V novem Playboyu smo slekli Slovenko Katarino Štamulak

  • 09.10.2015

Poleg Anne iz Kijeva lahko v tej številki poleg Slovenke Katarine Štamulak občudujete še tri lepotice. Dve od teh sta morsko obarvani, seveda zanalašč, da nas skomina po poletju.

Jadranja je sploh kar nekaj, kajti projekt Esimit Europa slavi 20 let, kar se je praznovalo v monaškem jadralnem klubu, od koder Playboy tudi poroča.

Prav posebej pa želim opozoriti na projekt aktualnih evropskih prvakinj Tine Mrak in Veronike Macarol, ki inovativno zbirata denar za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Playboy ju pri tem podpira. Vrli dekleti vodi vrhunski trener Tomaž Čopi, zato ne dvomim, da bo projekt uspel in da ima Tina Mrak-Veronika Macarol Sailing Team velike možnosti za osvojitev olimpijske medalje.

Športno obarvan je tudi intervju s Petrom Prevcem, ki bo v prihodnji sezoni gotovo spet skakal daleč in osvajal medalje.

Kaj pa vizija? Denimo vizija Evrope? Sam gledam ne samo v zmedeni Bruselj, ampak tudi na ono stran velike luže in se čudim rožljanju z orožjem in njegovem vnovičnem nameščanju na evropskih tleh. Menda pride v Nemčijo tudi najnovejše jedrsko. V baltskih državah paradirajo vojaki, v Ukrajini ni nič rešeno, prav nasprotno, kakor da nekdo samo čaka na to, da bo vse skupaj eksplodiralo in se povezalo z nepredstavljivo verižno reakcijo na Bližnjem vzhodu, do koder se tudi kot posledica vojn, v katerih je sodelovala oziroma sodeluje tudi Slovenska vojska, valijo neizmerne kolone beguncev. Ne pozabimo, veliko jih prihaja iz starodavnih mest Alepo in Homs, kjer so ti ljudje še pred nekaj leti normalno živeli in ne bi od tam nikoli niti v sanjah odšli.

Ob tem grem brat slovenskega vizionarja Srečka Kosovela. Pa ne samo njegovo pesem Evropa umira, ki bi jo morali v Bruslju znati na pamet vsi preplačani birokrati, temveč predvsem njegovo pesem Svetilka ob cesti:

Kaj bi bil človek, če ti je težko
biti človek? Postani obcestna
svetilka, ki tiha razseva
svoj sij na človeka.
Naj bo, kakor je, ker, kakor je,
vedno je on s človeškim obrazom.
Bodi mu dober, temu človeku,
in nepristranski kakor svetilka,
ki tiho obseva pijančev obraz
in vagabundov in študentov
na cesti samotni.

Bodi svetilka, če ni ti
mogoče biti človek;
ker težko je biti človek.
Človek ima samo dve roki,
pomagati pa bi moral tisočerim.
Bodi zato obcestna svetilka,
ki sveti tisoč veselim v obraz,
ki sveti samotnemu, blodečemu.
Bodi svetilka z eno lučjo,
človek v magičnem kvadratu,
z zeleno roko znamenja dajoč.
Bodi svetilka, svetilka,
svetilka.

Iz uvodnika glavnega urednika Boruta Omerzela
borut.omerzel@adriamedia.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri