Pomladni luksuzni urarski presežki

  • 07.05.2013

Veliko povpraševanje po luksuznih izdelkih je pred nekaj leti sprožilo razcvet urarskega posla. Vse bolj zapletene in nenavadne ure so začele kar deževati na trg. Nove tehnične rešitve in sodobni materiali, ki bi jih pred desetletjem označili za revolucionarne in bi o njih govorili v neskončnost, so postali tako pogosti, da jim še največji navdušenci ne morejo več slediti.

Salon visokega urarstva SIHH 2013 v Ženevi je pokazal, da so se inflacije urarskih novotarij končno zavedli tudi izdelovalci. Večina jih je predstavila izrazito manj novosti kot pretekla leta, nekateri pravzaprav nobene prave. Kakor pravijo sami, so se namesto količini sklenili posvetiti kakovosti. Razveseljivo je tudi, da so ustavili nebrzdano naraščanje cen ur, ki so, vsaj v višjem kakovost­nem razredu, (p)ostale doseg­ljive le redkim. Ja, mehanski kronograf eminentne znamke marsikdaj stane več kot dobro opremljen slovenski avto leta. In to s turbodizlom. 

Roger dubuis excalibur quatuorRoger dubuis excalibur quatuor

Po nekaj izletih v klasične oblikovalske vode so pri Rogerju Dubuisu spoznali, da jim slavo in denar prinaša predvsem njihov blago ekstravagantni excalibur. Nič nenavad­nega, da so v letu 2013, ki so ga razglasili kar za leto excaliburja, vanj vgradili svoj najbolj zapleteni mehanizem doslej. Nastal je excalibur quatuor, bržčas najbolj razvpita ura letošnjega ženevskega salona. Njen kaliber RD101 ima štiri neodvisne nemirke, povezane s petimi diferenciali. Vsaka tiktaka s frekvenco štirih hercev, skupaj torej za dosego skrajne mehanske natančnosti zanihajo kar 16-krat na sekundo. Mehanizem iz 590 komponent, ki so ga razvijali pet let, bo po zgledu na preostale RD-jeve ure nosil tudi prestižni ženevski pečat. Napovedujejo izdelavo 88 ur iz rožnatega zlata po ceni 380 tisoč frankov (brez dajatev), ob tem pa še mini serijo treh kosov z ohišji iz silicija, ki bodo nasploh prve ure iz tega materiala. Če boste želeli biti prvi tudi vi, boste za primerek odšteli milijon švicarskih frankov in ga potem navijali vsaj na vsakih 40 ur.

Greubel forsey double balancier 35 °Greubel forsey double balancier 35 °

Manufaktura, pod katere streho izdelujejo le skrajno zapletene ure, je razvila časomer z dvema neodvisnima nihajnima organoma, v katerih sta nemirki zamak­njeni za 35 stopinj glede na zaskočna mehanizma. Energijo za 72 ur teka jima dajeta dva vzmet­na bobna, od katerih ima eden dr­sečo vzmet za preprečevanje čezmernega navitja. Double balancier 35 ° sicer kaže ure, minute, sekunde in zalogo navit­ja, izdelali pa ga bodo v seriji le šestih primerkov z ohišji iz belega zlata.

Audemars piguet royal oak offshore chronographAudemars piguet royal oak offshore chronograph

Royal oak je paradni konj manufakture Audemars Piguet, royal oak offshore (ROO) pa je njegova šport­na veja, ki ravno praznuje 20-letnico. Letos so ROO prvič naredili s popolnoma keramičnim ohišjem. Za izdelavo tega je ob vseh kotih, prelomih in različnih površinskih obdelavah potrebnih kar 12 ur dela. Iz keramike so tudi luneta, krona in gumbi novega kronografa, ki jim družbo delajo še deli iz titana, jekla in zlata. V notranjosti seveda bije dobro znani kronografski kaliber 3126/3840. Pas je iz kavčuka, kar se za uro, vodotesno do 100 metrov, najbolj spodobi.

 Cartier rotonde de cartier double tourbillon mystérieuxCartier rotonde de cartier double tourbillon mystérieux

Skrivnostni prikaz časa, pri katerem se zdi, kot da kazalci lebdijo v zraku, je Cartierjeva posebnost že celo stoletje. Zdaj so skrivnostnost vnesli v ultra zapleteni zapestni rotonde de cartier double tourbillon mystérieux, kjer tourbillonska kletka navidezno lebdi v zraku. To so dosegli s steklenim diskom, ki ima nazobčan rob in torej deluje kot skrito zobato kolo. Poleg vrtenja okoli lastne osi (enkrat na minuto) naredi tourbillonska kletka vsakih pet minut še dodaten krog po obodu svojega steklenega okenca. Urni kaliber 9454 so razvijali pet let, ima ženevski pečat kakovosti, domuje pa v platinastem ohišju s premerom 45 milimetrov.

Jaeger-lecoultre master grande tradition tourbillon cylindrique – quantiEme perpétuel jubileeJaeger-lecoultre master grande tradition tourbillon cylindrique – quantiEme perpétuel jubilee

Velika manufaktura iz Le Sentierja praznuje 180-let­nico, ki so jo zaznamovali z venčkom jubilejnih ur iz platine. Poleg superzapletenega kronografa master grande tradition gyrotourbillon 3 in elegantnega master ultra thin z dvema kazalcema je nov še master grande tradition tourbillon cylindrique – quantieme perpétuel jubilee, ki v plemenitem ohišju varuje avtomatski kaliber 985 z večnim koledarjem in tourbillonom. Zadnji ima za boljše kronometrske lastnosti vgrajeno cilindrično spiralo. Kot še en poklon svoji slavni zgodovini so na 22-karatni zlati navijalni rotor postavili reprodukcijo zlate medalje, ki jo je znamka osvojila na svetovni razstavi v Parizu leta 1889.

Piaget altiplano date

Piaget altiplano date

Ženevska manufaktura spet ruši rekorde. Tokrat je z uro altiplano date menda potolkla dva: je najtanjši avtomatski mehanizem s prikazom datuma (3 mm) in najtanjša uro s tovrstnim me­hanizmom (6,36 mm). Ob značilni hišni estetiki ima novost manjši premer ohišja, kot že znani altiplano brez datuma (40 proti 43 mm), pravzaprav najbolj presenet­ljiva posebnost pa je k deveti uri postavljeno datumsko okence. Altiplano date bodo izdelovali z ohišji iz 18-karatnega belega in rožnatega zlata.

Baume & mercier clifton complete calendar moon phaseBaume & mercier clifton complete calendar moon phase

Pri Baume & Mercierju obračajo novo stran – tu je sveža kolekcija Clifton, ki osvaja z zadržano eleganco. Ob zgledovanju po urah iz petdesetih let 20. stoletja so ustvarili izvedbo s popolnim koledarjem in prikazom luninih men, lahko s srebrno ali modro številčnico, vedno pa v jeklenem ohišju s premerom 43 milimetrov. Štiri kazalce in tri diske novega cliftona poganja avtomatski mehanizem dubois dépraz 9000, sicer derivat zimzelenega kalibra ETA 2892. Pripenja se s pasom iz aligatorjevega usnja in s pregibno zaponko.

Richard mille RM 27-01 tourbillon Rafael NadalRichard mille RM 27-01 tourbillon Rafael Nadal

Uspešno sodelovanje z Rafaelom Nadalom nadaljuje znamka Richard Mille z novim rekordno lahkim časomerom. RM 27-01 tourbillon Rafael Nadal namreč skupaj s pasom tehta le 19 gramov, k čemur mehanizem prispeva borih 3,5 grama. Neznosno lahkost so dosegli z uporabo napred­nih zlitin, kot je LITAL, litijeva zlitina z dodatkom aluminija, bakra, magnezija in cirkonija. LITAL so poleg titana uporabili za dele mehanizma, pri izdelavi ohišja pa so posegli po antracitnem polimeru z injiciranimi ogljikovimi nanocevkami. Lahki, a več stotisočakov težki tourbillon sicer kaže ure in minute, za kar ga je treba na­vijati ročno. Skupno nameravajo izdelati 50 primerkov nove ure.

Besedilo: Bojan Levič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri