanje masturbacije ploda znotraj maternice. Na njih se dobro vidi, kako je sedemmesečni embrio prijel svoj penis in začel premikati ročico naprej-nazaj. In to se je nadaljevalo kakih 15 minut. Kot vidimo, je masturbacija popolnoma normalen pojav. Kar se pa tiče pogostnosti – pri ljudeh, ki nimajo rednih spolnih odnosov, je enkrat na pet dni čisto v redu.

Kako lahk ugotovimo, da ženska igra orgazem?

Edini način, da ugotovite, ali se pretvarja, je, da pogledate barvo malih sramnih ustnic. Njihova barva je med orgazmom in še nekaj časa po njem spremenjena, postanejo rožnate, svetlordeče, včasih tem­nordeče (najpogosteje pri rdečelaskah). Seveda pa ni ravno prijazno, da se med seksom kar naenkrat ustavite in preverite, kakšne barve je spodaj.

TEKST Playboy, FOTO Courtesy of Indiana University, Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri