Kirgiška avantura: Skoraj po sledeh Marca Pola

  • 11.11.2011

Naš sodelavec Tadej Golob, velik ljubitelj gora, si je privoščil avanturo za svoj užitek. Konec avgusta je v gorovju Kokšal Too na kirgiško-kitajski meji s skupino somišljenikov splezal na vrhove Pik bjelija.

(Foto: Blaž Grapar)

V reportaži, ki jo lahko preberete v novem Playboyu od 11. novembra, je med drugim zapisal:

'Domačini so seveda pametni kot povsod po svetu in dobro vedo, da gora ni nora, ampak je nor tisti, ki gre gor. Morali so priti Rusi in se povzpeti na njihove najvišje vrhove. Dali so jim ljubka imena, kot so Pik pobedi (7439 m), Pik Lenina (7134 m) in tudi Pik bjelij (5697 m), ki nam je padel v oko, njim pa se iz neznanih razlogov nanj nekako ni uspelo spraviti. Od daleč ni bil ta Beli vrh videti nič posebno težkega, bel kupček, malo višji od sosednjih kupčkov.

Težava je bila ta, da je bil vrh tega kupčka od našega tovornjaka oddaljen 30 kilometrov čez prelaze, pobočja, soteske, močvirja, reke, ledenike, da se je od blizu spremenil v precej strm kup snega, kamenja, serakov in da je bilo za ta 'blizu' treba računati na približno pet dni pohajanja tja in nazaj, če bo šlo vse v redu.'

Za lažjo predstavo te odmaknjene pokrajine in naporne poti je Tadej za spletno stran priskrbel nekaj posnetkov, ki si jih lahko ogledate v priloženem videu.

Zanimive povezave:

Zemljevid gorovja Kokšal Too
Kirgizija (Wikipedia)

Kirgizija

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri