Seksualne lekcije na fakulteti

  • 05.03.2008

Na iowski univerzi je profesor Renee Goethe nekoč predaval predmet Zgodovina smrti. Kmalu je ugotovil, da bi morda imel več slušateljev, če bi raje predaval o zgodovini seksa. Goethejeva logika je impresivna: "Če v ime predmeta vtakneš besedo seks, dobiš študente." In tako se je rodil nov predmet – Seks in seksualnost od srednjega veka do reformacije. Saj veste, če se govori o seksu, je velikost pomembna – tudi imena predmeta.

(Foto: *)

To je danes eno od približno 12 predavanj na tematiko seksualnosti na iowski univerzi. Tematike so različne, od zdravja do filozofije, in predavalnice so seveda polne. Se pa ljudje že sprašujejo, ali ne bi univerza morala denar preusmerjati v bolj temeljne učne vsebine.

Toda zaradi priljubljenosti predavanj ima vodstvo malo možnosti – študentje namreč sedijo kar po hodnikih v upanju, da bodo morda dodani na seznam 370 študentov, kolikor jih lahko posluša predavanje z naslovom Človeški razvoj in družinske študije: človeška seksualnost.

Predavanje je res zanimivo, vključuje namreč analizo seksualnih raziskav, govorce na temo posilstev, diskusijo o spolno prenosljivih boleznih in celo videoposnetke ljudi, ki seksajo. Porniči na univerzi? Ja, prosim. Na podobne reforme v študijskem programu slovenskih družboslovnih fakultet še čakamo.

Celotna zgodba s podrobnostmi pa v Des Moines Register.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri