Razstava: Eros – Tanatos

  • 25.06.2010

Belgijec Félicien Rops (1833–1898) je večino življenja preživel v Parizu in zaslovel kot karikaturist političnih in drugih javnih osebnosti.

barvna gravura Alberta Bertranda, 36,7 x 25,3 cm. Musée Félicien Rops, inv. št.: PER E861.1.P. © Musée Félicien Rops, Namur (Foto: Félicien Rops)

V svoje poznejše delo je mešal seks, smrt, hudiča in prostitutke, fantastično in nadnaravno. S pesnikom Charlesom Baudelairjem (Rože zla) sta si bila vzajemno naklonjena. Baudelaire ga je imel za edinega umetnika v Belgiji, vred­nega tega naziva, Rops pa je v svoja dela, pogosto označena kot satanistična in pornografska, mešal baudelairovske elemente.

Zaradi tega, sproščenega načina življenja in erotičnih elementov v svojem delu je žel splošno odobravanje pisateljske srenje tistega časa in zgražanje družbe. Že njegove zgodnejše ilustracije in karikature so bile satira življenja srednjega razreda. V Narodni galeriji vas njegove grafike in risbe čakajo vse do 29. avgusta.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri