Tri dame pred lastnim objektivom Urške Košir (fotografije iz zakulisja)

  • 20.11.2020

Urška Košir je v desetletju sodelovanja s slovenskim Playboyem ustvarila veliko izjemnih fotografskih zgodb. Zdaj v tej prav po­sebni, če ne kar zgodovinski nastopa tudi sama. Ne samo za objektivom, ampak tudi pred njim. Svojim lastnim. 

(Foto: Tit Bonač / Studio Železna)

13 fotografij v galeriji

Ideja, da bi posnela serijo avtoportretov skupaj z modeli, je bila v zraku že lep čas in ob slovesu slovenskega Playboya se je vse zdelo kot nalašč, da postane realnost. V tej »fotografski zgodbi v zgodbi«, kot ji pravi Urška, nastopa ob dveh ravno tako markantnih žen­skah – Inezi in Lauri.

Ineza Sotler je karizmatična, brezčasna femme fatale. Je profesionalni senior model in s 55 leti tudi najstarejša lepotica v naši rubriki Sanjsko dekle. Inezo ste morda že kdaj opazili na džumbo plakatih ali pa morda v najnovejšem videospotu Tulia Furlaniča.

»Inezine fotografije v tej prav posebni številki Playboya izražajo globok poklon vsem ženskam v zrelejših letih. Ona je živ dokaz, da lepota, ženstvenost in zapeljivost niso atributi, ki bi bili vezani na mladost,« doda Urška in nam raz­krije: »Ineza je pri 25 letih zbolela za rakom na dojkah. Ta se je kasneje razširil in zdravniki so jo med zdravljenjem večkrat odpisali. A je vedela, da bo bole­zen premagala in zmagala. Kljub temnim napovedim je vztrajala in tako še danes, 30 let kasneje, živi in nepopisno žari.«

Laura Bilić pa je mlado, 32-letno simpatično dekle iz sosednje ulice. »Delo z običajnimi dekleti, ki jih s fotografijami posta­vimo na piedestal boginj, je bilo vedno moja posebna strast, zato sem od nekdaj tako zelo oboževala delo za Playboy,« pravi Urška, ki se je prav zato spomnila na Lauro.

Laura je namreč že pred leti prišla k Urški v Studio Železna z željo, da bi se pokazala v reviji Playboy. »Takrat je bila zabrita v nulo, brez službe in v izjemno težavnem življenjskem obdobju,« se spominja Urška. »Ni bil še pravi čas zanjo.«

V naslednjih letih se je Laurino življenje skoraj popolnoma obrnilo. Redna služba, urejeno življenje, profesionalni pri­stop. A želja po nastopu v Playboyu je ostala. »Njene fotografije so tako poklon vsem, ki sledijo svojim sanjam, in dokaz, da se sanje lahko uresničijo, če le človek vztraja in se zanje tudi sam potrudi,« pravi Urška.

Kot prva fotografinja v zgodovini Playboya, ki se je priključila modelom in se umestila v fotografsko zgodbo, tako ob zaključku edicije Urška Košir postavlja še en pomemben mejnik v svoji dolgoletni karieri. 

Še nekaj video utrinkov iz zakulisja nastajanja fotografiranja:

Urškine fotografije najdete v zadnji številki Playboyja, ki je v prodaji od 20. novembra.