Odilo Globočnik: Hitlerjev menedžer smrti!

  • 24.05.2016

Dobrih sedemdeset let po koncu druge svetovne vojne, na katero smo Slovenci radi gledali zgolj s perspektive boja proti fašizmu in nacistični Nemčiji, so pri Cankarjevi založbi pred dnevi z izidom prevoda knjige o vojnem zločincu Odilu Globočniku eni od narodovih slepih peg za lastno zgodovino za vedno naredili konec.

(Foto: emka.si)

Odilo Globočnik, ki so ga klicali tudi Globus, je odraščal na Koroškem, a se nikoli ni imel ne za Avstrijca in ne za Slovenca. Za svojo pravo domovino je priznaval le Nemčijo. Njegova kariera gorečega nacista pa se je začela takoj po priključitvi Avstrije nacistični Nemčiji.

Častihlepni Odilo Globočnik je z veliko zločinske vneme in morilske sle naposled postal celo eden najhujših esesovskih morilcev in zločincev, ki ga postavljajo ob bok razvpitega Rudolfa Hössa in Adolfa Eichmanna. Ne le, da mu kot odgovornemu za koncentracijska taborišča Majdanek, Treblinka, Sobibor in Belzec pripisujejo krivdo za smrt dveh milijonov ljudi, temveč mu kot dolgoletnemu Himmlerjevu prijatelju pripisujejo celo, da je bil on tisti, ki si je izmislil in predlagal 'učinkovito genocidno rešitev' v obliki plinskih celic.

O Odilu Globočniku in za knjigo Johannesa Sachslehnerja 'Dva milijona smo jih pospravili: Odilo Globočnik – Hitlerjev menedžer smrti'med drugim povedali:

»Odilo Globočnik, Tržačan, Korošec, nacist, gestapovec, množični morilec Judov v Galiciji in partizanov na Primorskem. Tipičen primer človeškega stvora, ki je proizvod tržaškega in koroškega strahu in sovraštva do Slovencev ter ima hkrati manjvrednostni kompleks, ker je njegov oče germanizirani Slovenec iz Tržiča, mati pa iz Slavonije.« - dr. Jože Pirjevec

»V Trstu rojenega Odila Globočnika, enega najbolj razvpitih izvajalcev 'dokončne rešitve judovskega vprašanja', s slovenskim prostorom ni povezovalo le njegovo poreklo, temveč tudi dejstvo, da je bil kot višji vodja SS in policije v operacijski coni Jadransko primorje leta 1943 tudi pobudnik ustanovitve Slovenskega narodnega varnostnega zbora, to je primorske veje domobranskih kolaborantskih enot.« - dr. Bojan Godeša

»Odilo Lotario Globočnik z vzdevkom Globus, Himmlerjev varovanec in med drugim tudi pomočnik Otta Adolfa Eichmanna, je bil eden največjih nacističnih krvnikov, arhitekt in uresničevalec holokavsta nad poljskimi Judi ter vodja zloglasnega uničevalnega taborišča Rižarna.« - dr. Božo Repe

Odlomek iz knjige

O Rižarni pri Sveti Soboti, ki si jo je Globočnik prilastil za svoje namene in jo 1943 razglasil za policijske zapore, v katerih so okoli 5000 zapornikov:

"Ko so stekle množične usmrtitve s plinskim vozilom, so poskušali ropot motorja preglasiti s hrupno glasbo iz zvočnikov. Glede na število prispelih zapornikov so množično usmrčevali dvakrat ali trikrat na teden, zvečine zvečer, ponoči in zgodaj zjutraj. Ker je za nove prišleke največkrat primanjkovalo prostora, si je vodstvo taborišča prizadevalo, da bi jih pomorili brž po prihodu. A jih niso vedno morili s plinom. Politične zapornike so pobili v garaži na notranjem dvorišču in to tako, da jim s težkim kladivom ali s palicami zdrobili lobanjo. Potem so pogosto še žive odvlekli k sežigalnim pečem."

Preberite več na Govori.se

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri