Univerzalni temeljni dohodek ni pogodu elitam!

  • 10.04.2013

V teku je vseevropska kampanja za podporo ideji uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka. Evropski iniciativi se je pridružilo kar 15 držav.

(Foto: Shutterstock)

V okviru kampanje poteka tudi podpisovanje spletne peticije, za katero upajo, da jo bo do 14. januarja 2014 podpisalo milijon ljudi. Zgolj peticija a seveda še ne pomeni dejanske uvedbe UTD v Evropi niti skorajšnjega upanja zanjo. V primeru, da bo peticijo do leta 2014 dejansko podpisalo milijon ljudi (in zaenkrat kaže, da je cilj uresničljiv), bo to zgolj odprlo prva vrata pred Evropsko komisijo, ki bo takrat šele pripravljena prisluhniti predlogu in argumentom zagovornikov uvedbe UTD.

Glede na to, da ideja o univerzalnem temeljnem dohodku dejansko ni nekaj novega, saj o njej že leta potekajo bolj ali manj vroče razprave na vseh kontinentih sveta, raziskave, pilotne študije in izračuni pa kažejo, da je možnih načinov financiranja več in da je ideja UTD do neke mere povsem izvedljiva, zgolj poznavalce ne čudi zadržanost evropskih institucij do dotičnega koncepta. Znano namreč je, da za razliko od stroke, ki mestoma upravičeno izraža pomisleke glede določenih vidikov koncepta UTD, ostajajo njeni najbolj zagrizeni nasprotniki prav tisti, ki navkljub vseobči krizi še vedno več kot dobro živijo. Govorimo o elitah (tudi političnih elitah), ki se še predobro zavedajo družbenih sprememb, ki bi jih prinesla vpeljava UTD.

Pri tem jih seveda ne skrbi odprava in omilitev vprašanja revščine, vsesplošno izboljšanje socialnega položaja žensk, brezposelnih, temveč predvsem potencialno spremenjen odnos do dela. Prav odnos do dela je ta trenutek namreč njihovo najučinkovitejše orodje nadzora nad množicami. In vpeljava nečesa tako revolucionarnega, kot je ideja mesečnega prejemka za vse, bi to ne le spremenila, temveč v družbo vnesla številne spremembe v obsegu, ki jih je ta trenutek le težko povsem doumeti in predvideti.

Po drugi strani pa čas še nikoli ni bil bolj zrel za uvedbo nečesa takšnega, kot je UTD (ali vsaj delni TD).

Čase, ko je imel vsakdo možnost za polno zaposlitev in so veljali minimalni standardi kakovosti zaposlitve, so v 90tih zamenjali časi, ko je prišlo do pomanjkanja delovnih mest, da bi v zadnjem desetletju postali priča stanju, v katerem vlada pomanjkanje kakovostnih zaposlitev za vse.

"Delavci izgubljajo svoje pravice, pogoji dela se slabšajo, za opravljene nadure ni plačila, doživljenjska zaposlitev za polni čas postaja utopija, obdobja brezposelnosti so vse daljša."

Uvedba UTD bi prinesla:

  • več novih delovnih mest, saj bi se nekateri odločili za več prostega časa in sprejeli delo za polovičen delovni čas, nekateri pa bi se odločili za samozaposlitev in poskusili s svojim lastnim podjetjem, obrtjo in podobno.
  • Delavci bi dobili boljšo pogajalsko pozicijo v odnosu z delodajalci, saj jim ne bi bilo potrebno sprejeti kar vsako delo, pogosto s slabim plačilom in slabimi delovnimi pogoji, zaradi preživetja samega.
  • Medtem ko bi delavci za rutinsko in dolgočasno delo lahko zahtevali večje pačilo, bi za nekatere zanimive in stimulativne zaposlitve najverjetneje cena dela padla, saj bi se našli tudi posamezniki, ki bi ga bili pripravljena opravljati tudi za manjše plačilo.

Več branja o potencialnih dobrobitih uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka na spletni povezavi UTD - vsi razlogi ZA!

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri