Žoga Jabulani: Razkrita skrivnost

  • 21.06.2010

Takšno žogo naši nogometni matadorji na svetovnem prvenstvu poskušajo čim večkrat potisniti med nasprotnikovi vratnici. V vsesplošni evforiji se malce spozabimo in zakličimo: »Junaki okroglega usnja, tudi Maradonnova sveta roka naj bo z vami!«

(Foto: promocijsko gradivo)

10 - odstotni upad zračnega tlaka tri dni po napolnjenju (standard je do 20 odstotkov)
Obseg: 69 cm +/– 2 mm
Teža: 440 g (po standardu mora biti 420 do 445 g)

Jabulani

je njeno ime, kar v zulujščini, enem 11 uradnih jezikov od Južno­afriške republike, pomeni 'praznovati' oziroma 'slaviti'.

V Adidasu so za njeno izdelavo uporabili supermoderno tehnologijo grip 'n' grove, ki zagotavlja izredno stabilnost pri letenju žoge in odličen nadzor nad njo ne glede na vremenske razmere. Njena površina je malce hrapava, podobna žogicam za golf.

V finalu, ki bo 11. julija v Johannesburgu, bodo igrali s posebno žogo z 'zlatimi' paneli. To finalno žogo so poimenovali jobulani, po vzdevku največjega mesta v JAR Jo'burg ('mesto zlata').

11 barv je uporabljenih pri 11. adidasovi žogi za nogometno svetovno prvenstvo. Te predstav­ljajo 11 igralcev vsakega moštva, 11 južno­afriških plemen in tudi njihovih 11 jezikov.

Fifin preizkus enakomernega odskoka: žogo 10-krat spustijo z višine dveh metrov na železno površino. Razlika med najnižjim in najvišjim odskokom je lahko največ deset centimetrov. Jabulani se odbije v razponu od 143 do 149 centimetrov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri