Zakaj je Snowden to storil?

  • 06.11.2013

V Playboyu s Katarino Benček na naslovnici, ki ga lahko kupite le še DANES, raziskovalni novinar Jonathan Franklin podrobno razkriva, kako je Edward Snowden iz igričarskega gika postal vohun, ki je razkril kraljeve dragulje ameriških obveščevalnih agencij. 

Leto 2003 je bilo zadnje leto, ko je tedaj 18-letni Edward Snowden še živel normalno življenje. Snowden, računalniški igričarski gik in navdušenec nad japonsko animacijo, je takrat nameraval začeti svojo desetletje trajajočo pot – globoko v notranjost skrivnostnega vohunskega sveta prikritih operacij Ameriške obveščevalne agencije (CIA) in Agencije za nacionalno varnost (NSA). Njegovo popotovanje se je končalo junija letos v hotelski sobi v Hongkongu, kjer je razkril na stotine, mogoče tisoče skrivnih dokumentov NSA filmarki Lauri Poitras in reporterjema časnika The Guardian Glennu Greenwaldu in Ewenu MacAskillu, in v hipu postal najznamenitejši 'leaker' v analih ameriških obveščevalnih služb. Za številne v ameriški obveščevalni srenji pa državni sovražnik številka ena. 

Več preberite v tiskani izdaji novembrskega Playboya, ki jo lahko naročite po e-pošti barbara.carli@adriamedia.si ali s klicem na številko 01 3000 700.

Jonathan Franklin je svobodni novinar in avtor, ki živi v Santiagu v Čilu in redno objavlja v revijah Esquire, GQ in angleškem časniku The Guardian ter je že več let sodelavec tudi slovenske izdaje Playboya. Za The Guardian že od leta 1997 iz Čila poroča o diktaturi, človeških pravicah, protestih in sorodnih temah. Nikoli ni videl Snowdnovih dokumentov in ni bil član ekipe Guardianovih novinarjev, ki pokrivajo zgodbe o NSA.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri