Zrela sperma, zdravi potomci

  • 12.02.2008

Odraslemu moškemu nad glavo vedno visi ideja, da je pametno imeti otroka čim prej. Saj veste, starejši ko smo, tem bolj naši spermiji plavajo hrbtno. Vsaj tako so nas prepričevali. Zadnje raziskave pa so pokazale drugače in morda bo odslej smiselno, da se vsaj tja do 40. leta moški prepustimo uživanju in karieri, šele nato pa mislimo na proizvodnjo potomstva.

(Foto: *)

Raziskava je namreč odkrila, da so potomci moških, mlajših od 20 let, v večji nevarnosti, saj imajo 22 % več možnosti, da umrejo v prvih štirih tednih po rojstvu, in kar 41 % več možnosti, da umrejo v prvem letu po rojstvu. 17 % možnosti je, da se bodo rodili prehitro in z manjšo telesno težo.

Nasprotno pa raziskava ni pokazala nobenih tveganj pri otrocih, rojenih starejšim očetom, tudi tistim starejšim od 40 let ne. Matere v raziskavah so bil vse stare od 20 do 29 let, da njihova leta niso vplivala na končne rezultate. Posledično pa še to – otroci, rojeni starejšim očetom, imajo ponavadi tudi boljši začetek življenja, saj je tak oče že finančno samostojen in lahko skrbi za partnerico in otroka.

Članek si lahko v celoti preberete na strani Independent, kjer spomnijo še na nekaj znanih starejših očkov: Jonathan Dimbleby, 62-letnik, ki je ponovno postal očka lani in ima 31-letno ženo Jessico Ray. Michael Douglas, star 56 let, je imel otroka leta 2000 s takrat 31-letno Catherine Zeto-Jones. In ne nazadnje Heidi Klum, ki ima otroka še iz prejšnjega zakona, rodila pa ga je leta 2004. Oče tega otroka je 54-letni Flavio Briatore.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri