Od Svinjskih nogic k Zlatemu zobu

  • 30.12.2011

Tadej Golob je poseben možak, tih, a v svojem pisanju tako glasen in sočen, da ga morate slišati. Je pisatelj, novinar pri Playboyu, kolumnist in seveda alpinist.

S prvencem, romanom Svinjske nogice, je takoj udaril na vrh in osvojil kresnika. Pred dnevi je pri Mladinski knjigi izdal še mladinski roman Zlati zob, ki govori o Tomažu, zagrizenem plezalcu, ki se s prijateljem in sestro odpravi proti dolgo načrtovanemu izzivu - Loški steni nad Logom pod Mangartom.

Besedilo je opremljeno z ilustracijami Cirila Horjaka. Mladinski roman, ki ga z lahkoto prebere tudi vsak odrasel bralec.

Tadej je na tiskovni konferenci povedal, da si je vedno želel napisati dober mladinski roman, sam je občudoval Finžgarjevo Bratovščino sinjega galeba. V Zlatem zobu je popolnoma spremenil stil iz Svinjskih nogic, a ohranil kakovost.

''Obstajajo dobri pisatelji, ki večno preigravajo isto temo in so kljub temu dobri, in obstajajo dobri pisatelji, ki znajo različne stvari izraziti na različne načine. Meni so na primer všeč igralci, za katere vedno rečeš, da jim je vloga pisana na kožo. Dober primer je Meryl Streep.

V Zlatem zobu sem se zavestno držal pravil mladinskega žanra, kar pomeni, da je konec srečen, zminimaliziral pa sem tudi število kletvic in alkohola, kar je glede na to, da pišem o 16-letnikih presenetljivo.''

In kaj je bilo najtežje pri tem romanu?

'Najtežje mi je bilo opisovati akcijo. Na primer pretep, glavni zaplet, to je bilo strašno težko, to je moralo biti najbolj močno, najboljše. Prav mučil sem se z vsakim stavkom. Upam pa, da bo knjiga bralcem všeč. Gre zares, gre za fanta, ki postaja mož. Glavni lik Tomaž je na začetku, ko gre v steno, precej mevžast fant, no, iz stene pa pride pravi moški.'

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri