Robin Hood: Prvi pravi gangster

  • 14.05.2010

Legenda o Robinu Hoodu se je iz pravljice prelevila v visokobudžetno akcijo.

(Foto: Promocijski material)

Robin Hood je novi Batman. Vedno več je namreč vzporednic, ki jih lahko povlečemo s tem intrigantnim gozdnim junakom na eni in superherojem, oblečenim v netopirja, na drugi strani. Vodilna je brez dvoma ta, da postaja ugibanje, kdo bo naslednji Robin Hood, že pravi stavni šport.

Če vam danes predložimo ime nottinghamskega junaka in če ste v devetdesetih že bili dovolj zreli, da ste lahko sami izbirali svoj večerni program, vam ime Robin Hood najverjetneje v glavi sproži eno od dveh slik: prvič, Kevin Costner, ki v hišici na drevesu peca Mary Elizabeth Mastrantonio in se na vso moč trudi, da bi iz te romantične pustolovščine, v popolnosti naslovljene Robin Hood: Princ tatov, leta 1991 naredil novi Ples z volkovi, ali pa, drugič, Cary Elwes in njegovi Možje v pajkicah, ki so davnega leta 1993 pod taktirko Mela Brooksa (kralja puhlaste filmske komičnosti in krivca za naslove Spaceballs, Ujemite Smarta in Strah pred višino) poplesavali okoli ognjenelase Amy Yasbeck.

To je novejša generacija Robinov Hoodov. Strastni ljubitelji filma pa se verjetno spomnite, da je Robina Hooda v filmu prvič upodobil Errol Flynn leta 1938, še s tisto prepoznavno lovsko čepico, ki jo je krasilo orlovo pero. Takrat se je začela stereotipizacija lika, ki naj bi kradel bogatim in dajal revnim, vmes pa imel mokre sanje o deviški Marian, kar ga je definiralo kot pravega romantičnega gangsterja srednjeveškega sveta.

Ko ga je leta 1976 v filmu Robin and Marian upodobil Sean Connery, se je zazdelo, da želi Hollywood Robina Hooda spremeniti v ljubezenski piknik pod drevesi. Sean je takrat že imel precej zdesetkan skalp, zato so mu kot kompenzacijo pustili sivo bradico, in ko je naslonjen na lubje obolelega drevesa objemal Audrey Hepburn, se je za trenutek zazdelo, da gledamo film Kekec: Pozna leta. Film je takrat krasil vzklikajoči slogan Ljubezen je največja pustolovščina.

Vse dokler ni zgodovine tega epskega lika, ki se je v zapisih skrival pod imenom Robin Longstride, leta 2010 preučil Ridley Scott, smo živeli v prepričanju, da je Robin Hood le pravljica za najstnice, ki še trepetajo v upanju na večno ljubezen. Pa četudi se ta skriva v gozdu in zahteva cepljenje proti boreliji, že če greš le po en poljub.

Letos pa bo Robin Hood zakraljeval v avtentičnejši podobi. Brez pajkic, neustavljive romantike in pretiranega samaritanstva. Da bi kar najbolje upodobil zgodbo, kako je možakar postal legenda in kako je njegovo ime postalo žanr sred­njeveškega kriminala, je Ridley Scott v glavno vlogo potisnil Russella Crowa. Robustnega Avstralca je za film pripravljal kondicijski trener lige NBA, štiri mesece se je vadil v streljanju z lokom, in ko je bil pripravljen, je zadišalo po čisto novem Gladiatorju.

Novi Robin Hood je kot Batman: Na začetku. Resetirana zgodba, nazaj na začetek, v trenutek, ko spoznamo, kako se iz Robina Longstrida rodi Robin Hood. »Dvigni se in dvigni ponovno, dokler jagnje ne postane lev.« Ta lev je novi Robin. Po vrnitvi iz bitke za preminulega kralja Richarda naleti na nepravičnost in teror v domačem Nottinghamu. Lokalni šerif pod očesom novega kralja molze vaščane in Robin Hood, brez pajkic, nabere svojo klapo. Ta se tokrat ne skriva po grmičevju britanskih poljan, ampak z besom in bojnim krikom juriša na meji med pravičnostjo in slepim maščevanjem.

Kako mu uspe medtem dodobra spodnesti še tla pod nogami Cate Blanchett, nove Marian, pa si bo del sveta prvič ogledal na ekskluzivni premieri v Cannesu, kjer bo Ridleyjev Robin Hood uvodni film tega famoznega festivala. Napovedano je tudi že nadaljevanje.

Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri