SLOVENKA LETA 2017 JE PETRA GREINER

  • 05.12.2017

Včerajšnji večer je v Unionski dvorani Grand hotela Union ponovno združil ustvarjalno energijo desetih izjemnih, čudovitih, navdihujočih, srčnih in odločnih žensk, ki so s svojim udejstvovanjem pripomogle, da je bilo leto 2017 zares posebno. Slovenke so sebi in okolici spet pokazale ter dokazale, da zmorejo več, kot si morda mislijo. Pa naj gre za osebne dosežke, odnos do sočloveka ali spreminjanje sveta. Med desetimi ženskami, ki navdihujejo s svojim žarom in so v letu 2017 na svoj način prevetrile okolje, je po izboru bralk in bralcev revije Jana zmagala samo ena: PETRA GREINER.

(Foto: Primož Predalič)

5 fotografij v galeriji

Naziv Slovenka leta je bil letos podeljen že devetindvajsetič. Kaj nagrada pomeni reviji Jana, je povedala njena urednica Lidija Petek Malus: »Kako ženske vplivajo na našo družbo in kaj lahko prispevajo, je vprašanje, ki si ga zastavljamo ob vsakoletnem izboru za Slovenko leta. Izbrali smo deset žensk, ki izstopajo s svojim delom in so preprosto najboljše v tem, kar počno. Vsaka od njih predstavlja delček našega življenja, zato želimo, da se njihov glas sliši! Vse izbrane dame so ambasadorke pozitivnih vrednot in opogumljajo naše bralke in bralce. Ti so za Slovenko leta 2017 izbrali Petro Greiner, ustanoviteljico Zavoda 13. V imenu uredništva revije Jana ji iskreno čestitam!« 
Petra je mati drugorojene Sofie s prirojeno genetsko napako – trisomija. Z ustanovitvijo Zavoda 13 je Petra spodbudila k ozaveščanju o drugačnosti, sprejemanju otrok s posebnimi potrebami in zagotavljanju potrebne pomoči in podpore tem družinam. Pripravila je več odmevnih razstav in dogodkov, s katerimi odstira tančice strahu in stigme z različnih pojavnih oblik drugačnosti. Za energično Mariborčanko se zdi, da v življenju ni ovir, temveč so le izzivi, ki se jih loteva z neverjetno notranjo močjo. Petra Greiner je prepričana, da so prav ženske ključne pri skrbi in vzgoji otrok s posebnimi potrebami, ki jim pravi posebni otroci. Če otroka namreč sprejmejo same, ga sprejme vsa družina in v končni fazi tudi družba.PETRA GREINER je ob naslovu Slovenka leta 2017 prejela bučen aplavz in povedala: "Res sem presenečena, da sem bila izbrana, ker so vse ženske izjemne. Zahvala gre mojemu možu in hodečima hčerama. Hvala otroški norosti. Tako je vsem lažje. Zaradi otroške norosti sem veliko bolj vesela. Hvala tudi mojima staršema, ker sta mi dala »gen« moči in neustrašnosti. Hvala vsem staršem našega zavoda. Smo zelo posebni, drugačni. Imamo tudi veliko črnega humorja, da zdržimo. Ja, naša življenja niso običajna. imamo skrbi. Imamo drugačne napore. Ampak neustavljivo voljo in ljubezen." 

Prireditve se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in čestital zmagovalki. Slovenki leta 2017 je čestital tudi lastnik in direktor založbe Adria media Ljubljana Tomaž Drozg.

V letošnji akciji Slovenka leta je sodelovalo še devet krasnih žensk, ki so prav tako navdušile s svojim delom in vrednotami: 
Danica Avsec, dr. med. in direktorica Zavoda Slovenija Transplant, je zaslužna za razvoj organizirane, kakovostne in zaupanja vredne transplantacijske mreže v Sloveniji.
Ksenija Benedetti, dolgoletna šefinja Protokola Republike Slovenije, je s svojo karizmo, odprtostjo, predvsem pa znanjem poskrbela, da javnost razume, stroka pa spoštuje delo tega pomembnega državnega organa. Je tudi avtorica več strokovnih del in priročnikov o poslovnem in diplomatskem protokolu.
Mirela Čorić je večkrat odlikovana policistka in neverjetna ženska. Leta 2012 je takrat policistka na kolesu sama sklatila in aretirala roparja zlatarne na Wolfovi v Ljubljani, ki sta bila na begu. Za to pogumno dejanje je čez nekaj mesecev prejela medaljo za hrabrost in na podelitev prišla tako rekoč z novorojenčkom. Izkazalo se je, da bi si Mirela Čorić medaljo za pogum več kot zaslužila tudi v zasebnem življenju.
Darja Črnko je mati in vodja ekipe smučarke ter hčere Ilke Štuhec. Je tudi gradbena inženirka, ki je svojo hčer od majhnih nog spodbujala k smučanju. Mati in hči sta v lanski sezoni alpskega smučanja sestavili vse koščke dolgoletne smučarske sestavljanke in Ilka Štuhec je postala prva dama svetovnega smuka. Darja Črnko pravi, da vrhunskega športa brez dela, vztrajnosti, odločnosti, a tudi podpore domačih ni. In hkrati priznava, da ima svoji hčeri rada, z zmagami ali brez njih.
Vita Mavrič je glasbenica, šansonjerka in interpretka, ki je z znamenitim Cafe teatrom šansonu v Sloveniji zgradila dom, z mednarodnimi večeri La vie en rose pa mu podarila lasten festival. Umetnica ubesedene glasbe pooseblja šanson, ki mu ostaja intimno zvesta tudi po odločitvi, da z albumom in odmevnim koncertom Sprehod zgodaj poleti zaokroži svoje 30-letno umetniško stvarjenje.
Saša Pavček, prvakinja SNG Drama Ljubljana, pesnica, esejistka in dramatičarka ter redna profesorica na AGRFT, ki je doslej odigrala že več kot 120 različnih vlog. Prejemnica številnih nagrad je tudi letošnja dobitnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo. Odlična igralka Saša Pavček je sicer za vsa priznanja hvaležna, meni pa, da presežka v umetnosti ne prinesejo zunanje potrditve, temveč največkrat skupinsko delo, poglabljanje vase, v intuicijo, fantazije, s tem pa tudi vračanje k sleherniku.
Hanna A. W. Slak, režiserka in scenaristka je svetovljanka, rojena v Varšavi, živeča v Berlinu in razpeta med različnimi projekti in festivali doma in po svetu. Večkrat nagrajena avtorica je nazadnje slavila na letošnjem 20. Festivalu slovenskega filma, kjer je film v njeni režiji Rudar prejel kar tri vesne. Rudar pa je tudi slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja 2018. 
Dr. Leonida Zalokar, odločna in zavzeta ravnateljica VZ Planina otroke in mladostnike še posebej dobro razume. Kot osnovnošolka je tudi sama bežala od doma in pristala v Mladinskem domu Jarše. Tam se je med drugim naučila tudi, kakšni ljudje lahko delajo z otroki, ki imajo težave, in kakšni teh poklicev nikoli ne bi smeli opravljati. Pravi, da ima dekleta in fante v zavodu za svoje, in ko jo človek opazuje in posluša, lahko to brez težav začuti.
Asis. dr. Janja Zupan, mag. farm., raziskovalka, ki je z mednarodno skupino raziskovalcev na Inštitutu za medicinska raziskovanja Univerze v Aberdeenu dve leti proučevala matične celice in odkrila novo populacijo matičnih celic, ki so sposobne same obnavljati hrustanec. Dognanja so objavili v eni najuglednejših znanstvenih revij Nature Communications. 

Na dogodku so za glasbeno popestritev poskrbeli - Rudi Bučar z Istrabendom in Nika Zorjan. Prireditev je vodil Bojan Emeršič, Slovenko leta 2017 pa so s prihodom podprli tudi: Ula Furlan, Miki Šarac, Petar Radović, Darinka Pavlič Kamien, Janja Pušl, Miran Stanovnik, Boris Cavazza ... 

Fotografije: Primož Predalič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri