Korčula: Šampion hrvaškega turizma

  • 12.05.2019

Za laskavi naziv iz naslova se v naši lepi sosedi zagotovo potegujejo vsaj Rovinj, Dubrovnik in otok Hvar, toda hrvaški Večernji list ga je lani podelil Korčuli.

(Foto: Marjan Lešić)

26 fotografij v galeriji

Podeljene titule ta južnodalmatinski otok zagotovo ni dobil zgolj zavoljo blage, skoraj subtropske klime in istoimenskega mesta, katerega napredni duh izvira iz mestnega statuta iz davnega leta 1214 in skupaj s poletnim vetrcem osvežilno veje po njegovih ulicah, oblikovanih v obliki ribjega okostja in zaščitenih z mestnim obzidjem. Dobil jo je zagotovo predvsem zaradi odlične ponudbe in zaradi izjemnega medsebojnega povezovanja tamkajšnjih ljudi. Zato je titula tudi provokacija oztioma vzor za preostali (hrvaški) turizem.

Začelo se je leta 2017, ko se je 13 korčulskih restavracijzdružilo v želji, da lokalnemu prebivalstvu in obiskovalcem v Korčuli, Lumbardi, Žrnovu in Pupnatu na večdnevnem festivalu Korčulanske pjatance predstavijo najboljše iz enogastronomske ponudbe svojega otoka. Na krilih izjemnega uspeha so januarja 2018 ustanovili zadrugo Korčulanske pjatance in pomladi v drugo pripravili festival. Na njem so vrli Korčulani in zale Korčulanke spt po sprejemljivih cenah predstavili raznoliko ponudbo hrane in pijače (med drugim svoja podpisna vina pošip, grk in plavac mali), svojo dalmatinsko kuhinjo, ki je spoj tradicionalnega in modernega, kreirana v harmoniji s sezonskimi darovi jadranskih vrtov nad glavino morja in pod njo.

Druga izvedba je pritegnila veliko relevantnih gastro in vinskih novinarjev ter blogerjev, s čimer se je festival razvil v eno najpomembnejših gastronomskih manifestacij ne samo na otoku, ampak tudi v celotni Dalmaciji. Jutarnji list je Korčulanske pjatance razglasil za manifestacijo, ki potiska Korčulo naprej, Vedran Gulin, ustanovitelj Cocktail Weeka Zagreb in avtor koncepta Vino & Ino, pa je na gastro portalu Plava kamnica zapisal, da je to smer, v katero bi se lahko razvijalo inteligentnejše dalmatinsko gostinstvo ter da na Hrvaškem še nikjer ni videl tolikšne energije in skupinskega duha ter da tamkajšnji gostinci in drugi turistični delavci odlično sodelujejo in si pomagajo ne samo na festivalu, ampak čez vse leto.

To, da postaja Korčula čedalje pomembnejša kulinarična meka, potrjuje tudi to, da so tam ene najboljših restavracij na Hrvaškem, od katerih so si kar tri leta 2018 zaslužile Michelinovo priporočilo – Konoba Mate v Pupnatu (www.konobamate.hr) ter Filippi (www.restaurantfilippi.com) in LD Restaurant (www.ldrestaurant.com) v Korčuli. Zadnja omenjena je sploh pomembna, saj je del elitnega hotela Lešić Dimitri Palace in skupaj z njim članica prestižnega združenja Relais & Chateaux ter sodeluje tudi v projektu Food for change, ki je uradna promocijska kampanja gibanja Slow Food. Od skoraj 600 hotelov združenja Relais & Chateaux in samostojnih restavracij po vsem svetu, od katerih jih ima več kot 300 Michelinove zvezdice, večina članstva namreč podpira Slow Food kot edino dolgoročno trajnostno prakso, in ker je to tudi filozofija LD Restaurant in njenega chefa Marka Gajskega, se je sodelovanje v projektu naravno zlilo s ponudbo in delovanjem restavracije. To seveda pomeni, da chef Gajski s svojo ekipo sledi svetovnim trendom in jih tudi sooblikuje.

Naslednje Korčulanske pjatance (www.korculanskepjatance.com) bodo kmalu, od 26. do 30. aprila. Privoščite si in osebno izkusite izjemno ponudbo tega otoka, ki bo takrat zacvetela, saj se bo večina restavracij po zimskem počitku in temeljitih pripravah na novo sezono odprla prav na začetku festivala.

Tekst Borut Omerzel Foto Damir Pačić

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri