Urbanu Golobu v slovo

  • 26.02.2015

Velikemu človeku Urbanu Golobu, ki nas je danes zapustil, se na založniški hiši Adria Media Ljubljana iz srca zahvaljujemo za vse, kar nam je dal.

(Foto: Arhiv AML)

Zahvaljujemo se mu za vse njegove prispevke v revijah Grif in Geo, v katerih je pustil svoj pečat tudi kot urednik fotografije, ter za vsa besedila in fotografije v slovenski izdaji Playboya in naših drugih revijah.

Urban nas je nenehno navdihoval s svojo življenjsko zgodbo in svojimi številnimi dosežki - bil je vrhunski alpinist svetovnega kova, profesionalni glasbenik (sedem let je igral bobne pri Vladu Kreslinu), profesionalni fotograf, vrhunski pisec, čigar fotografije in besedila so objavljale tako domače kot tuje priznane revije in časopisi, avtor in soavtor tako poljudnoznanstvenih kot znanstvenih del, saj je bil tudi magister socioloških znanosti in diplomirani geograf.

Leta 2000 se je kot fotograf udeležil odprave Ski Everest 2000, kjer je fotografiral Karničarjevo prvo nepretrgano smučanje z vrha Everesta; njegove fotografije so izšle v knjigi Z Everesta, fotografijo s tega podviga pa so mu objavili tudi v National Geographicu.

Njegov najodmevnejši alpinistični uspeh je bilo prvo zimsko prečenje slovenskih Alp od Tolmina do Maribora, ki ga je v 13 dneh opravil februarja 1998 za promocijo Sklada za pomoč otrokom z rakom in krvnimi boleznimi. Film, ki so ga posneli o podvigu, je bil nagrajen na mednarodnem festivalu gorniškega filma.

Leta 2002 je s soplezalcema preplezal novo smer v zahodni steni Peaka 41 (6654 m) v nepalski Himalaji in kot prvi zemljan stal na njegovem vrhu. Pred njimi so na dotlej neosvojeno himalajsko goro poskušale priti že štiri močne mednarodne odprave.

Urban je skupaj z režiserjem Boštjanom Slatenškom tudi soavtor scenarija za nedavno v Cankarjevem domu prikazani dokumentarni film Tone, javi se!, ki opisuje gorniško pot staroste slovenskega alpinizma Toneta Škarje.

Urban je poleg tega tudi neutrudno razstavljal svoje fotografije po vsej Sloveniji in tudi v tujini. Vseh njegovih dosežkov niti ne moremo našteti, saj je bil dejaven na številnih področjih, tako da so ga imeli priložnost spoznati številni ljudje doma in po svetu.

Kdor je Urbana poznal, ga je izjemno spoštoval in cenil. Urbana se bomo vedno spominjali, ga nosili v srcih tako, kot je on živel – kot človeka, polnega življenjske energije, kot človeka izjemne volje in dosežkov. Glede na to, kako je on premagal hudo bolezen v otroštvu in kaj vse je nato dosegel v življenju, nam je velik vzor in spomin nanj nam da vsakič znova vedeti, da je vredno živeti samo na polno in srčno.

Urban, najlepša hvala!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri