Opatijski biser

  • 06.02.2020

Lepotec, od Ljubljane oddaljen 108 in od Maribora 234 kilometrov, je idealen za gourme & spa pobeg v dvoje.

(Foto: Navis)

21 fotografij v galeriji

Petzvezdičnega Navisa, 2,5 kilometra od­daljenega od središča Opatije, ne morete zgrešiti. Čudovito lebdeče je umeščen v skale nad uvalo Preluk, tam, kjer je nekoč stala za številne generacije kultna diskoteka Milde Sorte. Priznani opatijski hotelir Krunoslav Kapetanović, tudi lastnik krasne Ville Kapetanović, ga je postavil tja, potem ko se je zaljubil v tamkajšnjo tišino, mir in jutranjo tramontano ter v razgled na Kvar­ner, ki se ponuja tako s sončne terase kot tudi skozi velikanske steklene stene iz prav vseh 44 sob, ki imajo prav vse svojo lastno teraso. Navi­sov velik plus je tudi to, da je odprt vse leto, da ima garažo in dovolj parkirišč za vašega jekle­nega konjička na štirih ali dveh kolesih ter da za razvajanje poleg udobnih sob in apartmajev, ki so ustrezno veliki za design hotel, predvsem pa vrhunsko opremljeni izključno z dizajnerskim pohištvom, ponuja zunanji in notranji bazen, wellness, spa in vrhunsko restavracijo.

Navis je s pristnimi petimi zvezdicami Opatijo obogatil leta 2015, ko je bil 100-odstotno zaseden že v mesecu dni po odprtju, ter jo močno poudaril na hrvaš­kem turističnem zemljevidu in veliko pri­speval k vračanju podobe elitnega letoviš­kega kraja, kakršna je Opatija svojčas bila, tudi za kronane glave. V Opatiji je seveda tudi zasluženo petzvezdična Bevanda, a ta je butična z 10 sobami. Od samega odprtja pa vse do danes Navis žanje same pohvale tako v tujini kot v domačih medijih, potrdilo kakovosti pa so pred­vsem gostje, ki se v hotel in restavracijo redno vračajo. V hotel je Kapetanović vložil šest milijonov evrov, po koncu letošnje sezone pa se je podal še v grad­njo 40 metrov dol­gega priveza za jahte tik pod hotelom, kjer je blizu tudi čudo­vita hotelska plaža. V tej zasebni marini bo od začetka poletja 2020 dovolj prostora za osem jaht ali štiri velike, poleg tega bosta dva priveza namenjena Navisovemu čarterju. Na spletnem portalu Plava kamenica so pomen te mini marine posebej poudarili z dvema primerjavama iz preteklosti, in sicer s tem, da celotna kornatska gostinska scena temelji izključno na lastnikih jaht pa tudi projekt ACY, najuspešnejši v bivši Jugi, je bil v celoti posvečen takš­nim turistom, zato je postavitev Navisove marine dobra novica ne samo za Navisovo restavracijo, ki bo tako postala zelo zani­miva tudi za navtike, ki sodijo med naj­boljše gurmanske goste, ampak tudi za celotno opatijsko riviero, saj bo dvignila njen profil na hrvaški turistični sceni.

Razlog tudi za samo enodnevni obisk Navisa pa je njegova restavracija. Chefova filozofija temelji na združevanju mo­dernega in tradicionalnega v tesnem stiku s hrvaško in sredozemsko kuhinjo, pri čemer vedno uporablja najkakovostnejše sveže sestavine. V njegovi kuhinji boste vedno našli sveže ribe, kvarnerske škam­pe, tartufe in druge okusne sestavine s tega območja. Vrhunsko profesionalno osebje je nam v čarobni atmosferi najprej postreglo goveji karpačo s kremo iz hrena in z lističi paškega sira (1), sledil je tatarec tune z mariniranimi kvarnerskimi škampi z agrumi in mladim ekstra deviš­kim oljčnim oljem (2), sledile so račje prsi z vloženo glazirano peso in redukcijo prošeka (3) ter za konec mousse črne čokolade z maskarponejem, karamelo in lističi mandljev (4). K vsemu temu so se dobro podala izbrana vina z bogate vinske liste. Seveda pa ne boste zgrešili s pet- ali sedemhodnim degu­stacij­skim menijem. No, glede na to, da boste po aperitivu gotovo srknili kakšen kozarec vina, prespite vsaj eno noč, ne bo vam žal. Domov se boste vrnili spočiti, kakor da bi bili na dopustu teden dni. Seveda ni ravno poceni, saj gre za odličnih pet zvezdic in visoko kuhinjo, a kdor si to lahko privošči, ta se bo zelo zadovoljen vrnil domov.

Tekst Borut Omerzel
Foto Arhiv Hotela Navis

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri