Nekaj o ženskah, kar bega moške vseh generacij

  • 03.08.2012

Tri nerazrešene skrivnosti o ženskah in trije poskusi logične obrazložitve (podprti z minimalno akademskega analiziranja).

(Foto: Shuttershock)

1. Zakaj so javni toaletni prostori za ženske bolj umazani kot tisti za moške?

Okej, okej, situacijsko? Morda. Ampak preveč ljudi (moških IN žensk) je že potrdilo, da so javne sanitarije za ženske ponavadi v veliko bolj kataklizmičnem stanju kot moške. In smo malce googlali in raziskovali, ker se nam je ta skrivnost zdela nadvse znanstveno-fantastična, saj so prav dekleta ponavadi tista, ki težijo s pospravljanjem in higieno in se navdušujejo nad reklamami, v katerih odrasle ženske v doktorskih haljah pucajo sekrete.

Odkrili smo, da je ključ do razlage tega fenomena prav v tem odporu do umazanije. Urbani mit, ki se razteza od Amerike do Evrope, in ki omenja strašljive zgodbe o ženskem stranišču, kjer so bili bojda porabljeni tamponi uporabljeni za zidne freske, je morda res le mit (porabljeni vložki v straniščni školjki pa žal ne), a v opravičilo ženske lahko navedejo prav njihov privzgojen odpor do umazanije. Doma je čisto, ker je njihovo. Zunaj pa se pravila spremenijo.

Namreč... vsi vemo, da ženske na javnih WCjih lulajo tako, da lebdijo nad straniščno školjko, s kiklo poveznjeno čez glavo in rokami v zrak za lovljenje ravnotežja. Da sploh lahko karkoli opraviš v tako neugodnem položaju dokazuje, kakšno grozodejstvo so ženskam ti javno prostori - zato ni čudno, da ko opravijo potrebo, zagrabijo kar je toaletnega papirja naokoli, obrišejo preostale kapljice, zabrišejo papir v okvirni smeri školjke in se v paniki razbežijo. Vsi prej omenjeni higienski dodatki, ki jih mora odvreči, prav tako dobijo zelo najključne projektilne smeri, tako da časa za kakšno dvojno splakovanje - tudi ko je to potrebno - seveda ni.

2. Zakaj moškim ženske dišijo?

Kot omenja članek v New York Times, bojda le 36% žensk uporablja parfume vsak dan (nekje 86% jih uporablja dišave redno, a ne vsak dan). Večina jih uporablja nevsiljive in neodišavljene deodorante, ki pravzaprav le kontrirajo potenje in ne oddajajo posebnega vonja. Kaj torej na ženskah tako diši, da nas sili v globoke vdihe, ko se preriravmo mimo deklet sredi nabitega kluba. Ali lokala. Ali trgovine. Ali... no ja, saj veste.

Eden od razlogov, ki ga malce v smehu omenjajo na eni od moških strani, je v količini las. Daljši lasje, dlje se obdrži vonj šampona. Ženske šampon za lase vedno izbirajo tako, da odpirajo stekleničke in vonjajo vsebino. Vonj igra ključno vlogo pri izboru. Moški smo nekoliko bolj praktični - če odstrani prhljaj, super, če je radioaktivno zelene barve, pa še toliko bolje.

No, bolj verjetna razlaga je v tem, da ženske moškim preprosto - dišijo. Kot je pokazala raziskava, v kateri so moški šmrkali in ovohavali srajce žensk, ki se niso nič polivale s parfumom, je moškim naravni ženski vonj preprosto ustrezal. Feromoni so vendarle najcenejši parfum na svetu.

3. Problemi s straniščno školjko

Zakaj je sedež dvignjen? Moški potrebujemo spuščen sedež na školjki za veliko potrebo. Ženske potrebujejo spuščen sedež za obe potrebi. Po standardnih miroljubnih razmerij je potemtakem pravilno, da je sedež vedno spuščen. Ženskam se je namreč vprogramiral obrambni mehanizem proti dvignjenemu sedežu na straniščni školjki preprosto zato, ker je v zgodovini nočnih obiskov stranišča dovolj žensk z ritjo naprej pikiralo v hladno, mokro keramiko, da se je razvil trend agresivnega boja za spuščen sedež.

Kar je jasno, sploh če to kombinirate s prvo točko ženskega maničnega odpora do umazanije. Zato se nikar ne prerekajte o položaju sedeža in ga pač vedno spustite - če imate tablični računalnik ali naročnino na časopis, potem tako ali tako verjetno čičate tudi ko lulate.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri