Rzstava: Anish Kapoor

  • 04.09.2010

Angleški Indijec Anish Kapoor, eden najslavnejših svetovnih umetnikov, kipar, ki ustvarja tako monumentalno, da za material za svojo skulpturo včasih porabi tudi več kot deset milijonov dolarjev (toliko so leta 2006 stala njegova Oblačna vrata (Cloud Gate) v Chicagu).

(Foto: Erika Ede © FMGB Guggenheim Bilbao Museoa, 2010)

2 fotografiji v galeriji

Umetnik je ustvaril veliko monumentalnih del, njegova novejša pa so rada spoj arhitekture in umetnosti. Med drugim je oblikoval tudi približno 115 metrov visoko skulpturo, znano kot britanski odgovor na Eifflov stolp – jekleni stolp za olimpijske igre, ki bodo leta 2012 v Londonu. Stvaritev naj bi bila kakšnih 20 metrov višja celo od ameriškega Kipa svobode. Kljub pogosti velikopoteznosti ustvarjalec v izkušnjo svoje umetnosti rad vključi tudi gledalca.

Znan je po uporabi taktilnih ali zelo reflektivnih materialov: čistih svetlečih pigmentov, krvavo rdečega voska, barvanih steklenih vlaken, kamna, poliranega nerjavnega jekla in nazad­nje cementa. Razstava v Guggenheimovem muzeju v Bilbau, ki je na ogled do 12. oktobra, je nastala v tes­nem sodelovanju z umetnikom in prikazuje tista dela, ki jih je Kapoor ustvaril od leta 1979.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri