Siemensov magnet, ki premika tatuje

  • 24.03.2009

Preko meje, na Dunaju, stoji Siemensov magnetno resonančni tomograf 7 Tesla. Gostota magnetnega toka v notranjosti naprave znaša kar sedem tesel, kar je 140.000-krat močnejši tok od jakosti magnetnega polja Zemlje.

(Foto: PR)

Kolos tehta 32 ton in je narejen iz 400 kilometrov dolge superprevodne niobijevo-titanove žice, zvite v tuljavo, ohlajeno na minus 269 stopinj Celzija. Zaradi te naprave so morali na Dunaju zgraditi 600-tonsko stavbo.

Siemensov magnetno resonančni tomograf 7 Tesla z izredno natančnostjo odkriva bolezni, sposoben pa je zaznati tudi druge aktivnosti v možganih, zato bi lahko bil primeren za nevromarketing (podjetja naj bi že povpraševala po študijah o odzivu možganov na prikaz produkta; tudi policisti za odzive pedofilov na slike otrok po zaključku kazni). Je celo tako močan, da premika tatuje na koži, zazna pa tudi železo v črni barvi za lase.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri