V New Yorku pohod proti pohlepu Wall Streeta

  • 06.10.2011

Newyorška policija je v soboto na Brooklynskem mostu aretirala več kot 500 udeležencev protestnega pohoda proti pohlepu Wall Streeta, ker so hodili po cesti in za več ur zaprli promet.

Gre za protest v organizaciji gibanja Okupiraj Wall Street, ki že več kot dva tedna vodi demonstracije po mestu New York. Nekaj sto protestnikov že več dni tabori v parku Zuccotti v bližini Svetovnega trgovinskega centra.

Na pohodu proti policijski postaji, ki so se ga udeležili tudi predstavniki sindikatov transportnih delavcev in učiteljev, ni bilo nasilja in tudi ne aretacij. Protestnike zdaj podpirajo tudi nekateri newyorški sindikati in slavne osebnosti, kot sta režiser Michael Moore in igralka Susan Sarandon.

Podobni solidarnostni protesti so tudi že v Bostonu, Los Angelesu, San Franciscu, Albuquerqueju in Chicagu. Ljudje protestirajo proti propadanju hipotek in bančnim zaplembam hiš, visoki stopnji brezposelnosti, izpadom finančnikov na Wall Streetu, zdaj pa tudi proti policijskemu nasilju.

Študente pritiskajo visoki zneski študijskih posojil, ki jih niti ne morejo začeti odplačevati, ker ni delovnih mest.

Protesti proti diktaturi finančnega kapitalizma se širijo po ZDA, kmalu pa naj bi zajeli tudi Evropo. 15. oktober je datum, ko naj bi protestniki zavzeli londonsko borzo in ko naj bi se tudi v Sloveniji uprli kraji prihodnosti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri