Slikarska razstava: Henri Rousseau

  • 04.08.2010

Sto let po smrti najbolj znanega 'naivca' Španija slavi najboljšega carinika med slikarji in najboljšega slikarja med cariniki, Henrija Rousseauja.

Henri Rousseau (1844–1910). Lačni lev se vrže na antilopo (Le lion, ayant faim, se jette sur l’antilope), 1898/1905, olje na platnu, 200 x 301 cm, Fundacija Beyeler, Riehen/Basel (Foto: Robert Bayer, Basel)

V Gug­genheimovem muzeju v Bilbau si lahko do 12. septembra ogledate pregledno razstavo slikarja brez formalne slikarske izobrazbe, ki je močno vplival na poznejše generacije umetnikov, mojstrstvo pa so mu priznali že proti koncu življenja – zabavo njemu v čast je priredil celo sam Picasso.

Rousseau je motive iskal na razglednicah, fotografijah in v revijah, v botaničnih knjigah ter na obiskih gozdov in živalskih vrtov. Kljub slavnim džungelskim slikam pa ni nikoli stopil v eksotične pokrajine. Razstava, ki daje vpogled v umetnikov vizualni svet, je izbor približno 30 mojstrovin: od džungle do poznejših del, pogledov na Pariz, figur, portretov in alegorij.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri