Scientolog v nacistični uniformi

  • 02.03.2009

Leni Riefenstahl, ki je leta 1934 posnela nagrajeno štorijo o nacističnem vzponu, naslovljeno Triumf volje, je bodoče množične morilce videla zelo estetsko, skorajda erotično, ko so žugali množicam in drug drugemu na kongresu v Nürnbergu. Triumf volje je propagandni material, posnet tako zagnano, da zagretemu nacistu požene kri v mednožje.

(Foto: PR)

75 let kasneje je druga svetovna vojna udrtina na zgodovinski premici in nam bo ostala v opomin, vse dokler bo človeštvo še teptalo zemljo na tem planetu. Tudi v Hollywoodu, kjer poskušajo iz nje vedno znova izluščiti kar največ herojev. Schindlerjev seznam je bila z oskarjem nagrajena razjasnitev, da se tretji rajh ni le valjal po evropskih nedrjih in posiljeval vse, kar mu je prišlo pod vamp, ampak da so bili tudi znotraj Hitlerjeve utrdbe uniformiranci, v katerih je še utripalo človeško srce.

Toda dokler po drugi svetovni vojni mešetari Steven Spielberg, je vse okej. Ko pa se je tega lotil Bryan Singer, so se mnogi začeli praskati po glavi. Veste, Bryan Singer ni kalup režiserja, ki bi se loteval obravnav holokavsta in nacizma. Mladi frajerček je do sedaj snemal tisti drugi kapitalistični rajc – homoerotične superheroje, kot so Možje X in Superman se vrača.

Ko se je odločil, da se bo filmsko lotil druge svetovne vojne, so vsi kar pozabili, da je Bryan v resnici pravi vunderkind, ki je leta 1994 posnel fenomenalen, realističen, skuliran obračun Osumljenih pet. No, to in še celo nekaj epizod doktorja Housa. In zdaj, za dobro mero v dvom dvignjenih obrvi, je tu Operacija Valkyra. Najprej tišina v publiki. Nato glas tam zadaj: »Scientolog igra nacista?«

Ja, visokobudžetni Tom Cruise je tokrat polkovnik Claus von Stauffenberg, malce čez meter in pol visok scientolog, oblečen v nacistično uniformo, s čepico na glavi in piratskim ščitkom čez levo oko. Claus von Stauffenberg ni ravno obraz, znan iz zgodovinskih učbenikov, zato vas ekscentrični Cruise v tej vlogi bržkone ne bo motil. Je pa zmotilo Nemce, ki so znano najbolj zagreti antinacisti, odkar je nacizem tamkaj storil žalostni konec, saj je Claus tam nekakšen nacionalni heroj.

On in peščica njemu lojalnih nemških oficirjev je namreč med drugo svetovno vojno sestavila načrt pod nazivom Operacija Valkyra, po katerem naj bi usmrtili Adolfa Hitlerja in takoj zatem sami prevzeli oblast, da bi preprečili kaos in zmedo med množicami. Nekakšna potuhnjena revolucija, ki pa – to pa verjetno le veste iz učbenikov – ni uspela, tako da smo Hitlerjev (menda) pravi konec gledali v nemškem visokobudžetnem filmu Propad.

Bryan Singer se je filma sicer lotil popolnoma pravilno, tako kot se vojni filmi v Hollywoodu pač snemajo – vzel je zvezdo težke kategorije in jo postavil na mesto heroja, okoli njega pa nastlal gomilo britanskih gledališko-filmskih igralcev v zlikanih uniformah, ki ob zelju in klobasah morda ne bi delovali ravno avtentično, a med salutiranjem tako predano iztegujejo roko, kot da jim gre za življenje. Pa vendarle Operacija Valkyra ni tako hollywoodsko patetična, kot bi morda pričakovali – le estetika je malce drugače kot pri ... kaj vemo ... recimo Leni Riefenstahl.

D.H.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri